Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hur mycket är golvuret av Petter Trygg värt?

26 aug, 2019 
Redaktionen
Detalj av gammal urtavla på golvur
En läsare har ett vackert golvur som hon gärna vill veta mer om. Dessutom är hon nyfiken på värdet. Antikexpert Petri Heinonen värderar golvuret och konstaterar att det är relativt sällsynt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Vad är golvuret värt?

När vårt golvur renoverades för många år sedan fick jag veta att det nämns i den så kallade Klockbibeln (på sidan 481). Urmakaren sade också att klockan i boken var en kopia av min. Han tyckte även att vår är av bättre kvalitet. Kan ni svara på om det var vanligt att göra kopior på den tiden? Klockan fungerar felfritt. Har den något värde?

Blått golvur i vardagsrum
Golvuret i sin helhet. Det målades blått av nuvarande ägarens mamma. Foto: Privat

Golvuret omnämns i Klockbibeln

Klockan kommer från farfar och farmor som bildade hem på 1890-talet med inköp av gamla möbler. Jag har levt med denna klocka sedan jag var liten. Att den slår varje timme hör jag inte längre, eftersom jag är van vid den. Nästa generation orkar inte höra utan stänger av slagverket vid besök. Jag tror att det var min mamma som målade den blå.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Mona

Detalj av urtavla till gammalt golvur
Detaljbild av urverket. Foto: Privat

Antikexperten svarar: Verk av Petter Trygg är sällsynta

Klockbibeln syftar på Gunnar Pippings utmärkta referensverk Urmakare och klockor i Sverige och Finland, och i artikeln om Petter Trygg i Falun återfinns mycket riktigt en avbildning av en tennplakett med snarlikt motiv och faktiskt, och märkligt nog, samma numrering som på den här omfrågade.

Annons

Varje ur får eget nummer

Generellt sett har man nog vid den här tiden gett varje tillverkat ur ett eget nummer, men vad som hänt i det här fallet kan jag inte riktigt hitta någon förklaring till.

Att man skulle kopiera ett av sina egna ur verkar så besynnerligt att det knappast är det som detta det handlar om. Däremot är det väl naturligt att man tillverkat ett antal snarlika eller närmast identiska ur i verkstaden.

Datering av gammalt golvur
”Momento mori”, står det på golvuret. Foto: Privat

Värde golvur

Dateringen stämmer bra, och fodralet torde vara ungefär samtida, dock har fodralet fått ny färgskrud i senare tid.

Efterfrågan på äldre golvur har varit vikande en tid. Jag vill ändå värdera detta golvur till förhållandevis höga 3 000 kronor, eftersom verk av Trygg förefaller sällsynta.

Petri Heinonen

Annons