Undvik att mobilen får värmeslag – 5 tips

Bilden visar en mobil som visar dagens temperatur.

Foto:TT/Shutterstock

Det är inte bara du själv som ska vara försiktig i solen. Din mobiltelefon kan ta skada av att bli alltför varm. Vi ger dig smarta tips på hur du undviker att den blir överhettad.

Varma dagar i all ära, men det kan bli för mycket av det goda för din smarta telefon och vill det sig riktigt illa kan batteriet ta skada av att vara alltför mycket i solen.

Så använder du mobilen på utlandssemestern

Så undviker du att mobilen blir överhettad

1. Lägg mobilen i skuggan

Den första förebyggande åtgärden som du bör ta för din mobiltelefon är alltså enkel. Du ska ha som regel att aldrig låta den ligga framme i solen, utan placera den på en skuggig plats. Det bästa för mobilen är om du lägger den med skärmen neråt.

Se också: 10 kvinnor som digitaliserade världen
1:9

Efter reklamen: Se också: 10 kvinnor som digitaliserade världen

(1:9)

2. Ta av mobilskalet

Om du använder mobilskal kan det vara en bra idé att plocka av det. Åtminstone under de varmaste sommardagarna bör du undvika att ha på skalet. Skalet skyddar som bekant mot repor men fungerar också isolerande vilket inte är optimalt i värmen. Samma princip gäller om du har telefonen i en väska som står i solen. Tyget i väskan fungerar isolerande och skapar olyckliga förhållanden för telefonen.

3. Aktivera strömsparläget på mobilen

Ett annat sätt att skydda telefonen i värmen är att aktivera strömsparläget på telefonen. Detta gör du genom att gå in under inställningar, välja batteri och därefter strömsparläge. På detta sätt stängs automatiska uppdateringar av. När dessa är avstängda behöver telefonens batteri inte jobba lika hårt och risken för överhettning sänks.

4. Aktivera mobilens flygplansläge

Du kan också stoppa alla automatiska uppdateringar helt genom att aktivera telefonens flygplansläge, även detta under inställningar. Observera dock att du inte kommer vara nåbar om någon försöker ringa eller skicka ett sms till dig när telefonen är i flygplansläge.

Så fungerar det digitala molnet

5. Lägg mobilen i kylskåpet

Om olyckan har varit framme och din telefon har råkat bli överhettad kan du stänga av den och lägga den på en plan yta för att svalna. Det är bra om du hittar en sval yta som till exempel en köksbänk. Du kan också testa att hålla telefonen framför en fläkt för att kyla av den. Ett annat mycket effektivt och snabbt sätt är att lägga mobilen i kylskåpet i några minuter.