Hur renoverar man antika stolar på ett säkert sätt?

När läsaren Lenas barn gräver fram ett par ärvda stolar ur förrådet ställer hon sig frågan om den gamla lagningen är att lita på, och om det är en god idé att måla dem. Vård- och skötselexperten Helena Löwenstierna ger tips och råd för restaurering av stolar.

Antikfrågan: Hur ska vi renovera de gamla och sköra stolarna?

Jag har två gamla stolar, som ursprungligen har stått i farmors och farfars sommarhus. Under sent 1980-tal skrapade och värmde jag bort flera lager tjock färg, för att få dem att se avlutade ut (som var så inne på den tiden). Döm om min förvåning, när en ful lagning dök upp på ena benet: en omvikt plåtbit, fixerad med skruvar.

Semesterprojektet stannade helt av, stolarna ställdes undan och föll i glömska. Härom veckan upptäcktes de dock på nytt av nästa generation, och fick komma ut i ljuset igen. Stolarna är inte rangliga; dock känns de lite tunna i benen. Ungdomarna vill gärna ha dem som köksstolar, men jag undrar om de håller…

Trästol av äldre modell framför gul träfasad

En läsare vill veta hon vårdar sina sköra stolar. Foto: Privat

Kan man förstärka dem på något sätt, i förebyggande syfte? Ska man låta en gammal lagning vara, och lita på att den håller? Slutligen: Måla stolarna igen, eller låta dem vara trärena? Vi ser fram emot ditt svar!

Mvh Lena Johansson, Ronneby

Experten svarar: ”Låt lagningen synas”

Hej Lena och tack för ditt brev!

Dina stolar är tillverkade i en stil som blev mycket populär runt mitten av 1800- talet: Karl Johan. När mannen som skulle bli kung Karl XIV Johan, Jean Baptiste Bernadotte, rekvirerades från Frankrike 1810 ledde det till att nya franska möbeltrender började spridas i Sverige.

Empiren, inredningsstilen med blankpolerad mahogny, brännförgyllda ornament och detaljer påminnande om antikens tempelbyggnader, blev högsta mode i högre kretsar. Trenderna spreds sedan över landet, förenklades och omtolkades, och kunde till exempel landa i att skickliga småstads- och bysnickare tillverkade dessa så kallade Karl Johan-stolar. I stället för att använda ädelträ eller faner var det, främst på landsorten, vanligt att måla möblerna i en rödbrun ton som skulle föra tankarna till mahogny. Olika schatteringar, drickamålningstekniker med mera användes också för att ge liv åt ytan.

Vanligt med ”benbrott”

De smäckra, utåtböjda benen på dina stolar är typiska för stilen. Tyvärr gör konstruktionen att de kan vara något sköra och drabbas av ”benbrott”. Om de är stabila och den gamla lagningen känns stadig finns ingen anledning att göra om den. En gammal lagning är ju en del av möbelns historia! Man ska inte heller ge sig på att förstärka dem i förebyggande syfte. Mitt råd blir att använda dem – men med viss försiktighet.

Behandla stolarna med kok linolja

Så har vi frågan om målning. Vill du fortsätta ha stolarna utan färg kan du behandla dem med kokt linolja, för att inte torka ut träet. Stryk på med trasa, arbeta in och torka bort överflödig olja. (Var försiktig med trasorna efter användning: bränn upp eller dränk med vatten – de kan självantända.)

Väljer du att måla stolarna kan det vara spännande att leta efter rester av originalfärgen. Jag rekommenderar linoljefärg som åldras vackert och känns historiskt riktig. Lycka till!

/Helan Löwenstierna 

Mer inspirerande innehåll från allas.se: