Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Historien bakom Lisa Larsons keramik

09 feb, 2016 
AvJohanne Ländin
lisa larson
Lisa Larsons figurer är inte bara söta, utan har också blivit riktiga dyrgripar. Hennes keramik är mer populär än någonsin och säljs för rekordpriser.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var slumpen – eller om man tror på ödet – som gjorde att Lisa Larson inte blev modetecknare, som hon egentligen ville bli, utan keramikformgivare. När hon sökte till Slöjdföreningens skola i Göteborg hade hon inte skrivit vilken linje hon ville gå, så rektorn placerade henne på keramiklinjen. Hon fick byta om hon ville – men Lisa kände att hon hade hamnat rätt.

Provanställd Gustavsbergs porslinsfabrik

Och under sista året på ”Slöjdis” gjorde hon en vas som hennes lärare skickade in till en tävling där formgivaren Stig Lindberg satt i juryn. Han blev så förtjust vasen att han erbjöd Lisa Larson en provanställning på Gustavsbergs porslinsfabrik, där han var konstnärlig ledare.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

ABC-flickan Beata
ABC-flickan Beata. 2 600 kr, Bukowskis market.
Annons

Flera stora konstnärer, som Wilhelm Kåge, jobbade redan som formgivare där och Lisa fick plats i en ateljé tillsammans med andra ungdomar. Hon var bara 21 år och nygift med konstnären Gunnar Larson, som för Lisas skull flyttade med till Gustavsberg 1955. Och där blev de kvar, eftersom Lisa fick fast anställning när provåret var slut.

Hennes första keramikmodell som tillverkades på Gustavsbergs porslinsfabrik var en glad, randig katt med svansen i vädret.

Tre katter ur serien Lilla Zoo
Tre katter ur serien Lilla Zoo, formgiven 1955. 850 kr, Bukowskis market.

Sedan gjorde Lisa flera serier med härligt uttrycksfulla djur, som Lilla Zoo, Stora Zoo och Afrika.

Annons

Slog igenom med ABC-flickor

Men hennes genombrott kom 1958 med serien ABC-flickor, som var tänkta att ha som bokstöd – men visade sig vara för lätta. Det var en kollektion underbara kvinnofigurer med runda former som idag har blivit samlarobjekt. Särskilt flickorna i blommiga klänningar gjorda i, så kallat, kromotryck är eftertraktade. De kom bara i begränsad upplaga eftersom de var så dyra att tillverka.

ABC-flickan Emmai
ABC-flickan Emmai stengods. 1 700 kr, Bukowskis market.

Lisa Larson gjorde hela tiden både unika föremål och saker som serietillverkades. När hon arbetade med unik keramik och fick utlopp för sin lusta att dekorera efter eget humör kom hon ofta på något som sedan gick att serietillverka.

Annons

På 1970-talet började det gå sämre för svensk industri. Även Gustavsbergs porslinsfabrik fick problem, trots att flera av Lisa Larsons idéer blev försäljningssuccéer– som sparbössan i form av dåvarande finansminister Gunnar Sträng som kom 1973.

Finansminister Gunnar Sträng som sparbössa
Finansminister Gunnar Sträng som sparbössa tillverkad mellan 1971-1984. 400 kr, Bukowskis market.

Efter att ha varit på Gustavsberg i 26 år – mer än halva sitt liv – bestämde sig Lisa Larson för att bli fri keramiker 1980 och sedan dess arbetar hon i en egen ateljé i Nacka.

Annons

Populär i Japan

Hon har fått många olika uppdrag, inte bara i Sverige, utan även från Tyskland och Danmark. Och en utställning i Japan gjorde att japanerna upptäckte Lisa Larsons charmiga formgivning och tog den svenska nationalskatten till sina hjärtan. Japanska samlare vallfärdar till Gustavsberg och både Lisas keramik hem är ofta med i japanska inredningstidningar.

Figurinen "Samhällsdebatten"
Figurinen ”Samhällsdebatten” från 1969-70 – en kvinna som bär en man i hög hatt. 7 700 kr, Bukowskis market.

Nu går det mesta på export till Japan av det som tillverkas i Keramikstudion i Gustavsberg – det företag som nu till mestadels producerar Lisa Larsons keramik.

Lisa är fortfarande i farten – drygt 60 år efter den där första keramikkatten.

– Jag har inte tid att sluta, säger hon.

Av Johanne Ländin
Foto: Bukowskis market

Annons