Västliga vindar: Låt dig inspireras av det stora blå

I gräset ligger en blåvit rutig filt med en korg och blåvita tallrikar på. I bakgrunden syns hav och klippor.

Avslappnat. Många kan få prestationsångest under loppisletandet då de söker efter en speciell servis, tillverkare eller stil. Lägg ner det och bygg i stället din sommarservis av porslin i samma färg. Finns inget vackrare än blå och vita tallrikar! tion

Foto: Fanny Rådvik

Insup den friska luften. Ta en stor klunk av frihetskänslan som havet bär med sig och låt idéerna segla iväg dit de vill, i en snabb eller stilla slör. Mixa porslin, matcha färger – eller inte. Släpp in den udda gardinen som länge längtat efter en funktion, den kan ju bli en duk. Här inspireras vi av det stora blå.
En blåvit tallrik med Baby Bell-ost på ett bord. På bordet syns också snäckor, en spetsduk och en citron.

Introducera klassikerna i nya sammanhang. Blå Blom från Gustavsberg tillverkades 1874–2007. En klassiker som när den dukas fram på kalas ofta frambringar minnen hos gästerna – någon bjudning de varit på, farmors vitrinskåp eller ett favoritcafé. Tallriken Vinranka från Gustavsberg designad av Arthur Percy tillverkades 1938–69 och den finns även i rött och grönt. Den gröna är något mer ovanlig så håll utkik efter den i sommar! Besticken är Svensk spets i nysilver.

Foto: Fanny Rådvik

Rep i olika färger mot en vit, sliten stenvägg.

Avdelningen där du alltid får napp. Böcker med vackra omslag är en fröjd att leta efter på loppis. Samla på dig en packe med sådana du tycker är fina så har du förmodligen rekvisita till flera olika sorters kalas.

Foto: Rådvik

0:58

Efter reklamen: 5 saker att tänka på när du går på loppis

(0:58)

Vit spetsduk med en skål körsbär.

Fisk- och snäckfat är typiskt 70-tal. Håll utkik efter dessa på loppis, de är ofta inte så dyra och de är mycket trevliga som uppläggningsfat. Fina fruktknivar från 50-talet är också någonting du kan hitta enkelt. Och i oändliga variationer. Trä, glas, bambu…

Foto: Fanny Rådvik

Burkar med inlagda grönsaker i röda och gula nyanser på ett golv i terrakotta.

När detta reportage skulle skapas var beställningen ”västkustskt”. Det nämndes dock inte vilken västkust. En Medelhavskust, med toner i terrakotta, ockra och kanske knalligt blått, är både inspirerande och kul.

Fanny Rådvik

Två vita tallrikar med gult och blått mönster, en med tomatsoppa i. Bredvid ligger två gurkor och en burk kokosjuice. Golv i terrakotta syns i bakgrunden.

Återigen, när du letar porslin, tänk brett! Det kan vara kul när du ramlar på något, att köpa en eller två tallrikar som blir en viss maträtts bästa kompis och följeslagare. Tomatsoppan sticker verkligen ut i dessa vackert dekorerade, djupa tallrikar från Villeroy & Boch.

Foto: Fanny Rådvik

Bord med spetsduk och dukat med blåvitt porslin, baguette, gräddvit bringare. Bakom vit, sliten stenvägg.

Packa lätt. Att duka med spetsdukar gör vilket bord som helst till något extra. De tar dessutom inte mycket plats och blir en fin överraskning till picknicken. Ett tips är att leta udda spetsgardiner på loppis att använda till dukning.

Foto: Fanny Rådvik

Träbricka, tavla och en stort dillknippe lutas mot en klarblå vägg.

Vilken stjärna! Snidade äggostformar i trä ser man idag oftast som dekoration. Detta vackra hantverk till bakform har fått backa till förmån för plåt- eller plastformar. Äggosten serverades förr till sill. Nu är det en populär efterrätt som äts med björnbärssylt. Vas från Ystad metall.

Fanny Rådvik

Blåvita koppar och assietter på en bänk i bambu. Bredvid står ett fång prästkragar och bakom en tavla lutad mot en stenmur.

För att få till den där voluminösa känslan i dina blomsterarrangemang är ett tips att använda stora krus fyllda med vägkants-buketter. Snyggt och enkelt!

Fanny Rådvik

En fisk, en glaskula och några småsaker ligger på en vit duk. Mörk bakgrund.

Loppisar är fina fiskevatten. Glaskulan i nät, en så kallad vakare, användes för att märka ut var man lagt sina nät vid fiske. Numera är det en populär inredningsdetalj som det kan vara roligt att titta efter på sommarens fyndrundor. Fina att dekorera med i exempelvis ett uterum.

Foto: Fanny Rådvik

En vit korgstol med ett fruktfat i två våningar på och en tavla, havet syns i bakgrunden.

Här kommer en trendspaning! 50-talets naturfärgade rotting har varit stort i några år, det gäller både utomhusmöbler och inomhusmöbler i form av soffbord och fåtöljer. Ligg steget före och ta sikte på de vitmålade korgmöblerna à la 70–80-tal då de både är välbevarade och snygga!

Foto: Fanny Rådvik