Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Hur mycket är Mumintroll från 1950-talet värda?

23 sep, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Erik Ingare värderar Mumintroll från 1950-talet åt kunden Charlotte Carlberg.
Charlotte Carlbergs charmiga Mumintroll märkta Atelier Fauni har älskats och lekts med. Skicket är trots det fint och hatten sitter där den ska på Muminpappans huvud vilket gör experten Erik Ingares värdering till en glad överraskning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Hur mycket är Mumindockor med stämplar ”Atelier Fauni” värda?

Det är en decimerad Muminfamilj som kommer till Antikrundan i sällskap med Charlotte Carlberg.

– Snorkfröken har försvunnit någonstans under resans gång, säger hon. Jag vet inte hur och när. Nu är det bara Mumintrollet och pappan kvar.

Mumintrollet håller en slokande tulpan i handen och pappan bär sin sedvanliga svarta cylinderhatt. De är tillverkade av läder och filt och under fotsulorna har de stämplats ”Atelier Fauni”.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Charlotte och hennes bror fick trollen 1957, när deras föräldrar hade varit i Finland.

–  Jag lekte nästan aldrig med dockor, men tyckte mycket om djur och jag var väldigt förtjust i trollen. Vi hade läst Tove Janssons bilderböcker hemma – mamma var bibliotekarie och höll sig à jour med senaste nytt. Det kom ju mycket barnlitteratur under femtiotalet. Men Mumintrollen skilde sig från alla andra. De var som skapade för både barn och vuxna och otroligt fascinerande.

Nu hoppas Charlotte få dockorna värderade.

Mumintroll från 1950-talet
Ulliga Mumintroll från 1950-talet, när Tove Janssons berättelser fått stort genomslag. ”Mumintrollets minilugg förväxlas ibland med Snorkfrökens”, säger Erik Ingare.

–  För några år sedan såg jag liknande figurer i Antikrundan på teve, så jag förstår att de har ett visst samlarvärde. Därför skulle det vara intressant att få ett värde på just de här två.

Annons

Atelier Fauni var ett litet familjeföretag

Det är Erik Ingare, Antikrundans specialist på leksaker och teknik, som tar emot vid expertbordet. Och självklart är han bekant med Muminfamiljen.

–  Jag träffar kanske inte på dem varje runda, säger han. Men åtminstone en gång per säsong dyker de upp – alltid lika charmiga – men i olika skick och utförande. De här två är ovanligt välbevarade.

–  Ändå har det lekts mycket med dem, säger Charlotte.

När Erik får veta att dockorna är från 1957 konstaterar han att det är en god årgång.

Muminfamiljen har blivit ett enormt samlarområde

– Atelier Fauni var ett litet familjeföretag som startade 1952 med hemmasydda mjukdockor, bland annat Mumintrollen. Det fanns ingen licens för tillverkningen och det var ju lite komplicerat med tanke på upphovsrätten, men när Tove Jansson fick se dockorna blev hon så förtjust i dem att hon tecknade kontrakt med tillverkarna.

Annons

Det blev ett lyft för produktionen och företaget blomstrade.

Mumintroll populära hos samlare

– Licensen trädde i kraft 1955 och tillverkningen varade fram till 1971. Under den här tiden hann persongalleriet växa och det togs fram femton olika figurer ur Muminvärlden. De var hantverksmässigt utförda och även om dockorna har sina typiska karaktärsdrag, så är de aldrig identiska. Kläder och tyger kunde skifta från gång till gång och ingen docka är den andra lik.

Försäljningen fick stor spridning och redan 1957 öppnade NK i Stockholm en speciell avdelning med enbart Muminfigurer.

Två Mumintroll från Atalier Fauni
Atalier Fauni var ett finländskt företag som började tillverka Muminfigurer redan 1952. Den licensierade produktionen varade 1955–71 och är i dag ett stort samlarområde.

– Muminfamiljen har blivit ett enormt samlarområde, säger Erik. Och Faunis tidsbegränsade produktion är hett stoff. Men då gäller det att figurerna är i acceptabelt skick och så är det ju inte alltid med leksaker. De kan vara slitna och solkiga, mamman har kanske tappat väskan, pappan sin hatt eller Mumintrollet sin blomma. Dina dockor är välbevarade och har attributen i behåll, så de hamnar i det högre segmentet.

– Och det innebär?

– Det innebär 4 000–5 000 kr paret.

– Det tackar jag för, säger Charlotte. Jag förstod att de hade ett visst samlarvärde, men det här var mer än jag trodde!

Annons