Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Allt du behöver veta om Signe Persson-Melins tidlösa keramik

27 jan, 2020
author Christina Linderoth-Olsson
Christina Linderoth-Olsson
Porträtt av Signe Persson-Melin, formgivare.
Rustik brukskeramik med fina tidlösa former är ett av hennes kännetecken. Signe Persson-Melins vackra design håller dag efter dag genom livet, och många är idag formgivningsklassiker
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Signe Persson-Melin slog igenom på 1950-talet och är sedan dess en av våra främsta och mest älskade formgivare. På antikmarknaden finns linjesköna tekannor, robusta glas, stilrena trädgårdsurnor – och de berömda kryddburkarna med korklock.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Svante Öquist, inspiratör och bloggare för Sköna hem, som under 25 år var chefredaktör på Elle Interiör/Elle Decoration, ger sin syn på Signe som firade 65 år som formgivare för några år sedan.

Vad är det bästa med Signe Persson-Melin?

– Jag har ett oerhört stort intresse för god design. Det vill säga bra funktionell design med en stark estetik som tål att ses på. Signe har en vasshet i det lugna. Har alltid varit en beundrare men efter hand har intresset för hennes estetik djupnat till ren kärlek.

Vilka föremål gillar du bäst?

– Mina absoluta favoriter är eternitkrukorna som hon gjorde för Skandinaviska Eternit i Lomma. En serie trädgårdskrukor i olika modeller som är stämplade ”Lomma eternit”. De är sällsynta på marknaden. Fabriken las ner när asbestlarmet kom men så länge man inte krossar eterniten är den ofarlig. Andra favoriter är Boda Novas glas och besticken som finns med två olika handtag, besticken Signum, vinglaset Toscana för Älghult och den senare formgivningen för Design House Stockholm. Själv samlar jag på serien Boda Blom med bland annat glasvaser.

Annons
Delar ur Svante Öquists samling av Boda Blom.
Delar ur Svantes samling av Boda Blom.

De härliga tekannorna?

– Tekannorna har gått som en röd tråd genom Signe Persson-Melins designhistoria. Hon formgav några modeller som serieproducerades för Boda Nova. Men har också skapat unika tekannor som blir jättedyra på auktion. Tekannorna har ett speciellt formspråk – man känner ofta igen en Signe-kanna eftersom flera har en rektangulär botten. Några av de tidiga är i brun lera, ibland med ristad dekor. Kinesen som formgavs under 1970-talet för Rörstrand har gjorts med olika glasyrer, bland annat en saltglaserad version 1982. 1990 ritade hon en rektangulär tekanna med chünglasyr åt Höganäs Keramik.

Tekanna av Signe Persson-Melin.
Vacker nyans. Tekanna i stengods från en provkollektion. Höjd 20 cm, kannan gick för 4 000 kr på Stockholms auktionsverk.

Något speciellt du vill tipsa köpare om?

– Allt av Signe Persson-Melin är värt att köpa – hon är den mest begåvade samtida formgivare vi har. De unika föremålen blir ofta dyra på auktion men Boda Nova tillverkade stora serier av hennes formgivning som är prisvärda.

Annons
En uppsättning med te- och kaffekannor på värmeställ samt 12 tekoppar från Boda Nova
Eldfast glas. En uppsättning med te- och kaffekannor på värmeställ samt 12 tekoppar från Boda Nova klubbades för 2 201 kr på Bukowskis.

Signe Persson-Melins karriär och produkter i urval

Professor på Konstfack

Signe Persson-Melin såg dagens ljus 1925 och firade för några år sedan 65 år som formgivare. Som ung skaffade hon sig en gedigen utbildning på Konstfack i Stockholm, där hon så småningom blev professor, och Kunsthandvaerkerskolen i Köpenhamn. Bland konsthantverkare var hon tidigt ute med att frilansa och tillverka keramik i egen regi. Men har också haft uppdrag för bland andra Boda, Höganäs Keramik och Rörstrand. Under många år samarbetade Signe med den skicklige drejaren Ernst Christensen. På legendariska H55, Helsingborgsmässan 1955, slog hon igenom med serien kryddburkar i delvis tennglaserat stengods med stämplad text och en kork till lock. Maken, den grafiske formgivaren John Melin, skapade Perssons kryddschema till burkarna.

Irish coffee-glas med underlägg i kork från Signe Persson-Melin.
Värmande. Tio 11 cm höga irish coffee-glas med underlägg i kork och dussinet långskaftade skedar med korkskaft klubbades tillsammans för 350 kr på Auktionsverket Norrköping.

Kreativt samarbete med maken John Melin

John Melin och Signe samarbetade i flera projekt. När hon formgivit glasservisen Ruben som Boda tillverkade i kraftigt drivet glas så ritade han en tuff förpackning till de olika glasen. De fortsatte med serien robusta kvadratiska glasburkar med en kork till lock - Sill i kvadrat som blev en bästsäljare 1968. Därefter kom en brännvinsflaska och kannor.

Annons
Sill i kvadrat. Serien fyrkantiga glasburkar med korklock blev populära på 1960-talet. Det här 23 cm höga exemplaret klubbades för 400 kr på Helsingborgs Auktionskammare.

Nyskapande

Boda Nova var något helt nytt när de formsköna och vardagspraktiska besticken samt köksföremålen presenterades på 1970-talet. Först ut var besticken med handtag i vitt eller svart stengods. Senare kom en variant med handtag i trä, packawood. En nyhet i Boda Nova var eldfast glas i bland annat en tekanna med värmeställ och suffléformar med underlägg i kork.

35 delar stadiga Boda Nova-bestick med skaft av packawood.
Nyskapande! 35 delar stadiga Boda Nova-bestick med skaft av packawood gick för 4 400 kr hos Gomér & Andersson i Linköping.

Trivsamma serviser

En rad serviser har Signe Persson-Melin givit form åt genom åren. För Boda Nova skapade hon Chess i glaserat rutmönstrat stengods 1971 och 1994 robusta servisen Signum med rundad kant. 1981 presenterade Rörstrand Primeur i fältspat som gjordes med olika dekorer – från en enkel kantrand till elegantare mönster.

Annons

Tidlösa trädgårdsurnor

Under 2000-talet ritade Signe Persson-Melin bland annat trädgårdsurnorna Gråsippa, Palissad och Signe i sandgjuten aluminium för Byarums bruk. Jubileumskandelabern Salut i massiv gjuten aluminium tillverkades i en begränsad upplaga på 300 exemplar för att fira hennes 90 årsdag.

Jardinièren Barca.
Dyrgrip i brons Jardinièren Barca (färja på portugisiska) i grönpatinerad brons formgavs 1999 och gjordes i fem exemplar. Skånska Klockgjuteriet stod för gjutningen. Barca är halvmetern lång, klubban stannade på 50 000 kr på Uppsala Auktionskammare.
Annons