Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Tips: Så kan du ge loppisfynden nya funktioner

05 aug, 2021 
AvWeronica Fremenius
Delad bild. Till vänster en uppskuren chokladrulltårta med flera tallrikar i blåvitt porslin på ett bord. Till höger syns Weronica Fremenius leende med grönska i bakgrunden.
Weronica Fremenius är en passionerad sakletare och driver butiken @baravackrating med handplockad vintage.
Ingenting är så väl lämpat för loppisköp som möbler och detaljer till trädgård, växthus och balkong. Och kom ihåg – jakten på fina fynd blir ännu mer givande om du odlar din förmåga att tänka om och tänka nytt. En terrin behöver inte nödvändigtvis användas till soppa och gardiner kan enkelt förvandlas till en härlig picknickfilt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blombord av alla de slag fortsätter att vara populära, liksom piedestaler. De finns i många olika stilar och prisklasser. I växthuset är blombord praktiska för såväl vårens alla sådder som för pelargonerna på rad.

Blombord i rotting.
Det här bordet i rotting fick ett högsta bud på 300 kronor hos Auktionshuset Gomer & Andersson 2020.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Använd gamla terriner till blomsterarrangemang

Äldre terriner brukar inte vara svårt att sikta i loppishyllorna. De kanske inte används så mycket till att servera soppa ur längre, men de är utmärkta för blomsterarrangemang. Rulla ihop ett hönsnät, lägg i och bli din egen blomsterkreatör.

Annons
Ett fång blommor i vita, rosa och aprikosa nyanser står i en vit soppterrin.
Arrangera dina blommor i en loppis-fyndad soppterrin. Gör en boll av ett hönsnät och lägg i för att sedan sticka ner stjälkarna. Här syns dahlior, luktärt, hortensia och klematis i en terrin från Göteborgs porslinsfabrik.

Badhusstolen i rotting ett bra loppisfynd

Rottingmöbler är tidlösa och det finns ganska gott om dem på andrahandsmarknaden. Drömfynden är rotting från Sveriges enda nu verksamma hantverkare i genren – Larsson Korgmakare.

Två fåtöljer i rotting med dynor i nyanser av blått och orange.
Hos Stockholms Auktionsverk klubbades två fåtöljer med dynor av Josef Frank-tyg för 4200 kronor 2018.

En favorit är Badhusstolen formgiven av John Larsson för Stockholms Centralbad på 1940-talet. Tänk på att det alltid är bra att provsitta rottingen innan du slår till, och titta på skicket. Rotting som står under bar himmel slits snabbt. Det är också viktigt att titta på bindningar och fogar som kan vara trasiga. Ingen fara på taket såklart, men bra att veta innan du handlar.

Annons

Fynda teserviser på loppis

Att duka upp till afternoon tea i det gröna med second hand-porslin är ingen stor utmaning. Loppisborden är alltid fyllda med koppar från finskåp, som förtjänar att komma ut och luftas.

Sex gräddvita tekoppar och fat med guldrand.
Sigvard Bernadottes Golden Sun för Bing & Grøndahl är en riktig skönhet med sitt eleganta öra. Auktionsverket i Norrköping värderade sex koppar med fat till 1200 kronor.

Utbudet av äldre kaffeserviser är förvisso större än det av teserviser – fördelen kan vara att de senare inte alltid är så använda.

Tre vita Desiree-stolar i stål.
1950-talsklassikern Desiree av Yngve Ekström passar med sin gracila design i stål väl in i mer moderna miljöer. För 2200kr kunde man ropa in tre exemplar vid Sundsvalls Stadsauktion 2020.

Förvandla loppisgardiner till dukar och servetter

Textilavdelningarna brukar vara fyllda med äldre gardinlängder av till exempel rutig bomull. Om man inte tänker sig att använda dem i fönstren och är lite händig vid symaskinen, är det inte alltför svårt att förvandla dem till fina dukar och servetter.

Annons
Mörkgrönt tyg med vitt mönster.
Två längder ur Ikeas 1700-talskollektion i The Berch Collection bjöds upp till hela 2600 kronor på Stockholms Auktionsverk 2020.

Stråhatten en riktig sommaraccessoar

Ingenting säger väl sommar som en stråhatt! Kläd- och accessoaravdelningarna på loppis brukar vara fyllda till bristningsgränsen. Glöm inte att ta en titt där för att finna personliga tillägg till garderoben.

Stråhatt med svart band.

Den här stråhatten från engelska Mulberry fick ett slutbud på 1000 kronor hos Stockholms Auktionsverk.

Annons
En gräddvit- och mässingsfärgad, äldre serveringsvagn.
Den här serveringsvagnen värderade man till 2500 kronor på Bukowskis 2019.

Äldre serveringsvagnar poppis på loppis

Serveringsvagnar är ett klassiskt span på loppisturen. De finns i många olika utföranden och har de senaste åren fått ett rejält uppsving. En äldre vagn med patina tillför karaktär när det är dags för förfriskningar på soldäcket.

Billigt med broderi på loppis

Textilhantverk finns som bekant i överflöd på landets alla loppisar. Medan vi nu ser en omvärdering av ett traditionellt manligt slöjdande i form av svepaskar, näver och arbeten i masurbjörk, är broderiet fortfarande billigt.

Annons
Vita dukar med rött, broderat mönster.
Hos Helsingborgs Auktionsverk värderar man nio broderade dukar till 300 kronor.

Låt alla fina gamla dukar få glänsa till sommarens uteliv och varför inte inspireras till att själv ta fram nål och tråd?

En karaff och sex glas med guldfärgat mönster.
Den här karaffen med sex glas från Hovmantorp kunde ropas in för 350kr hos Kalmar Auktionsverk 2019.

Äldre glasserviser är lätta att fynda

Något sött till desserten i bersån efter en dags väl utfört trädgårdsarbete? Äldre tiders glasserviser förtjänar att få glänsa igen. De är ofta lågt prissatta, men tillför mycket karaktär till det dukade bordet.

Annons
Rottingkista mot grå bakgrund.
Den som la ett bud på 350 kronor hos Kalmar Auktionsverk i vintras fick ta med den här stora korgkistan hem.

Utflykt i det gröna med äldre korg

Utbudet av korgar är stort på loppis. Varför inte göra i ordning ditt eget picknick-kit med en äldre korg, en duk, blommigt porslin och något att sitta på i stället för att tänka engångsprodukter när du ska packa med dig mat till utelivet? Det finns så mycket att välja på i alla kategorier.

5 tips för en lyckad loppisjakt

1. Kunskap är alltid det bästa att ha med sig. Läs på före alla loppisrundor för att skaffa dig ett mentalt bildminne.

2. Bli materialjägare. Stirra dig inte blind på stämplar, utan känn på föremålets kvalitet.

3. Tänk andra användningsområden till saker för att ge dem nytt liv.

4. Ha en stående lista i mobilen som du fyller på med saker som du behöver. På så vis är du förberedd och kan leta mer aktivt när du är ute på skattjakt.

5. Ligg steget före och känn vartåt vindarna blåser för att göra de riktiga fynden.

Annons

Håll utkik efter zink på loppisen

Äldre tiders redskap för trädgårdsarbete har blivit begärliga objekt för att tillföra historia och patina till våra moderna gröna rum. På loppis är det alltid värt att hålla utkik efter föremål i zink som kan användas till mycket i växthus och trädgård.

Gammal vattenkanna i zinkplåt.
Den här eleganta vattenkannan i zinkplåt från 1900-talets första hälft värderades till 600kr av Auktionshuset Kolonn sensommaren 2020.
Chokladrulltårta på ett bord fyllt med servis i blåvitt porslin och bukett blåklint.

Retrofika med blåvitt porslin

Satsa på retrofika i vår. Baka rulltårta ur klassikern Sju sorters kakor och duka upp med en blandning av blåvitt porslin som det från Spode, Royal Copenhagens Musselmalet och Bing & Grøndahls Sommerfugl.

Annons