Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hur mycket är cocktailglasen värda?

11 jun, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Strikt cocktailglas på rad
Hur mycket är egentligen ett par randiga cocktailglas värda? Antikexperten ger svar på frågan – och berättar bakgrunden till de klassiska glasen Strikt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Vad är de randiga cocktailglasen värda?

Jag har fyra cocktailglas av den populära randiga sorten. Kan du hjälpa mig med namn? Jag vill gärna också veta deras värde. Obs! Dock är där bara tre stycken pinnar.

Monica

Antikexperten svarar: ”Glasen heter Strikt”

Dina glas har namnet Strikt, och i det här fallet är dekoren formgiven av Bengt Orup (1916–96).

Orup kom som formgivare till Johansfors glasbruk 1952 och var där i första omgången till 1962. Han återkom sedan mellan 1967 och 1973.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Strikt-serien tillkom 1952 med flera modeller och färger. Det har blivit en allmän uppfattning att hela Strikt-serien är formgiven av Bengt Orup, och den säljs som hans formgivning.

Dekoren används även på andra modeller

Men tyvärr började bruket använda dekoren på andra modeller än enbart dem som Orup hade ritat. Denna glasmodell är ett sådant exempel. Den formgavs 1941 och har fått Strikt-dekor. Modellen tillkom alltså tio år före Orups första anställning vid bruket.

Annons

Paraplypinnarna är tillverkade i en annan teknik och är inte utförda vid Johansfors glasbruk. De är gjorda i vad vi i nutid kallar för lamp- och flameworking. Här i Sverige har vi vanligen sagt laboratorieglas. Det innebär att man arbetar med glaskolvar och färgtrådar över öppen gaslåga när man formar till föremålen genom blåsning och med olika verktyg. Sådant glas är oftast väldigt lätt. Förmodligen är drinkpinnarna inköpta för att de passar till glasen.

Jag känner inte till vilket företag som är tillverkare.

Värdet på dina glas är cirka 300–500 kronor styck.

Börje A Y Åkerblom

Annons