Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hur mycket är ljusstakarna i metall värda?

05 nov, 2018 
Rebecka Gustavsson
Antikexpert Tomas Persson värderar ett par omtyckta ljusstakar från Tyskland.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Vad är mina ljusstakar i metall värda?

Jag var 1965 på en auktion på landet efter ett äldre par. Maken var äldre än min egen pappa som var född 1895. Jag blev förtjust i dessa ljusstakar med glasmanschetter och ropade in dem för 100 kronor. Under årens lopp, varje gång jag har dammat dem, har jag funderat på vem som har tillverkat dem och var. Kan inte tyda namnet! Är siffran 15 årtalet?

Så de är från 1915 eller är det en storlek? Vad är de tillverkade av? Har aldrig putsat dem. Slutligen är jag intresserad av om de i dag är värda min hundralapp. Tycker fortfarande lika mycket om dem.

VAC

Antikexperten svarar

Ljusstakarna från 1900-talets början är tillverkade i en nyklassicistisk stil som var modern just vid denna tid. Tillverkare är firma Würtembergische Metallwarenfabrik i Geislingen i Tyskland, och materialet är sannolikt förnicklad metall. Hade det varit nysilver så hade de varit svarta utan putsning. Siffran 15 är senare ditskriven och kan stå för ett pris i någon valuta.

Värde i dag är cirka 800–1 000 kronor tack vare att modellen är eftertraktad.

Tomas Persson

Av redaktionen

Läs också:

Vad är ljusstakarna i mässing värda?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons