Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver förklarad – en gång för alla
Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två populära skafferivaror?
Läs vidare och få svaret här!
Bikarbonat och bakpulver är båda två älskade hushållsingredienser med flera användningsområden, förutom matlagning och bakning används de båda två även för tvätt- och städknep.
Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två vita pulver som finns i de flesta skafferier runtom i landet? Och kan man byta ut den ena mot den andra hursomhelst?
Konditorn om skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver
I en intervju med mat- och receptsajten Godare.se från 2024 svarar erfarna konditorn, tillika ”Årets konditor 2022”, Josefine Pagander på vanliga frågan om bikarbonat och bakpulver.
– Bakpulver ÄR bikarbonat, bara att det är utspätt med lite stärkelse och lite syra. Det är lättare att dosera och därför använder man oftast bakpulver. Man kan säga att bakpulver är som ett lite svagare bikarbonat, säger hon till sajten.
Så gör du om du vill ersätta bikarbonat med bakpulver
Okej, så bakpulver är bikarbonat i mindre potent form. Men betyder det här att bikarbonat och bakpulver är två helt utbytbara produkter? Ja, det går faktiskt att ersätta den ena med den andra – men nej, inte helt rakt av.
Konditorn Josefine berättar att man behöver göra en justering i dosering, om man vill göra ett byte av bakpulver och bikarbonat. Som tur är finns det dock en enkel tumregel för hur man ska räkna.
– Man kan ersätta 1 tesked bikarbonat med 2 teskedar bakpulver. Eller tvärtom, att man kan använda halva mängden bikarbonat om det står bakpulver i receptet, säger hon.
Bikarbonat och bakpulver på engelska
I dagens globala samhälle hör det inte till ovanligheten att man använder sig av recept eller beskrivningar på engelska.
Men det kan vara klurigt att veta vad som är vad och hur man ska dosera när det står på ett annat språk. Här kommer därför en engelsk översättning av de två ingredienserna:
- Bikarbonat – baking soda
- Bakpulver – baking powder
Bakpulver kan dock vara ett fördelaktigt alternativ till bikarbonat, eftersom man inte behöver ta hänsyn till övriga ingredienser i samma utsträckning.
– Använder man ren bikarbonat måste det vara någon syra i ingredienserna i resten av receptet, medan bakpulver kan man tillsätta i alla typer av degar och smetar, förklarar konditorn avslutningsvis.