8 gröna krukväxter som kan ge dig ett friskare hem

Dessa krukväxter är riktiga fenor på att rena inomhusluften, bidra med fukt i ett torrt rum och producera syre!
10 Växter att inreda med i vinter
0:49
Slå på ljud

1. Fredskalla

Lättskött och den ultimata luftrenaren – det är inte svårt att förstå varför fredskallan är ett vanligt inslag i svenska hem. Formaldehyd, aceton, bensen och alkohol är bara några av de gifter som tas upp av fredskallan och därigenom gör luften man andas in mycket renare. Fredskallan ser även till att bidra med fukt till bostaden, vilket är särskilt bra vintertid då luften ofta är torr. Ställ krukväxten var som helst, så länge den får tillgång till åtminstone lite solljus. Tänk dock på att fredskallan är giftig för katter.

2. Paradisträd

Är du överkänslig mot växter? Satsa då på ett allergivänligt paradisträd som tar upp luftens koldioxid och producerar syre under natten. Sovrummet är därför en utmärkt plats för paradisträdet, som trivs bra inomhus året om.

Ett paradisträd kräver inte mycket vatten, men bör stå i solljus för att må som allra bäst – gärna i ett fönster.

3. Gullranka

Om du är less på att behöva damma jämt och ständigt kan gullranka vara ett bra val, då växten drar till sig damm och gör hemmet renare. Dessutom rensar de luften på kemiska gifter som bensen och formaldehyd.Gullrankan är väldigt fukttålig och trivs till och med bra i badrummet, bara inte temperaturen understiger 15 grader. Duscha av blomman regelbundet så att dammet inte sitter kvar.

4. Lavendel

Säg hejdå till sömnproblemen med en dos lavendel. Denna väldoftande, mytomspunna växt har en sövande inverkan, och kan motverka stress och ångest. Dess doft sägs hjälpa även mot spänningshuvudvärk och orolig mage.

Lavendel kräver mycket solljus och trivs därför bäst i rum med stort ljusinsläpp.

5. Guldpalm

Guldpalmen är en av hemmets riktiga hälsohjältar! Den bidrar med fukt till ett torrt rum på nolltid och är ett bra val för astmatiker. Dessutom ger den hemmet en avslappnad tropisk touch.Växten fungerar som det ultimata reningsfiltret i och med att den tar upp både gifter och koldioxid. Då guldpalmen drar till sig xylen och toluen från dataskärmar och annan elektronisk utrustning passar den bra på hemmakontoret.Så väljer du rätt krukväxter för varje väderstreck!Läs mer

6. Aloe vera

Få växter har så hälsofrämjande effekter som just aloe vera. Till att börja med rensar den luften på gifter som formaldehyd och bensen, medan syre avsöndras nattetid vilket gör den ett bra val för sovrummet.

Aloe vera kan också användas för att lindra enklare brännskador, då dess blad innehåller en läkande mix av aminosyror, enzymer och vatten. Skär helt enkelt av ett blad och lägg på skadan.

Aloe vera-plantan fullkomligen dyrkar solsken och kan överleva i torr inomhusmiljö.

7. Svärmorstunga

Svärmorstunga

Foto: Shutterstock/TT

Här har vi ytterligare en planta av det tåligare slaget. Svärsmorstungan tål torka bra och behöver väldigt lite vatten. Men den är inte bara lätt att sköta om, utan även en av de absolut nyttigaste växterna i svenska hem. Bland annat släpper den ut syre på natten och absorberar koldioxid, vilket gör det lättare och andas och ger immunförsvaret en boost. Om du lider av högt blodtryck eller huvudvärk kan det vara värt att ställa in en svärmorstunga i sovrummet, då den sägs hjälpa.Svärmorstungan rensar dessutom inomhusluften från gifter som finns i plast och rengöringsmedel – bland annat trikloretylen, bensen och formaldehyd.10 frågor & svar om krukväxterLäs mer

8. Ampellilja

Ampellilja

Foto: Shutterstock/TT

Ampelliljan är en väldigt populär krukväxt med många hälsofördelar. Den suger nämligen till sig farliga ämnen som till exempel formaldehyd som hittas i färger, textilier och plaster. Denna fina och tåliga växt är perfekt för allergikern.

Har du plats för en krukväxt vid datorn? Ampelliljan med sin förmåga att avge vattenånga i torr luft och binda till sig gifter är ett bra val.