Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Hur mycket är sybordet värt?

28 sep, 2014 
Johanne Ländin
Vår läsare har frågor kring ett vackert ärvt bord. Är det ett sybord? Och hur mycket är det i så fall värt? Antikexpert Christian Törnros har svaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Är sybordet värt någonting?

Jag undrar vad denna möbel ska användas till? Är det ett syskrin, eller ett sminkbord? Lådan har flera fack och undersidan av locket har många små fickor för förvaring. Den har funnits hos min mammas moster, som lämnat den i arv till oss.

Året Runt-läsare

Antikexperten svarar:

Din mammas moster hade ett mycket dekorativt sybord. Stilen är en blandning av ny Louis XVI och nyrenässans vilken närmast får kallas för eklektisk – vilket betyder just stilblandning. I dag uppskattar vi åter det dekorativa, och svartmålade möbler är också populära – vilket innebär ett värde av 2 500 kr.

Christian Törnros

Sybord populära på auktioner

Det går ju alltid att få plats med ett litet nätt bord och de är perfekta att ställa en lampa på för att lysa upp i ett mörkt hörn. Men från början användes de dekorativa borden att förvara sybehör i, med många små fack under locket och till och med inbyggda nåldynor ibland.

Annons

– En äldre benämning på sybord är ”damarbetsbord” eftersom man förutsatte att endast damer sydde och handarbetade, säger Christian Törnros, Året Runts antikexpert och värderingsman på Bukowskis.

De äldsta syborden är franska och från mitten av 1700-talet. Från början var det en lyxmöbel som användes bland överklassens damer.

– Sveriges mest överdådiga sybord står på Rosersbergs slott och har varit drottning Desiderias – Karl XIV Johans gemål. Det är från 1800-talets första hälft och har en sypåse under locket eller lådan att förvara garnnystan i, berättar Christian.

Finns i alla prisklasser

Syborden började så småningom att spridas till borgerskapet för att slutligen bli en folklig möbel under sent 1800-talet. De försvann förmodligen i samband med att de första symaskinerna kom.

– De äldsta syborden från 1700-talet har svängda ben. Under den gustavianska tiden blev benen raka. Senempirens sybord fick ett centralben som ofta var lyrformat och de är så vackra! Under nyrokokon på senare delen av 1800-talet fick det svarvade centralbenet fyra svängda fötter i stället, förklarar han.

– Sybord finns i alla prisklasser. Från utsökta 1700-talsarbeten med underbar intarsia som är som små smycken – och kan kosta miljoner om de är av Georg Haupt. Men ett senare bord i nyrokoko kan fyndas för så lite som 500-600 kronor.

Av Johanne Ländin

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons