Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Maud Onnermarks enkla husmorsknep: Så får du fisken att hålla ännu längre i frysen

29 sep, 2025
Maud Onnermark ger bästa tipsen på hur din fisk håller i frysen
Foto: Privat, Shutterstock/TT
Minskat matsvinn, minskade matkostnader och minskad risk för att bli sjuk. Fördelarna med att frysa in mat är många – och här får vi lära oss om vad som gäller för fryst fisk av en riktig expert!
– Fisk fungerar jättebra att frysa in, säger experten Maud Onnermark till Allas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Klara Doktorow: Familjerecept på 15 minuterBrand logo
Klara Doktorow: Familjerecept på 15 minuter

Att frysa in mat för att förlänga hållbarheten är ett populärt (och vida använt) knep för den som vill minska sitt matsvinn och hålla nere sina matkostnader. Det är även en bra metod för att ta vara på rester av maträtter som blir över i veckorna.

Men vad gäller egentligen med fryst fisk? Måste all fisk frysas in för att ta död på bakterier? Hur ska man bete sig när man tinar fryst fisk? Och finns det något sätt att förlänga fiskens livslängd i frysen?

Allas tar hjälp av Matmagasinets chefredaktör Maud Onnermark, även känd tv-kock och kokboksförfattare, för att reda ut alla olika rön när det kommer till fryst fisk. Dessutom delar hon med sig av ett gammalt husmorsknep!

Behöver all fisk frysas? Nya rön för odlad fisk

Rå vildfångad fisk kan innehålla parasiter som orsakar sjukdom. Per Livsmedelsverkets rekommendation ska vildfångad fisk därför djupfrysas eller hettas upp till 60 grader under minst en minut, för att parasiterna ska dö.

Annons

Extra viktigt bli det att följa dessa råd om fisken så småningom ska ätas rå, gravad eller kallrökt. Minus 18 grader i minst tre dygn rekommenderas. Längre om du har en hel fisk eller en större fiskbit.

Under Mauds långa karriär i matbranschen har däremot rönen för den odlade fisken förändrats med åren.

– I dag behöver man inte frysa lax som är odlad, förr rekommenderas det av Livsmedelsverket. Men i dag har man bara den rekommendationen kvar för vildfångad fisk. Man ska inte heller skölja fisken med insjövatten, säger hon och berättar att insjövatten kan innehålla olika hälsoskadliga bakterier som man då överför till fisken.

Senaste från Allas

Så tinar du fisken rätt – och för bäst matupplevelse

Maud avslöjar också att sättet du tinar den frysta fisken, även påverkar konsistensen på slutresultatet. För bäst resultat rekommenderas därför att man tinar fryst fisk snabbt, alltså tvärtemot de tidigare rekommendationerna.

Annons

– I ett kallt vattenbad eller på köksbänken inlindad i plast, säger Maud på frågan om vad som är den bästa metoden för snabb upptining av fisk.

Men varför bör man inte tina upp fisk långsamt?

– Långsam upptining kan spränga sönder cellerna, både på fisk och på kött. Det påverkar inte smaken, men kan påverka konsistensen och texturen desto mer, förklarar hon.

Maud Onnermark (andra fr v.) inspirerar och utbildar svenska folket när hon lagar mat på bästa sändningstid i SVT:s Go'kväll. Här med programledaren Reyhaneh Rouhani (första fr v.) och två programgäster (t h).Foto: Johan Lundström/TT

Maud Onnermarks isknep för fryst fisk: Jag glaserar fisken

Maud har ett dessutom ett husmorsknep som hon ofta använder sig av när hon fryser in fisk hemma. Hon säger att det är så gammalt att hon ”inte minns var” hon lärde sig knepet och att hon använt sig av det länge.

– Om man ska frysa in en hel fisk så kan man frysa in den i vatten. Antingen om man har en plastpåse med vatten och så lägger man ner fisken där. Då kommer inte syret åt fisken i frysen och då håller den längre, säger hon.

Annons

Knepet ökar hållbarheten på fisken i frysen eftersom isen bildar ett skyddande lager som som skyddar från bakterietillväxt, uttorkning och härskning.

Om man däremot inte har så mycket plats i frysen för ett helt isblock med en fisk, kan man få samma resultat med en snabbvariant:

– Man kan också glasera fisken. Då fryser du in den och doppar den sedan ett antal gånger under infrysningen så att den blir glaserad av ett tunt islager. Det tar mindre plats än att frysa in i påse med vatten om man har en stor fisk, säger hon och fortsätter med att berätta om fördelarna.

Hon är dock noga att påpeka att olika fisksorter håller olika länge i frysen, så där behöver man anpassa upptining och tillagning efter fisksort.

– Islagret hindrar syret att komma åt fisken och bryta ner den. Speciellt gäller det fet fisk som härsknar fortare än mager fisk. Makrill, lax och strömming är feta fiskar och håller inte lika länge i frysen som magra fiskar som till exempel torsk och kolja.

Annons