Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hyllning till sommarens krukor

09 jun, 2021 
Cecilia Sandbring
Delad bild. Till vänster flera gräddvita krukor med blått blommönster. Till höger två vita krukor staplade med en prästkrage i.
Nej, det handlar förstås inte om er som knappt vågar doppa en tå förrän vattnet är minst 22 grader varmt, hur mycket solen än gassar. Här får du veta mer om krukorna vi älskar att fylla med mat och ställa på bordet, eller med saker och ställa på hyllan till glädje för alla som ser dem. Läs om de olika modellerna, tillverkarna, dekorerna – och hur mycket du bör ge för dem på din lokala loppis.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Blåvita krus och krukor hör till de riktiga klassikerna i våra kök. De tillverkades i tusental, långt in på 1900-talet. Före kylskåpens tid stod de på rad i skafferier och matkällare, fyllda med gurkor, rödbetor, lingonsylt, äppelmos, ingefärspäron och andra läckerheter. En del hade lock, andra knöt man en duk över eller satte ett fat på.

Gräddvitt krus med blått mönster. I förgrunden syns en citron.
Typiska öron. Göteborgs höga 5-literskruka, tillverkad runt sekelskiftet 1900. Den typiska blomrankan känner vi igen från övriga Göteborgskrukor. Ett annat kännetecken är att öronen pekar rakt uppåt.

Krukorna fanns i storlekar från några deciliter och uppåt. De minsta i serien märktes med 0 eller 1 undertill. Större krukor fick högre siffror, i stigande ordning upp till runt 10. Tillverkningen skedde främst på Gustavsberg och Rörstrand. Men även Göteborg, Arabia och andra porslinsfabriker gjorde vita syltkrukor med blå blomdekor.

Annons

I dagligt tal säger vi krus även om krukorna och burkarna.

Låg vit kruka med två öron och blått mönster, fylld med hallon.
Söt i sommartid. Syltkruka från Gustavsberg, låga modellen, storlek 2, 1890-tal. År 1905 började Gustavs- berg med tilltrycket ”stenmassa”, samtidigt försvann präglingen och blomman började målas direkt på den släta ytan.

De vita krukorna dekorerades med blå blommor

Äldst är de raka höga syltburkarna utan öron som började tillverkas av Gustavsberg 1840. Till en början var de helt vita men så småningom dekorerades de med blå blommor. Från och med 1905 ändrades kvaliteten från flintgods till stenmassa och blommönstret präglades inte längre utan målades direkt på den släta ytan.

Annons
Vit kruka med blått mönster.
Det tillverkades även en del udda modeller och mönster. Här en kruka från Rörstrand som rymmer 1,5 liter. Den är från 1920-talet – stämplad D2. Även handtagen skiljer sig från de traditionella modellerna.

Gustavsbergs höga syltkruka med öron började tillverkas 1887 och fanns i nio storlekar, från 0,6 liter till 15 liter. År 1892 kom den låga och vida modellen. Den producerades först i fem olika storlekar, men utökades sedan till att omfatta sju storlekar, från 1 liter till 16 liter. Gustavsbergs blomma är skarp i konturerna och liknar en tistel – denna taggiga dekoration försvann 1924 då den ersattes av ett nytt blommönster. År 1920 började Gustavsberg stavas med v i stället för f.

Annons

Fakta: När kom modellerna

Har du koll på när de olika typerna av krukor började produceras blir det lite lättare att uppskatta deras ålder.

Gustavsberg 1840 Rak, odekorerad modell (7 storlekar) Ca 1880 Rak modell får blommor 1887 Hög, bullig modell (9 stor­lekar) 1892 Låg, bullig modell (5 storlekar, senare 7) 1905 Ny serie, rak modell (5 storlekar) 1905 Tilltrycket ”stenmassa”, mönsterprägling upphör 1920 Gustavsberg börjar stavas med v i stället för f 1924 Ny blomdekor, alla tre modellerna (3 storlekar av varje).

Rörstrand 1882 Hög, bullig modell (10 storlekar) 1882 Låg, bullig modell (10 storlekar) 1905 Mönsterprägling upphör

Göteborg 1901 Hög, bullig modell (ca 5 storlekar) 1902 Låg, bullig modell (ca 5 storlekar) 1914 Köps av Rörstrand 1926 Göteborgsstämpeln upphör

Krukorna målades för hand

Rörstrand började tillverka sina blåblommiga krukor med öron 1882. De var vitlaserade med ett präglat blomstermönster som målades i för hand. Både Rörstrands höga och låga modell gjordes i tio olika storlekar. Den höga från 0,4 liter till 13 liter, och den låga från 1 liter till 15 liter.

Två vita krukor med öron och blått mönster staplade på varandra och fyllda med körsbär.

Fakta: Vad är de värda?

Priserna på blåvita syltkrukor varierar beroende på storlek. De största och de minsta är mest eftertraktade och kan kosta upp emot 1 000 kronor. Övriga krukor i mellanstorlek har haft högre pris tidigare, i dag går de oftast för 300–600 kronor styck.

Låg vit kruka med två öron och blått mönster.
Perfekt till färskpotatisen. Rörstrands låga syltkruka med den klassiska blå dekoren. Denna och den höga modellen tillverkades fram till 1941, båda fanns i tio olika storlekar.
Annons
Rak vit kruka med blått mönster.
Gustavsbergs raka modell tillverkades 1840–1950. Till en början var den helt vit – blommorna kom i slutet av 1800-talet. En ny typ av dekor kom 1924 och ersatte den taggiga blomman som funnits i över 40 år. Gustavsbergs raka modeller utan öron är mer sällsynta och brukar kosta lite mer än de bulliga med öron. Just den här är från 1930-talet och finns i några olika storlekar.

På 1940-talet upphörde produktionen av de blåvita krusen. Det är inte alltid lätt att bestämma exakt ålder på en kruka eftersom samma serier tillverkades under så långa tidsperioder. Men genom att titta på stämplar, glasyr, mönster och form kan man ofta datera dem till rätt årtionde. Många av de enkla modellerna tillverkades dock av flera olika fabriker och är ibland helt omärkta.

Fakta: Vad är vad?

Lite terminologi för den petiga:

Bunke. Låg, vid med pip.
Burk. Raka kanter, utan öron.
Kanna. Med pip och en hänkel.
Kruka. Bullig form, två öron.
Krus. Flaskform, ett öra.
Skafferikärl. Samlingsnamn för samtliga.
Skål. Låg, utan pip eller hänkel.
Spilkum. Skål eller bunke.

Annons