Tips: Så hackar du lök utan att gråta

Hackad lök på skärbräda tillsammans med en vass kniv.

Foto: Shutterstock/TT

Svidande ögon och rinnande tårar. Alla som någon gång har hackat lök känner säkerligen igen sig i den tårdrypande beskrivningen av hushållssysslan. Här listar vi sju enkla knep som gör att du faktiskt kan hacka lök utan att gråta.

När man skalar eller skär lök frigörs det vissa enzymer i löken – så kallade allinaser. Enzymerna reagerar med svavelhaltiga aminosyror i löken och bildar ämnet syn-propanethial-S-oxid. Det är denna substans som framkallar tårar i ögonen på den som hanterar lök. När ämnet kommer i kontakt med ögats hornhinna skickas genast elektrokemiska signaler till hjärnan, som ger tårkanalerna order att producera tårar. Det är en helt naturlig reaktion när ögat utsätts för ett irriterande ämne.

Men hur naturligt det än är så kan det vara riktigt irriterande att behöva stå ut med tårar och svidande ögon när det är dags att laga mat och hacka lök. Här har vi därför samlat sju enkla tips på hur du kan hacka lök utan att gråta allt för mycket.

Hacka lök utan tårar – 5 enkla tips som hjälper

1. Lökglasögon

Grattis till alla oss som dagligen bär glasögon! För dig som inte gör det, rekommenderar vi att du plockar fram ett par solglasögon, simglasögon, skyddsglasögon eller speciella lökglasögon. Greppa kniven, skärbrädan och börja hacka!

2. Hacka löken med smart redskap

Med en smidig lökhackare hackar du både lök, örter, tomater, champinjoner och mycket annat utan problem. Uppsamlingsskålen och locket gör bland annat att inga ångor från löken når dina ögon.

Så här fungerar lökhackaren:

Skär lagom stora bitar och lägg i hackaren. Placera den på en plan yta och tryck handtaget upp och ner så att behållaren och de rostfria skärbladen roterar. Ju mer du trycker desto mer finhackad blir din lök. Lätt som en plätt och utan tårar!

Läs mer och beställ en lökhackare här (reklamlänk från Aller media shop)

3. Vass kniv – hacka lök som en kock

Ett av de bästa knepen för att slippa gråta är att använda en riktigt vass kniv. Försök också att hacka löken riktigt snabbt, precis som en kock. Varför? Ju snabbare du är, desto mindre irriterande gaser frigörs.

4. Gnugga med citron

Gnugga skärbrädan med en citronklyfta innan du börjar hacka löken. Sedan kan du enkelt skära den utan tårar i ögonen. Citronen minskar också risken för att skärbrädan ska lukta lök permanent.

5. Frys löken

Ett alternativ är att lägga löken i frysen i minst en timme innan du börjar hacka den. Om löken är tillräckligt kall förhindrar det irriterande tårar och den brännande känslan i ögonen. Visst blir det lite jobbigare att hacka en lök som är frusen, men om du slipper de störiga tårarna kan det vara väl värt ett försök.

6. Olja på kniven

Att vi börjar gråta när vi hackar lök beror som sagt på att kroppen försöker skölja ur ögonen för att skydda sig från enzymerna. Om du oljar in knivbladet med lite matolja gör den att ämnena som tårar ögonen kapslas in – och du slipper gråtfest!

7. Tugga på bröd eller knäckebröd

Testa att suga på en bit bröd eller knäckebröd nästa gång du skalar, hackar eller skivar lök. Flera av våra läsare vittnar om att detta ska minska risken för tårar. Kanske beror det på att brödbiten suger åt sig de irriterande gaserna som stiger från löken mot ditt ansikte? Oavsett vad, skadar det inte att testa.

Extra tips – smart lökhållare!

Grönsakshållare för effektiv skärning. Hacka snabbare och använd hela grönsaken samtidigt som du skyddar fingrarna.

Läs mer och köp grönsakshållaren här

Källor: Måbra.com och Mittkok.se