Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Rengöra gamla vaser och glas – knepen som hjälper

27 apr, 2021 
Redaktionen
Blomma i antik vas
Minsta missfärgning, smuts och avlagring syns tydligt på glas, vilket är ett vanligt problem med gamla vaser. Men det går att få glaset och vaserna rena igen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lång varig fukt är glasets värsta fiende. Har du låtit vasen stå länge med vatten i ökar också risken för grumliga eller kalkaktiga beläggningar. Torr förvaring är alltså A och O, liksom att inte ha blommor stående länge.

Se också: Så blir dina glas skinande rena

DIY: så blir dina glas skinande renaBrand logo
DIY: så blir dina glas skinande rena

Viktigt att diska vasen

Det är också viktigt att diska ur vasen med vanligt syntetiskt diskmedel, skölja med mycket vatten och låta torka ordentligt efter varje användning. Att ställa vasen uppochner på en varm plats påskyndar torkprocessen. Karaffer och smalhalsade vaser kan stödjas genom att de ställs i några hopknycklade handdukar inuti en större bytta.

Annons
flaskborste från Pulltex

Med en diskborste för långsmala vaser och flaskor är det lättare artt komma åt, denna mjuka borste från Pulltex finns hos Åhlens, läs mer och beställ här (reklamlänk).

Gamla knep för glasrengöring

Mot beläggningar och fläckar på glas i allmänhet finns flera husmorsknep som kan vara värda att testa. Flera av dem går ut på att låta en blandning av vatten och syra verka, till exempel citronsyra, vinsyra eller ättika, och sedan skölja av. Tyvärr finns en risk för förändringar på helkristall, i form av matt yta.

Annons

Att använda salt eller fin sand och skaka runt i kärlet tillsammans med vatten är en annan metod. Är din glaspjäs värdefull kan de här knepen vara olämpliga, då är rådet i stället att lämna in glaset till ett glassliperi. Där kan en fackman rengöra och polera vasen, och återge den sin forna glans.

Vackra glasvaser att köpa online

Fina vaser som gör att buketten kommer till sin rätt!

minivaser i glas från Åhléns

Set med fem minivaser som sitter ihop på rad, perfekt dekoration för matbordet, från Åhléns, finns att köpa här. (reklamlänk)

Annons
glasvas från Jotex

Turkos glasvas i retroinspirerad design, från Jotex och finns att köpa här (reklamlänk).

Glasvas från Ernst

Vacker och bullig vas i genomskinligt glas, från Ernst och finns att köpa här. (reklamlänk)

Annons

Se också: Så rengör du ugnsgaller enkelt

Så rengör du ugnsgallert – medan du soverBrand logo
Så rengör du ugnsgallert – medan du sover
Annons