Den sidan ska du egentligen bre smöret på – experten slår fast: ”Självklart”

Pojke äter rågkaka
Foto: TT
Det finns inget rätt eller fel, eller...? Här är svaret på vilken sida av brödet du ska bre smöret på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Här är maten som gör att du sover bättre

Brand logo
Här är maten som gör att du sover bättre

Det kan tyckas som en världslig sak. Men det är ändå ett ämne som kan skapa het debatt kring frukostbordet. Släng fram en klassisk hönökaka eller rågkaka och fråga vilken sida av mackan man brer smöret på – den platta eller bubbliga/gropiga – och diskussionen är i gång.

Statsministern ville inte välja sida

Åsikterna går minst sagt isär, och det verkar stundtals som om man aldrig kan komma överens. Båda sidor tycker de har rätt. Att frågan är het märktes inte minst när några högstadieelever från Strängnäs mejlade dåvarande statsminister Magdalena Andersson för att se var hon stod i frågan, något som Strengnäs tidning skrev om 2022. Efter en månads betänketid kom till sist svaret:

”Vilken sida som är bäst tycker jag man ska bestämma själv”, svarade statsministern.

Går vi till brödtillverkarna Pågen och Polarbröd så händer det inte sällan att de får frågan om det finns något facit. Svaret blir då ofta lika diplomatiskt som Magdalena Anderssons. Man väljer själv. Vissa gillar att bre smöret på den platta sidan för då blir det mindre smör och mer brödsmak, medan den bubbliga/gropiga sidan gör att smöret blir kvar och därför ger mer smörsmak.

Polarbröds vd: Det är rätt sida

Så finns det verkligen inget rätt eller fel?

Jo, kanske. När Polarbröds vd Karin Bodin sommarpratade i P1 2021 var hon tydlig med vad hon tycker är rätt. Då ska man också komma ihåg att hon är uppvuxen i det familjeägda företaget. Så man kan ju tycka att hennes åsikt också borde väga tungt.

– Fortfarande i dag kan en debatt blossa upp bland våra konsumenter, vilken sida som är den rätta att bre på. För mig är det självklart: Den ljusa med bubblor. Annars är det ju som att äta en pizza upp och ner, sa hon i programmet enligt Aftonbladet.

Och Karin får medhåll. Några år tidigare genomförde Polarbröd en intern undersökning, skriver Nyheter24. Och precis som Karin Bodin brer de flesta sitt smör på den ”bubbliga sidan”.

Slutsats: Gör precis som du vill, men lyssnar du på ”expertisen” så är den bubbliga/gropiga sidan också den ”rätta sidan”.