Städa bilen själv – enkla tips för ett proffsigt resultat

Foto: TT/Shutterstock

Det behöver varken vara speciellt jobbigt eller komplicerat att städa bilen själv – här är våra bästa tips på hur du får ett perfekt resultat utan att det kostar skjortan.

Får du också känslan av att din bil är en rullande soptunna? Gamla kvitton, grus, tomma flaskor och kaffemuggar har en tendens att hamna på golvet och under sätena – för att inte tala om vilka dammagneter fläktarna och instrumentbrädan inne i fordonet är! Och om du har småbarn är säkert både säten och fönsterrutor kantade av kladd och små fingeravtryck…

Många av oss lämnar in bilen på städning med jämna mellanrum och visst kan det kännas lyxigt att hämta ut en nystädad bil, men faktum är att du kan få minst lika bra resultat om du gör jobbet själv. Här listar vi allt du behöver veta för att få ett lika proffsigt och bra resultat som om du hade lämnat in bilen på service.

Städa bilen själv – detta behöver du

  • Handtvål
  • Fönsterputs
  • Tandborste
  • Mikrofiberduk
  • Dammsugare
  • Klädborstar

Fler tips: Så får du bort fula fläckar i toaletten

Städa bilden – klädseln

Oftast räcker det med att du dammsuger klädseln, men om du har småbarn som kladdat i bilen kan det vara bra att gå ett varv extra med ljummet vatten, eller för riktigt hårda fläckar, ett rengöringsmedel för textilier. Använd tandborsten för att försiktigt skrubba på klädseln. Eftertorka med en mikrofiberduk.

Mikrofiberdukar i 3-pack i olika färger så du lätt kan välja olika användningsområden. Lika effektiva våta som torra och efterlämnar varken ludd eller ränder.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Alla som äger ett husdjur vet hur envisa de små håren som djuren lämnar efter sig kan vara. Om du inte lyckas få upp allt smått i dammsugaren kan du snabbt göra dig kvitt resten genom att använda effektiva luddborstar – det är ett mer effektivt och miljövänligt alternativ till gammeldags klädrullar.

De självrengörande luddborstarna har tusentals små mikroborstar och får bort även de minsta hårstråna i ett enda drag.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Om din bil har läderklädsel bör du använda en mild tvållösning och regelbundet smörja sätena med en lämplig behandlingsproduktprodukt för lädervård.

Städa bilen – instrumentbräda och fläktar

Här har vi dammsamlare av rang! Du kommer långt med en mikrofiberduk men skölj trasan ordentligt och var försiktig så att du inte kommer åt känsliga radiodisplayer och annan elektronik som lätt repas och kan ta skada. Använd tandborsten för att komma åt i friskluftblåset.

Ett smart alternativ för att komma åt ordentligt, utan att riskera att du skadar elektronik, är att investera i ett smart dammsugarmunstycke som fungerar för att komma åt i alla små skrymslen.

Det 33 centimeter långa dammsugarmunstycket med universalfäste hjälper dig att städa i alla utrymmen som är svåra att komma åt tack vare 30 flexibla och smala plaststrån.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Städa bilen – Rutorna

Att ha rena rutor i bilen är en självklarhet ur en trafiksäkerhetssynpunkt. Här går det bra att använda helt vanlig fönsterputs och valfri textil för att få dem riktigt rena. Kom ihåg att även putsa backspeglar och sminkspegel.

Det smarta putsredskapet har inbyggd vätskebehållare och tack vare det fiffiga huvudet med mikrofiberduk får du bort även de mest ingrodda fläckar.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

7 vardagsprylar du kan byta ut redan i dag för en bättre miljö

Fler inspirerande knep hos allas.se: