Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Lys upp hemmet – så får du bäst effekt av dina lampor!

12 okt, 2020 
Johanna Svan
Färgglatt kök uppifrån.
Ljus påverkar oss mer än vi tror och att inreda med lampor är både mysigt och funktionellt. Här kommer våra bästa tips för hur du ska placera olika lampor för bästa resultat!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Genom att använda olika typer av belysning och lampor kan du framhäva detaljer i ditt hem och skapa en mysig trivsel. Vilken typ av belysning du ska välja beror lite på vad du ska göra i rummet.

Man kan prata om tre sorters belysningar i ett vanligt hem:

Allmänbelysning

Den sortens belysning man ofta har i taket som sprider ett mjukt ljus och ger dig en god överblick av hela rummet med bara ett knapptryck.

En taklampa som har en skärm som låter ljuset skina igenom och flöda åt alla håll ger en jämn och bra allmänbelysning. Man kan också ha en stor plafond (bra i rum med många dörrar eftersom inget hänger ner från taket) eller flera spotlights som riktar ljuset runt om i hela rummet.

Stämningsbelysning

Ofta skapad av flera mindre lampor med lite mer diffust ljus på olika ställen som skapar en varm och ombonad känsla i rummet.

Annons

Bordslampor med tygskärmar är lätta att byta ut när man vill ha något nytt och spotlights med dimmer kan punktmarkera inredningen och sprida ett behagligt ljus.

En liten lampa i fönstret är också stämningsfullt och ger dessutom ett inbjudande intryck utifrån.

Även levande ljus ger så klart stämningsbelysning och är enligt många det bästa sättet att höja mysfaktorn!

Köp LED-ljus från oss!

LED-ljus sotar inte ner och du riskerar heller inga bränder. Flamma lösa, Shine LED-ljuset ger ett varmt, romantiskt ljus även där öppen eld utgör en fara

Läs mer och köp ljusen här (reklamlänk)

LED-ljus i form av klot.Funktionsbelysning

Funktionsbelysning är belysning som ger ett bra ljus och underlättar när man ska utföra exempelvis sysslor i köket, läsa en bok eller sitta vid skrivbordet.S

Annons

En golvlampa med riktat ljus vid favoritfåtöljen gör att du kan fokusera på boken eller handarbetet medan någon annan kan titta på tv utan att störas av ljuset.

Över köksbordet kan det vara bra med en lampa som inte släpper igenom ljus på sidorna. Då blir ingen som står upp i köket bländad men du har fortfarande ditt matbord upplyst.

Varmt eller kallt ljus?

Ljusets färgtemperatur mäts i Kelvin (K). I hemmiljö är det lämplig med 2 700 – 3 000 Kelvin. Lampor med ett lågt kelvin ger ett varmare ljus. Kallare ljus passar bra när du till exempel sitter vid skrivbordet eller lagar mat.

Köp vackra LED-ljus från oss!

Vackra kronljus i äkta vax, som gör ljusen väldigt verklighetstrogna. LED-ljusen ger ett varmt, härligt sken från en låga som är i ständig, fridfull rörelse. Man tänder och släcker ljusen genom att trycka ner "lågan".

Läs mer och köp ljusen här (reklamlänk)

Kronljus i vax med LED-lampa.
Annons