Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ny utställning visar upp Dag Hammarskjölds inredingsintresse

07 jul, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Till vänster Dag Hammarskjölds vardagsrum som pryds av en stor matta av Edna Martin och till höger hans bibliotek och arbetsrum där skrivbordet i jakaranda är ritat av Andreas Björklund.
Den som hör namnet Dag Hammarskjöld tänker kanske främst på hans gärningar som FN:s generalsekreterare. Men förutom politiken fanns det flera intressen som upptog hans tid, bland annat konst, litteratur, andlighet och inredning. Den senare går nu att ta del av i en utställning på hans Backåkra på Österlen, efter att ha stått magasinerat i 60 år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den vackra fyrlängade 1800-talsgården Backåkra på Österlen ligger ensamt på heden med endast fält och hav som närmsta granne. Här planerade Dag Hammarskjöld att bo den dag han drog sig tillbaka från det hektiska arbetslivet, men han hann aldrig flytta hem till Österlen före flygolyckan som tog hans liv.

Efter hans död 1961 testamenterades gården till Svenska turistföreningen som drev den fram till 2011, men sedan 2015 ägs fastigheten av stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra som efter ett par års renovering öppnade upp gården för allmänheten. Nu finns här museum, bokshop, ett café och konferenslokaler.

Gården Backåkra ligger enskilt med fälten och havet som närmsta grannar.

För två år sedan invigdes en utställning om Dag Hammarskjölds intresse för fotografi, och nu är det dags för en ny utställning där många föremål som aldrig tidigare har visats ställs ut. ”Linjens lätta böjning” visas fram till slutet av september.
– Det finns vissa exotiska saker från hans resor, men även mycket av den moderna 50-talsdesignen som på senare år har vuxit i både ekonomiskt och kulturellt intresse, säger Kristina Erlandsson, intendent på Backåkra.

Annons

Hon berättar att det finns ett meditationsrum i FN-huset dit Dag Hammarskjöld har beställt elva stycken Carl Malmösten-pallar av bundet sjöggräs. Tre likadana pallar stod på vinden och upptäcktes när de inventerade gården.

– De är inte märkta, men vi hittade kvitton från beställningen till FN-huset och där stod det att han ville ha tre extra ”for personal use”. De är i toppskick, säger Kristina.

Tackade nej till villa i vikingastil

När Dag Hammarskjöld efterträdde norske Trygve Lie som FN:s generalsekreterare 1953 fick han frågan om att även ta över Lies hus, en villa utanför stan inredd i vikingastil. Dag Hammarskjöld tackade nej till villan och valde istället att installera sig i en sjurummare på Manhattan som han inredde i skandinavisk modern stil, något som inte var helt vanligt på den tiden. Enligt hörsägen så hade hans hushållerska sagt att ”Den där Dag, han inreder som på ett sjukhus”.

Annons

I dag ser vi annorlunda på den sparsmakade och ljusa inredningsstilen. Utställningen på Backåkra innehåller såväl möbler som glas, porslin och textilier som hade gjort sig bra i vilket modernt inredningsmagasin som helst idag.

Dag Hammarskjölds kontor.
Dag Hammarskjöld framför tavlan Still Life with Mandolin and Galette av Pablo Picasso på kontoret i FN-huset. Fotot är taget 1954.

– Han använde sig av många framstående formgivare och visade gärna upp sitt hem för besökare. Lägenheten blev som ett slags skyltfönster för skandinavisk design, berättar Kristina Erlandsson.

Se också: 7 största inredningstrenderna 2021

7 största inredningstrenderna under 2021Brand logo
7 största inredningstrenderna under 2021

Inredningen skeppades till Sverige

All inredning från sjurummaren på Manhattan skeppades till Sverige när Hammarskjöld förolyckades, och den stora merparten har stått magasinerat sedan dess. I utställningen har man tagit fram föremål som visar på bredden i hans intresse för konst och inredning.
– Med den har utställningen visar vi annu ett perspektiv kring Dag Hammarskjold som fördjupar bilden av vem han var, säger Kristina Erlandsson.

Annons

Hennes personliga favorit är den fågel som den gotländska keramikern Tyra Lundgren gjort.
– Den kallas för Sanningsfågeln och fick stå på ett bord i FN-huset. Dag ska ha vänt fågeln mot dem som han kände inte talade sanning på hans möten.

Den 18 september är det 60 år sedan Dag Hammarskjölds plan störtade under en arbetsresa i Zambia (dåvarande Nordrhodesia). Lagom till årsdagen släpps boken ”Dag Hammarskjölds Backåkra, platsens magi och föremålens historia” som Kristina har skrivit tillsammans med före detta intendenten Karin Erlandsson.

– Boken handlar om Dag men vi höjer blicken och pratar även om den unika naturen kring gården, och gården i sig. Det finns väldigt mycket skrivet om Dag Hammarskjöld men här ligger fokus på honom som privatperson, och inte som tjänsteman. Vi hoppas att läsarna kommer få ta del av det som vi kallar för the Backåkra spirit, ett uttryck som myntades av FN:s säkerhetsråd vid besöket här 2018.

Många föremål som aldrig visats tidigare

  • ”Linjens lätta böjning” visar en del av Dag Hammarskjolds möbler och konst, många av föremålen har inte tidigare visats för allmänheten.

  • Utställningen består av möbler och inredning av formgivare som Carl Malmsten, Edna Martin, Hjalmar Jackson och Jacob Kjær. Även moderna konstnärer som George Braque, Barbara Hepworth, Pablo Picasso och Henri Matisse hade en plats i Dag Hammarskjölds hem och arbetsplats och kan också ses i utställningen.

  • Utställningen visas fram till slutet av september på Dag Hammarskjolds Backåkra, Backåkravägen 73 i Löderup utanför Ystad.

  • Läs mer om Dag Hammarskjöld och utställningen på dhbackakra.se

Annons