Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Susanne rensade ut 20 000 prylar: Jag blev lyckligare

16 mar, 2018 
Margaretha Malmgren
Susanne med familjens hund Popcorn.
Hemma hos familjen Persson finns inget överflöd. Här köps bara det allra nödvändigaste och gamla föremål skänks bort eller återanvänds. Trenden kallas Zero Waste – noll slöseri – och gör att vi känner oss lättare till mods.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På tre år har familjen Persson rensat bort över 20 000 prylar i hemmet. Onödiga hyllvärmare, urvuxna kläder och leksaker har skänkts bort och fått nya ägare.

– Det känns väldig skönt och är mycket lättare att städa nu, säger Susanne Persson.

Idén att leva med färre prylar föddes ur ett miljötänk som alltid funnits och som blev starkare när Susanne fick barn.

– Vi har ju bara ett jordklot och vill att våra barn ska växa upp i en bra miljö, säger hon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I dag är Susanne 50 år och bara två av de tre barnen bor kvar hemma. Men engagemanget för miljön finns kvar. Familjen har solpaneler på huset, köper så mycket som möjligt ekologiskt och tänker på att leva hållbart.

De har intresserat sig för tanken kring Zero Waste eller noll slöseri, en folkrörelse som föddes i USA och som har spridits över hela världen.

Annons

Grundtanken är att ha så få saker som möjligt samtidigt som mängden sopor och avfall minimeras. Att exempelvis köpa livsmedel på lösvikt, om möjligt, för att kassera mindre mängder mat.

De köper aldrig engångsartiklar utan använder exempelvis servetter och kaffefilter i tyg.

Den gamla telefonen blev en praktisk bordslampa. 
Den gamla telefonen blev en praktisk bordslampa. Foto: Pernilla Wahlman

Började med 6 000 prylar

När Susanne dessutom gick en kurs i den kinesiska läran feng shui förstärktes känslan av att minska på antalet prylar. Läran och inredningstrenden förespråkar att interiören ska vara i harmoni med naturen och att saker inte ska samlas på hög.

Annons

Inspirerad av det började Susanne att rensa ut saker, och 2015 fick hon en idé om att försöka göra sig av med 6 000 prylar i sitt hem under ett år.

– Jag vet inte riktigt varför det blev just den summan men vi behövde en målsättning och ett antal som kändes som en utmaning, säger hon.

Susanne, maken Janne och två av deras tre barn bor sedan 1991 i ett villaområde utanför Örebro. Precis som många andra familjer hade de samlat på sig en hel del prylar under åren.

En viktig förutsättning var att alla var med och rensade bland sina saker.

– Vi bestämde ihop vad som fick rensas ut, man fick inte göra sig av med någon annans grejer. Det var viktigt för att undvika konflikter, säger Susanne.

Susanne tyckte att det var förvånansvärt enkelt att nå målsättningen.

– Vi började plocka bort kläder där det fanns massor som var urvuxet eller som inte användes. Leksaker och annat efter barnen åkte också bort och prylar som vi inte hade använt på länge.

Annons

Efteråt såldes en del av sakerna på loppis. Resten skänktes till välgörenhetsorganisationer eller till privatpersoner.

– Vi ville att det vi gjorde oss av med skulle återanvändas, annars ökade vi ju bara på avfallet, säger Susanne.

Rivjärnet sprider ett vackert ljus i fönstret
Rivjärnet sprider ett vackert ljus i fönstret. Foto: Pernilla Wahlman

DVD byttes mot streamingtjänst

Som bokmal hade hon samlat på sig en hel del böcker som hon skänkte till biblioteket. Där kunde hon sedan låna böckerna om hon ville läsa någon igen.

Dvd-filmer åkte ut och i dag prenumererar familjen i stället på ett par streamingtjänster.

Efter den första rensningen tyckte familjen inte att det märkets så mycket, mer än att det blev betydligt luftigare i hemmet och mer lättstädat. Att bli av med så mycket onödigt hade gett mersmak och gav en lyckokänla. Året därpå höjde Susanne målsättningen till 7 000 prylar.

Annons

– Det är en sorts frihetskänsla som bara växer när man rensar ut. Det är som att alla prylar tynger ner en, säger hon.

Även den målsättningen var lätt att hålla och 2017 sattes ribban ännu högre, till 8 000 prylar. Redan i mitten av november hade målet nåtts.

– Den gången fick vi gräva lite djupare i lagren, som att plocka bort en del av det pynt vi använt till halloween, påsk och jul.

Efter den senaste utrensningen finns det fortfarande pynt kvar, men familjen tänker mer minimalistiskt. På så sätt har alla familjemedlemmar bara två ombyten av sängkläder och betydligt färre handdukar än tidigare.

Silverbesticken till vardags

Prydnadssaker som inte fyller någon funktion har åkt ut. Alla vardagsbestick har bytts mot det ärvda matsilvret som används både vardag och helg.

Susanne tycker att folk generellt sparar på fina saker, alldeles i onödan.

Annons

– Varför inte använda sitt finaste porslin, bestick och glas hela tiden? Vi vet aldrig vad som händer i morgon, säger hon.

Att de själva hade så mycket saker beror delvis på att de övertog huset av Susannes föräldrar och då lämnades en hel del kvar. Under åren har de sedan både köpt och fått saker till jular och födelsedagar.

– Det är vanligt att man inte vill göra sig av med saker som man inte gillar bara för att man har fått dem, tror hon.

En ridhjälm fick nytt liv som lampskärm. 
En ridhjälm fick nytt liv som lampskärm. Foto: Pernilla Wahlman

Återbruk i inredningen

Efter den senaste utrensningen tyckte Susanne att det fick räcka för ett tag. Familjen köper numera nödvändiga saker ibland, som en ny mikrougn men då åkte samtidigt den gamla ut.

Annons

Återbruk är också en viktig del. En gammal spetsduk blev en skål, en annan ett effektivt myggnät.

När den gamla betjänten i hallen gick sönder ersattes den med två träkrattor som målades och gjordes till klädhängare. Och i källaren har en gammal skateboard blivit en hylla.

– Det blir snyggt och lite annorlunda inredningsdetaljer, konstaterar Susanne.

För den som vill börja rensa bland pinalerna är rådet att börja med något litet.

– Ta en låda eller en garderob och plocka bort sådant som inte behövs eller används. Har vi inte använt det på flera år är det inte lönt att ha.

Familjen Persson har bara fått positiva reaktioner på sin nya livsstil och är glada om de kan inspirera fler att tänka till.

– Vem som helst kan rensa ut. Några av mina arbetskamrater har redan börjat efter att jag berättade för dem om hur vi har gjort, säger Susanne glatt.

Så minskar du slöseriet

  • Börja rensa på ett litet ställe: I en låda eller garderob.
  • Skänk eller sälj saker. Släng så lite som möjligt.
  • Återvinn och skapa det du saknar.
  • Gör dig av med en gammal pryl varje gång du köper en ny.
  • Köp eller använd inte plast. Undvik engångsartiklar.
  • Skänk böcker till ditt lokala bibliotek.
  • Använd matsilvret i stället för att det ska ligga i lådorna. Gör dig av med vardagsbestick.
  • Plocka bort saker som inte använts på länge.

Text: Annika Sohlander

Annons