Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så vet du om fisken är färsk eller gammal – tv-kockens knep så du slipper bli sjuk

03 okt, 2025
Foto: Christina Uhlin, Shutterstock/TT
Fisk är båda gott och nyttigt! Men hur får man längst hållbarhet i kylen och bäst resultat vid tillagning? För Allas avslöjar tv-kocken Maud Onnermark några ovärderliga tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är maten som gör att du sover bättreBrand logo
Här är maten som gör att du sover bättre

Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk två till tre gånger i veckan, samt att man varierar mellan både feta och magra fisksorter. Men vad gäller egentligen när det det kommer till förvaring och tillagning av fisk? Om man vill undvika sjukdom.

Allas pratar med tv-kocken och kokboksförfattaren Maud Onnermark som låter dela med sig av många matnyttiga tips.

– Temperaturen är A och O. Kyla är det viktigaste när vi pratar om hantering av fisk. Ju kallare i kylen desto bättre för fisken, säger hon.

Fisk är bra för hälsan

Fisk innehåller massor av näringsämnen som är bra för oss människor och som faktiskt också kan minska risken för flera folksjukdomar.

De flesta har koll på att fet fisk innehåller omega 3-fetter som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom och är viktiga för hjärnans funktion.

Fisk innehåller även D-vitamin, jod och selen, som alla kan vara svåra att få tillräckligt av på annat sätt.

Källa: Livsmedelsverket

Annons

Här är platsen i kylskåpet där du ska förvara fisk

Under Mauds karriär har rönen kring fiskhantering ändrats med åren, även om just kylan har varit en ständig framgångsfaktor för god hållbarhet.

– Förr var det ju alltid längst ner i kylskåpet som det var kallast, eftersom kall luft är tyngre och sjunker ner, men i dag kan det variera i olika kylar. En del har olika temperaturzoner och fläktar, säger hon

Vidare rekommenderar hon att man mäter upp temperaturen på olika ställen i sin egen kyl. Då vet man var det är som kallast och därmed var man ska förvara fisken.

Så ser du om fisken är färsk eller gammal

Hel fisk håller längre än fisk som är rensad och filead. Sedan vill man också ha det som man kallar för en obruten kylkedja.

– Problemet när man köper färsk fiskfilé är att man inte alltid vet hur länge den legat i butiken eller vid vilken temperatur den har förvarats, säger hon.

När det kommer till hel fisk är det däremot lätt att se på fiskens utseende om den är färsk eller gammal.

Annons

– Om den är färsk så är fiskögonen klara och utstående och gälarna är röda och så är den täckt med ett tunt slemlager, säger hon och fortsätter:

– Om gälarna har en gråaktig färg och ögonen grumliga och insjunkna, då är fisken inte färsk. Jag tycker att man alltid ska sträva efter att tillaga fisken så snart som möjligt.

Maud har ett knep för att avgöra om fisken är färsk, när gon köper den hel över disk.Foto: Shutterstock/TT

Tips för att förlänga fiskens hållbarhet i kylen

Har man fisk hemma i kylen som man inte ska använda inom ett par dagar rekommenderar Maud att man är extra noga med att förvara den på det kallaste stället i kylskåpet, samt att man saltar den. Då håller den längre.

– Har man hel fisk kan man också ha på lite ättiksprit, det förhindrar bakterietillväxten. Men det är nästan bättre att frysa in den eller tillaga den, så att den inte ligger i kylen och blir dålig, säger Maud och fortsätter:

Annons

– Det luktar ju väldigt mycket. vilket inte behöver betyda att den är dåligt, fisk luktar ganska mycket rent allmänt, men det ska dofta friskt. Man känner när det inte doftar gott.

Tv-kockens tips: Undvik detta för att slippa bli sjuk

När det kommer till tillagningen har saltet däremot en annan roll – nämligen att dra ut vätska ur fisken, så att den håller ihop bättre under stekning eller kokning.

– Den blir fastare i köttet och det kan vara bra att göra en stund innan tillagningen. Jag saltar alltid fiskfilé en stund innan jag ska steka den, vilket gör att det är mycket lättare att steka den utan att den går sönder. Om jag har köpt hem fiskfilé till exempelvis en soppa, som jag ska tillaga senare eller nästa dag brukar jag skära filéerna i bitar och salta dem redan dagen innan.

Maud är dock noga med att poängtera att fisken inte blir torr av att man saltar och drar ur vätskan. Det är en vanlig rädsla hos alla vanliga hobbykockar menar hon.

Fisken håller ihop bättre och ser mycket trevligare ut när den serveras om man saltar den innan tillagning.Foto: Shutterstock/TT

– Ett annat knep är att lägga den i en rimningslag en stund före tillagning. Det gör jag ofta när jag har fin vit fisk som till exempel hälleflundra eller skrei, säger Maud.

Ska man däremot göra en lag för att sedan konsumera fisken rå, finns det något man bör undvika som pesten: nämligen att improvisera i receptet. Då kan man nämligen bli riktigt sjuk.

Annons

– När du lägger in eller gravar fisk, exempelvis gör en inläggning av strömming, är det ju jätteviktigt att du inte förändrar proportionerna salt, socker eller ättika på utprövade recept. Det kan till och med bli farligt.

Det är främst bakterien listeria monocytogenes man är orolig för, då denna kan orsaka listeros (listeriainfektion) som kan få mycket allvarliga konsekvenser. Du kan läsa mer om bakterien här på Livsmedelsverkets hemsida.

Annons