Experten varnar: Vanliga livsmedlet kan vara en smittkälla för listeria
Ingen har väl missat den senaste rapporteringen om lyxkrogen Coco Carmens listeriautbrott – där över 100 personer uppger att de blivit matförgiftade.
När livsmedelsprofessorn Marie-Louise Danielsson-Tham gästar Nyhetsmorgon ger hon sin syn på det hela.
– Eftersom jag forskar och jobbar med det här är jag också lite förtjust i att det äntligen kommer ett stort matförgiftningsutbrott. Det här sätter fokus på att livsmedelshygien är viktig. Vi måste ha bättre utbildning i livsmedelshygien, både på gymnasium och universiteten – så man verkligen inser att mat kan bli farlig om den inte hanteras rätt.
Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham har många dålig koll.
– Kunskaperna minskar och intresset från samhället minskar också – just för den här typen av smittsamma sjukdomar. Det är inte bra.
Vad är listeria?
Men vad är egentligen listeria? Såhär beskriver Marie-Louise bakterien som kan orsaka så mycket besvär.
– Listeria monocytogenes är en bakterie som finns ute i naturen. I jord, i vatten och den kommer ursprungligen från avföring från djur, fåglar eller människa. Den kan finnas i små mängder på i stort sätt alla våra livsmedelsråvaror.
Marie-Louise har även med sig olika råvaror till TV4-studion. Hon förklarar att det är viktigt att undvika opastöriserad mjölk och ost – särskilt som gravid eftersom man då har nedsatt immunförsvar.
– I opastöriserad mjölk och färskostar kan det finnas andra farliga bakterier som också kommer från djurens avföring som hamnat i mjölken och då förökat sig i livsmedlet.
På bordet syns även köttbullar, skinka och lax.
– Köttbullarna, laxen och smörgåsmaten har jag tagit med mig för att vi försöker förlänga hållbarheten på maten i Sverige. Och det är helt okej för man ska ju inte kasta någonting. Och då förlänger vi maten antingen genom att göra en vakuumförpackning som laxen har. Eller att förpacka i livsmedelsgaser som skinkan och köttbullarna.
– Det här gör att förstörelsebakterierna inte trivs för de måste ha syre, de trivs inte heller i kyla. Men listeriabakterien bryr sig inte om kyla, den växer ner till 0,5 grader, den bryr sig inte heller om hållbarhetsfrämjande metoder som vakuumförpackning eller livsmedelsgas.
Så farligt är listeria
• Personer med nedsatt immunförsvar och äldre med skört hälsotillstånd riskerar att drabbas av allvarliga komplikationer som blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation vid listeriainfektion. För dessa grupper är sjukdomen mycket allvarlig och har en dödlighet på mellan 20 och 30 procent. Listeria kan även orsaka mer vanliga mag- och tarmbesvär såsom diarré och kräkningar.
• Hos gravida kan infektionen ge milda, influensaliknande symtom, men smittan kan överföras till fostret. Det kan i värsta fall leda till missfall eller att barnet föds allvarligt sjukt.
Källa: Livsmedelsverket
Senaste från Allas
Haft två fall där folk blivit sjuka i listeria av köttbullar
Hon berättar vidare att de haft två fall där personer insjuknat i listeria efter att ha ätit köttbullar förpackade i livsmedelsgas. Därav kan det vara extra viktigt att hålla koll på just köttbullar.
– Vi har haft två fall där folk blivit sjuka i listeria av just köttbullar i livsmedelsgas.
Det är viktigt att värma upp köttbullarna innan du ska äta dem – ifall du tillhör en riskgrupp.
– Tillhör man någon av riskgrupperna ska man inte äta färdiga köttbullar utan att först värma upp dem till minst 70 grader, säger Danielsson-Tham.
– Tillverkarna försöker ibland förlänga bäst före-datumet. För den här typen av produkter ska man vara försiktig om datumet är för långt fram, särskilt om man tillhör en riskgrupp, säger hon.