Rengöra gamla vaser och glas – knepen som hjälper

Blomma i antik vas

Minsta missfärgning, smuts och avlagring syns tydligt på glas, vilket är ett vanligt problem med gamla vaser. Men det går att få glaset och vaserna rena igen!

Lång varig fukt är glasets värsta fiende. Har du låtit vasen stå länge med vatten i ökar också risken för grumliga eller kalkaktiga beläggningar. Torr förvaring är alltså A och O, liksom att inte ha blommor stående länge.

Viktigt att diska vasen

Det är också viktigt att diska ur vasen med vanligt syntetiskt diskmedel, skölja med mycket vatten och låta torka ordentligt efter varje användning. Att ställa vasen uppochner på en varm plats påskyndar torkprocessen. Karaffer och smalhalsade vaser kan stödjas genom att de ställs i några hopknycklade handdukar inuti en större bytta.

Gamla knep för glasrengöring

Mot beläggningar och fläckar på glas i allmänhet finns flera husmorsknep som kan vara värda att testa. Flera av dem går ut på att låta en blandning av vatten och syra verka, till exempel citronsyra, vinsyra eller ättika, och sedan skölja av. Tyvärr finns en risk för förändringar på helkristall, i form av matt yta.

Att använda salt eller fin sand och skaka runt i kärlet tillsammans med vatten är en annan metod. Är din glaspjäs värdefull kan de här knepen vara olämpliga, då är rådet i stället att lämna in glaset till ett glassliperi. Där kan en fackman rengöra och polera vasen, och återge den sin forna glans.

Mer inspirerande innehåll från allas.se: