Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Bästa prylarna till svampjakten hittar du på loppis

30 aug, 2021
author Anna Chigot Eriksson
Anna Chigot Eriksson
Näverkorg med blåvitrandig kudde och termos i vid ett träd i skogen, bredvid står två gröna och svarta figuriner föreställande en pojke och en flicka.
Det är svårt att få nog av näver. Det finns en hel del föremål av detta material på andrahandsmarknaden och du får mycket hantverk för pengarna så ut och leta! Paret figuriner kommer från Elbogen Keramik i Malmö som var i drift åren 1955–82. Dem hittade vi för 45 kronor styck på Vejby Loppis.
När luften blir sådär härligt klar och frisk och löven börjar skifta i orange – då drar vi till skogs och njuter av allt naturen har att erbjuda. Svamp och bär förstås, men även en rejäl må-bra-kick för både kropp och själ.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
En brun lampa i form av en svamp.

Om skörden uteblir har du i alla fall ett fint exemplar. Monica Backström har formgivit flera klassiker för Kosta Boda, bland annat lampor i form av svampar. Den här, 26cm hög, klubbades för 1100kr på Stockholms Auktionsverk.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis
Skolpansch med svampar.
Annons

Hänger fint i köket hemma hos svampälskaren – skolplanschen Sveriges förnämsta ätliga och giftiga Svampar. Den mäter 127x95cm och värderas till 800kr av Crafoord Lund.

Stor flätad korg

Optimisten tar förstås en stooor korg med sig ut, som den här flätade klassikern, mer än halvmetern lång. När svampsäsongen är över är den utmärkt att förvara filtar eller annat i.

Annons
Framsidan av Nya svampboken

Det är viktigt att veta vad man plockar och en bra bok för dig som vill lära dig de vanliga svamparna är Pelle Holmbergs och Hans Marklunds Nya svampboken. Hittar du den inte second hand finns den för 240kr hos till exempel bokus.com.

Mönstrad kudde från 20-talet i blåa, gröna och röda färger.

En liten kudde att sitta på, eller vila huvudet på om man vill ta en längre paus, väger inte mycket så den kan få följa med i väskan. Den här är från Skåne och 1920-talet.

Annons
Salt- och pepparkar i form av svampar i sterlingsilver med röda och gula hattar.

När det är dags för finmiddag (där egenplockade kantareller såklart ingår) får de här en framträdande plats på bordet. Salt- och pepparkaren, 4,5cm höga, är norska och av sterlingsilver.

Svampkniv

Det bästa är att rensa redan i skogen. Svampkniven av björk, rostfri stål och med naturborst av tagel kostar 265 kronor hos irishantverk.se.

Annons
Kombinerad ryggsäck och pall i ljust skinn.

Alltid redo för fikapaus med en kombinerad rygga och pall från Husqvarna. Hos Ekenbergs värderar man den till 700kr.

Två troll i genomskinligt glas och en grön glasfågel står på ett träbord med grönska i bakgrunden.

Glasbruket i Bergdalas mest kända skapelser – Bergdalatrollen. Här har de hittat en kompis från skogen, en fågel av den norska glas- och bildkonstnären Benny Motzfeldt, samtliga fanns att köpa för en billig peng på Vejby Loppis.

Annons
Blå allmogepall med glaskaraff och korg föreställande en and. Framför en tavla och en glasburk med svamp, grönska i bakgrunden.

Stilleben i svamptider. Med en söt korg kanske barnen orkar hänga med lite längre, en formad som en and kanske? Allmogepallen är ett fynd från en gårds- auktion på Tynderö utanför Sundsvall.

En bärplockare, två snapsglad och en fickplunta i näver i en bärrensare som står på gräset.

Nu är lingonen här också, så underbart! Vill du plocka mycket är det bra med en bärplockare, och en bärrensare är inte heller dumt att ha. Båda brukar gå att hitta på loppis. Den lilla fickpluntan av näver var för söt för att motstå när den dök upp på en auktion i Medelpad.

Annons