8 klassiska stolar att inreda hemmet med

Kollage av två äldre stolar

Slå dig ner och njut. Vår medarbetare Lillemor Olsson har letat upp åtta högklassiga stolar, var och en med sitt eget uttryck. Urvalet erbjuder allt från pampig barock till modernare, dansk elegans.

Karl Johan-stolar med svängda ben

Karl Johan-stolarnas gemensamma referenspunkter hittar man i de svängda benen, den mörka mahognyn och ryggens indelning i en övre kraftfullare ryggbricka och en nedre tvärslå, här snidad som lyrformade band förenade i en mittmedaljong. De insvängda ryggstolparna blev vanligare under den senare fasen runt 1830–40. Ett stilrent original med stoppad klädsel finns hos Bernhard & Weiss Antikhandel, som säljer fyra stolar för 6  000 kr.

Karl Johan-stolar

Louis seize – dansk nyklassicism

Dansk nyklassicism från 1700-talet kallas Louis seize. Den motsvarar vår gustavianska stil och visst känner vi igen den sköldformade ryggen och de kannelerade benen med hörnrosett på sargen. Ryggens snirkliga dekor kan alludera till engelsk chippendale, men den spiralformade mittstolpen är ett helt nytt inslag, kanske stolmakarens egen signatur? Den ovanliga stolen från 1790-talet har framtagen originalfärg och ingår i ett par för 12  500 kr hos danska Green Square.

Stol i stilen Louis seize

Rygglänstol i rokoko

Den högklassiga rygglänstolen i välavvägd rokoko är lika skön att sitta i som att titta på. Den är tillverkad i Stockholm under 1770-talet och har framtagen originalfärg, som tydliggör de sparsamt lagda blomdekorerna på rygg och sarg. Klädseln av infärgat antikt linne ger med sin blekgula ton en känsla av åtkomlig lyx och vardagsflärd. En sann solitär för 11  000 kr hos Atmosphere Antik.

Rygglänstolen i välavvägd rokoko

Armlänstolarna i svällande rokoko

Armlänstolarna i svällande rokok

Elegant pinnstol av Ejvind A. Johansson

Elegant pinnstol av Ejvind A. Johansson

Inte vilken pinnstol som helst! Den eleganta modellen J64 av massiv bok ritades under 1960-talet av Ejvind A. Johansson (1923–2002), dansk formgivare som under några år efterträdde Børge Mogensen som ledare för FDB, en dansk möbelfirma grundad av Danmarks kooperativa butiker. Hos FDB framställdes funktionella och estetiskt tilltalande möbler till överkomliga priser – och bara de bästa av landets formgivare anlitades. Verksamheten lades ner under 1980-talet, men möblerna håller än och vissa av dem har åter tagits upp i produktion. Stolen finns hos Kildevang Antik för 1  800 kr.

Arne Vodders FD 185-stol

Arne Vodders FD 185

Högryggade armlänstolen

Högryggad armlänstol

Vad sägs om ett regelrätt arv från den karolinska epoken, tillverkat under tidigt 1700-tal? Den högryggade armlänstolen av massiv mörkbetsad ek med skickligt snidade barockdekorer är fortsatt vördnadsbjudande, kanske än mer sedan den ursprungliga, men sorgligt slitna rottingen i sits och rygg bytts ut mot stoppad klädsel. Tack vare, törs man väl säga, några smärre lagningar och kompletteringar är priset förbluffande lågt: 3  900 kr hos Bohman & Lensparre.

Senbarockstol i svart

Senbarockstol i svart

Svart går hem! Det visste man redan på 1850-talet när den då hundra år gamla senbarockstolen målades om i den mer moderiktiga kombinationen svart och guld. Den ingår i ett par och är sannolikt tillverkad hos någon av Mälardalens skickliga stolmakare; ett välgjort exemplar med drag av den engelska Queen Anne-modellen. Här finns bocksprånget, benets tvära knyck ut från sargen, flikiga akantusblad och en kontursågad ryggbricka under snidat krön. Två stolar kostar 8  500 kr hos Anjemarks Antikhandel.

Av Lillemor Olsson

Foto Erik Karlsson

Mer inspirerande innehåll från allas.se: