Hur rengör man smycken i brons?

Två äldre armband i brons på en handled
Läsaren Leenas fina armband av brons är ett arv från hennes mamma. Men var kommer de ifrån och hur ska de bäst tas om hand? Tål de att putsas? Helena Löwenstierna, expert på vård av äldre föremål, vet som vanligt råd.

Hur sköter jag mina bronsarmband?

Hej Helena! Jag har ärvt ett par armband efter mamma, i vad jag tror är brons. Nu undrar jag om du vet mera om dessa smycken, och hur man ska vårda dem. De ser båda två ut att vara i behov av putsning. Vad ska man putsa med? Tack på förhand!

Mvh Leena S. i Malmö

Experten: Rengör dina armband från Kalevala Koru med tvål och vatten

Hej Leena! Vilka vackra armband! De är mycket riktigt i brons och är tillverkade i Finland under 1900-talet. Det bredaste är en tidig modell från Kalevala Koru. Deras första kollektion lanserades 1937 och de första 300 smyckena i sortimentet var direkta kopior av arkeologiska fynd från museisamlingar. Ditt armband heter Merjalainen, och är en replik från 900-talet, framtagen av Germund Paaer, tillverkad från 1940-talet och framåt.

Den tunnare armringen heter Pitsi (Spets på svenska), och är formgiven på 1960-talet av Pentti Sarpaneva, för Turun Hopea Oy. Smycken designade av Sarpaneva har ofta en glänsande ytbehandling samt partier med svart patinering, för att skapa kontraster. Det är viktigt att inte försöka putsa bort denna yta, eftersom det ursprungliga uttrycket då går förlorat.

Var försiktigt när du rengör brons

Brons är en legering av koppar, tenn och zink. Metallen oxiderar relativt snabbt och kan orsaka missfärgningar på huden, främst i kontakt med salter, som finns i svett, havsvatten etc. Därför brukar ofta nyare bronssmycken ha en skyddande beläggning. När denna är bortnött, kan smyckena vanligtvis lämnas in hos tillverkaren för ny ytbehandling, mot en kostnad.

Ett allmänt råd från Kalevala själva, är att ta av sig smyckena vid idrottande, bastubad samt kontakt med salt- eller klorerat vatten. Jag skulle inte tro att ditt Kalevalaarmband har någon skyddsbeläggning, på grund av dess ålder. Den lilla ärg som syns är ju även ett dekorativt inslag, så länge den inte sitter på undersidan och missfärgar. Ibland ser man faktiskt bronsföremål som medvetet patinerats just i denna ärggröna färg.

Båda smyckena kan försiktigt rengöras med tvål och vatten och en mjuk svamp. Torka torrt med trasa efteråt, och var lätt på handen. Om du absolut vill ta bort den ärg som finns på Kalevalaarmbandet, skulle jag råda dig att använda en extramjuk tandborste och ett milt putsmedel avsett för mässing.

Njut av dina vackra armband!