Artikeln innehåller reklamlänkar

Rengöra gamla vaser och glas – knepen som hjälper

Blomma i antik vas
Minsta missfärgning, smuts och avlagring syns tydligt på glas, vilket är ett vanligt problem med gamla vaser. Men det går att få glaset och vaserna rena igen!

Lång varig fukt är glasets värsta fiende. Har du låtit vasen stå länge med vatten i ökar också risken för grumliga eller kalkaktiga beläggningar. Torr förvaring är alltså A och O, liksom att inte ha blommor stående länge.

Se också: Så blir dina glas skinande rena

Efter reklamen: DIY: så blir dina glas skinande rena

Slå på ljud

Viktigt att diska vasen

Det är också viktigt att diska ur vasen med vanligt syntetiskt diskmedel, skölja med mycket vatten och låta torka ordentligt efter varje användning. Att ställa vasen uppochner på en varm plats påskyndar torkprocessen. Karaffer och smalhalsade vaser kan stödjas genom att de ställs i några hopknycklade handdukar inuti en större bytta.

Med en diskborste för långsmala vaser och flaskor är det lättare artt komma åt, denna mjuka borste från Pulltex finns hos Åhlens, läs mer och beställ här (länk till Åhléns).

Gamla knep för glasrengöring

Mot beläggningar och fläckar på glas i allmänhet finns flera husmorsknep som kan vara värda att testa. Flera av dem går ut på att låta en blandning av vatten och syra verka, till exempel citronsyra, vinsyra eller ättika, och sedan skölja av. Tyvärr finns en risk för förändringar på helkristall, i form av matt yta.

Att använda salt eller fin sand och skaka runt i kärlet tillsammans med vatten är en annan metod. Är din glaspjäs värdefull kan de här knepen vara olämpliga, då är rådet i stället att lämna in glaset till ett glassliperi. Där kan en fackman rengöra och polera vasen, och återge den sin forna glans.

Vackra glasvaser att köpa online

Fina vaser som gör att buketten kommer till sin rätt!

Set med fem minivaser som sitter ihop på rad, perfekt dekoration för matbordet, från Åhléns, finns att köpa här. (länk till Åhléns)

Turkos glasvas i retroinspirerad design, från Jotex och finns att köpa här (länk till butik).

Vacker och bullig vas i genomskinligt glas, från Ernst och finns att köpa här. (länk till Ellos)

Se också: Så rengör du ugnsgaller enkelt

Efter reklamen: Så rengör du ugnsgallert – medan du sover

Slå på ljud