Former som står sig – Ystad Metall

Former som står sig: Ystad Metalls mest populära designer och former.
Visst känner vi igen ljusstakarna med de där färgade glasbitarna, smideskatterna på höga ben och de stilfulla ljusstakarna i mässing! Ystad Metall var igång i över hundra år, så inte undra på att deras produktion satt sina spår. Och intresset består.

Föregångaren till Ystad Metall startade redan på 1830-talet. Då var det mest vagns- och selbeslag som tillverkades, men även en och annan ljuskrona. När dåvarande innehavaren ville sluta en bit in på 1900-talet, bildades istället AB Ystads Metallindustri. Det tillverkades allt från dopfuntar i brons till ljusstakar i smide och fotoramar i koppar.

6 saker du inte visste om Antikrundan

0:47

Efter reklamen: 6 Saker Du Inte Visste Om Antikrundan

(0:47)

På 1920-talet tillkom även tennföremål, och en butik öppnades i Ystad. Även namnet Ystad Tenn användes då. På 40-talet blev det nya ägare igen och namnet ändrades då till Ystad Metall. Antalet anställda var runt 150 och föremålen exporterades även ut i Europa. Storhetstiden varade 1920-1960-talet då massor av både bruks- och prydnadsföremål i metall tillverkades.

Försäljningen gick strålande, och man hade permanenta utställningar både i Chicago och New York.

Kända formgivare på Ystad Metall

Ystad Metall satsade tidigt på samarbete med Sveriges främsta konstnärer. Genom åren var en rad kända formgivare knutna till företaget – Gunnar Ander, Stig Blomberg, Ivar Olenius Björk, Ulla Fogelklou-Skogh, Carl-Einar Borgström, Wiven Nilsson och Anna Thulin är några av dem.

Företagets uttalade ambition var att göra funktionella föremål med ett tilltalande utseende. Nyttokonst som både skulle förgylla och underlätta vardagen låg i tiden. Och det tillverkades både utsmyckningar i offentlig miljö, exklusiva konstföremål och massproducerade heminredningsdetaljer. 1969 slog man sig ihop med Mitab i Karlshamn och Scandia Present AB bildades och var igång till 2010.


Kärt barn har många namn

Stig Blombergs skulptur Fritidsflickan eller Ystadsflickan.

En storsäljare

Stig Blombergs (SB) lilla skulptur ”Fritidsflickan” eller ”Ystadsflickan” i guldpatinerad brons blev mycket populär. Den kallas även för ”Våren”, formgavs 1936 och är 20 cm hög. Värdet på ett signerat exemplar är i dag cirka 8 000 kronor.

Den välkända kandelabern i glas och smide är designad av Gunnar Ander på 1960-talet. Den är 32 cm hög och finns med olika färger på glaset. En riktig storsäljare och lika populär nu som då – därför florerar kopior på marknaden. Värde cirka 750 kronor.

Kandelabern i glas och smide är designad av Gunnar Ander.

Kandelabern i glas och smide är designad av Gunnar Ander. Foto: Håkan Sandbring

Sjöjungfrun bär upp

Den här skålen på fot i brons är ett riktigt konstföremål, troligen formgiven av Anna Petreus på 1940-talet. Det är en sjöjungfru som håller upp skålen, märkt Ystad Tenn. Såld för 2 800 kronor på Stockholms Auktionsverk.

Sjöjungfruskålen i brons designades troligtvis av Anna Petreus.

Sjöjungfruskålen i brons designades troligtvis av Anna Petreus.

En verklig dyrgrip

1929 gjorde Hugo Gehlin den här lampan med tennfot, delvis genombruten skärm av mässing och med små fötter av mässing, höjd cirka 50 centimeter. Ett riktigt mästerverk som klubbades för osannolika 30 680 kronor på Bukowskis – trots att skärmen hade några bucklor.

Lampan med tennfot och skärm i mässing är minst sagt en dyrgrip.

Lampan med tennfot och skärm i mässing är minst sagt en dyrgrip. Foto: Akseli Kaukoranta

Vågat värre

Carl-Einar Borgström (CEB) är mannen bakom den lustiga mässingsljusstaken med en glad gädda i vågigt vatten, höjd 14 centimeter. Värde cirka 1 500 kronor.

Mässingsljusstake designad av Carl Einar Borgström.

Mässingsljusstake designad av Carl-Einar Borgström. Foto: Picasa

Huskatt som hörs

Gunnar Anders huskatter gjordes i tre olika utföranden på 60-talet. Här ”gongong-katten” som är 15 centimeter hög. Värde cirka 250 kronor.

Gunnar Anders huskatter gjordes i tre upplagor.

Gunnar Anders huskatter gjordes i tre upplagor.

Blomstrande förnyelse

I början av 1950-talet ville Ystad Metall förnya sig, och Gunnar Ander satsade på mässingsljusstakar med blommor i pressglas som kändes helt nytt. Några olika färger och storlekar gjordes. Värde cirka 300 kronor.


När Ystad Metall skulle förnya sig vände man sig till Gunnar Ander

När Ystad Metall skulle förnya sig vände man sig till Gunnar Ander.

Eftertraktade kannor

Smäckra vattenkannor i metall blev populära när de kom på 1950-talet. I dag har de blivit eftertraktade igen, och värdet är på väg uppåt. Dessa tre såldes tillsammans på Stockholms Auktionsverk för 900 kronor. Men det finns andra exempel där de kostat över 1 000 kronor styck.

Elegant i tenn

Vattenkannor i metall har blivit populära igen.

Vattenkannor i metall har blivit populära igen.

På 1920-talet tog Ystad Metall in materialet tenn i sin produktion. Konstnären Hugo Gehlin (HG) står bakom de här eleganta ljuslampetterna som sålts för 700 kronor på Kalmar Auktionsverk.

Trebent och glatt

Hugo Gehlins ljuslampetter i tenn.

Hugo Gehlins ljuslampetter i tenn.

Smidesljusstake med färgat glas, tre ljusarmar och tre ben. Designad av Gunnar Ander på 1960-talet. Värde cirka 750 kronor.

Vas värdig en kung

Smidesljusstake från Gunnar Ander, designad på 60-talet.

Smidesljusstake från Gunnar Ander, designad på 60-talet.

På 1930-talet stegade Gustav V in i butiken i Ystad och köpte en vas och en skål, vilket gjorde Ystad Metall till kunglig hovleverantör. En ”Kungavas” i mässing, 25 centimeter hög, är värd cirka 2 000 kronor idag.

Läshuvud

Ystad Metall blev kunglig hovleverantör på 30-talet.

Ystad Metall blev kunglig hovleverantör på 30-talet.

Carl-Einar Borgström formgav det här vackra bokstödet i brons på 1930-talet. Det är 17 centimeter högt och märkt Ystad Metall. Trots att de egentligen ska vara i par såldes det ensamma bokstödet för 2 200 kronor på Stockholms auktionsverk.

Verklig kändis

Bokstöd formgivet av Carl-Einar Borgström.

Bokstöd formgivet av Carl-Einar Borgström.

Frågan är om inte den vackra ljusstaken ”Liljan” i mässing är Ystad Metalls mest kända föremål. Den formgavs av Ivar Ålenius Björk (IÅB) runt år 1940. Värde cirka 500 kronor styck. Skultuna har nytillverkat dem på senare år.

Ännu en Ander…

Ljusstaken "Liljan" är formgiven av Ivar Ålenius Björk.

Ljusstaken ”Liljan” är formgiven av Ivar Ålenius Björk. Foto: Håkan Sandbring

Gunnar Ander skapade de flesta av Ystad Metalls ljusstakar på 1950- och 60-talen. Hans speciella design gjorde de originella ljusstakarna till storsäljare. Värde cirka 1 200 kronor.

Av Cecilia Sandbring

Gunnar Ander låg bakom flera av Ystad Metalls populära ljusstakar.

Gunnar Ander låg bakom flera av Ystad Metalls populära ljusstakar.

Foto: Håkan Sandbring, Bukowskis, Stockholms Auktionsverk, Kalmar Auktionsverk