Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Du kan ha tillagat svamp fel i alla år – så undviker du svenskarnas vanliga misstag

12 jul, 2025
Foto: Shutterstock/TT
En färsk undersökning visar att sju av tio svenskar upplever att de misslyckas med svamp i matlagningen.
Antingen blir svampen för vattnig, för smaklös eller så krymper den för mycket.
Här listar vi de vanligaste misstagen – och hur du lätt undviker dem!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se upp – här är svamparna som är giftigaBrand logo
Se upp – här är svamparna som är giftiga

Regnigt sommarväder leder till toppenbra förhållanden för svampen som växer ute i våra svenska skogar. Ja, i år började svampsäsongen rekordtidigt till följd av sommarens nederbörd. Som vi längtat!

Det finns ju faktiskt få saker som är så oslagbara som en rostad formfranska toppad med årets förta skörd av skogens guld, kantarellerna, smörstekta till perfektion. Mums, det vattnas i munnen på oss!

Men att nå det där perfekta tillagningsresultatet kan vara svårare än man tror...

Underbara svamp!

Svampen är inte bara god, den är dessutom både ett hållbart och näringsrikt alternativ till animaliskt protein. Eller som komplement för att dryga ut köttgrytan och förhöja smaken.

Experten: Så lätt kan du lyckas med svampen

Enligt en färsk undersökning från YouGov, som ämnat kartlägga svenskarnas största utmaningar i köket när det kommer till att tillaga just svamp. Hela sju av tio svenskar (69 procent) uppger att de gör misstag när de tillagar svamp hemma. Misstag som påverkar smakupplevelsen negativt.

Annons

Mer än var tionde svensk (elva procent) upplever att svampen blir vattning, åtta procent upplever att den blir antingen smaklös eller att den krymper för mycket, sju procent är missnöjda med att svampen får en gummiaktig konsistens och sex procent upplever att smaken blir sämre, eftersom det är svårt att rengöra svamparna ordentligt.

– Det är lätt att tro att man bara ska slänga svampen i pannan med lite olja och kryddor, men det finns några viktiga moment som påverkar resultatet. När du väl förstår hur svampen beter sig i värme blir det enkelt att lyckas, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh i ett pressmeddelande.

3 vanligaste misstagen – och så undviker du dem

Så, vilka är de vanligaste misstag man kan göra med svampen vid tillagningen? Och hur undviker man dem? Här är en guide för den som vill maximera svampsmaken under säsongen!

1. Stek torrt (och med tålamod!)

Det absolut vanligaste misstaget är att börja med fett i pannan. A och O när det kommer till svamp är att steka torrt. Detta eftersom svampen vätskar av sig så mycket i början vid uppvärmning (det är ofta därför man upplever att svampen krymper). När stekfettet då blandas med svampens egen vätska i pannan börjar svampen koka i stället för att stekas. Det är då som slutresultatet upplevs som vattnigt!

Annons

– Börja alltid med en torr panna på hög värme. Lägg i svampen som den är och låt den ligga still, då släpper den sin vätska av sig själv. När vätskan kokat bort kan du sedan tillsätta smör eller olja. Då får du en fin stekyta och en mycket rikare smak, säger Wenner.

Om du vill ha perfekt yta på svampen – undvik att röra om för mycket i stekpannan!Foto: Shutterstock/TT

2. Rör inte om för mycket

Ett annat misstag som många gör sig skyldiga till är att man rör om i pannan alldeles för ofta. Då hinner svampen inte få tillräcklig kontakt med den heta pannan, vilket är nödvändigt om man vill uppnå den här åtråvärt krispiga ytan. Wenner rekommenderar därför att man har lite is i magen – det kommer nämligen att belöna sig i smaken sen!

– Våga låta svampen ligga i fred. Rör bara om någon gång ibland så att den får tid att stekas jämnt. Då blir den både finare och godare.

Fem svampar som är lätta att hitta och riktigt godaBrand logo
Fem svampar som är lätta att hitta och riktigt goda

3. Vänta med kryddningen

Sist men inte minst måste vi tala om kryddningen. Precis som med fettet är det många som går i med kryddor alldeles för tidigt. Då, speciellt om du saltar, riskerar du att dra ut mer vätska ur svampen än vad som är önskvärt. För bäst resultat (både smak och konsistens) bör man därför vänta med att krydda tills efter svampen fått färg.

Annons

Vill man lyfta smaken ytterligare rekommenderar receptkreatören att hemmakocken tillsätter vitlök, örter eller en skvätt citron mot slutet av tillagningen.

Hon skickar dock med en brasklapp! Det är nämligen viktigt att man inte går på för hårt med dessa smaksättare, eftersom man då riskerar att ”överrösta svampens naturliga umami”.

PS. Man kommer väldigt långt på bara smör och flingsalt!

Annons