Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Platta paket: Antikexperterna väljer sina favoriter

21 nov, 2021 
ANNA CHIGOT ERIKSSON
MARIA OHLSON
Bokomslag
Den här tiden på året är man mer sugen än någonsin på att sätta sig i läsfåtöljen med en god bok. Här tipsar några av Antik & Auktions medarbetare om spännande titlar att försjunka i under helgerna, eller att ge bort i julklapp
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Erik Bilén, antikexpert

Erik Bilén, antikexpert
Erik Bilén, antikexpert

Vad läser du just nu?

– Swedish Grace: En bortglömd modernism (Bokförlaget Stolpe) av Peter Elmlund och Johan Mårtelius. Boken handlar om svensk design från 1910- och 1920-talen. Perioden utgör en av höjdpunkterna i vår svenska arkitektur- och designhistoria och bjuder på flera världskända exempel, som Stockholms Stadsbibliotek av Gunnar Asplund och Stockholms Konserthus av Ivar Tengbom.

Through a Designer’s Eye (Monacelli Press)

Vilken bok vill du ge bort i jul?

Annons

– Jag har slagit in Through a Designer’s Eye (Monacelli Press) av Matthew Patrick Smyth och Wendy Goodman. Den som öppnar paketet får nöjet att njuta av ögongodis i form av inredningar av amerikanske stjärninredaren Matthew Patrick Smyth.

Smyth är känd för sin genomarbetade stil med klassiska förtecken och känsla för detaljer. Han har inrett allt från townhouses i San Francisco till stadspalats i Paris.

Se också: 6 saker du vill veta om storfilmen House of Gucci

6 saker du vill veta om storfilmen House of GucciBrand logo
6 saker du vill veta om storfilmen House of Gucci

Högst upp på din önskelista?

Annons

– Jag ser fram emot att bläddra i En inblick i 1700-talets skrädderi (Lokrantz Förlag) av Therese Holmgren. Boken utgörs av en studie av bevarade 1700-talsplagg som inte bara visas i fina bilder, utan också presenteras med mått för att läsaren ska kunna skapa sina egna dräkter. Dessutom innehåller den utdrag ur adelsdamen Metta Magdalena Lillies dagbok, som ger en direkt inblick i 1700-talets mode i de högre samhällsklasserna.

En inblick i 1700-talets skrädderi (Lokrantz Förlag)

Petter Eklund, skribent specialiserad på keramik

Expert Petter Eklund
Expert Petter Eklund

Vilken bok läser du just nu?

Annons
Kennet Williamssons bok Om mig, om leran (Pakzi & Kvarnenart)

– Jag dyker ner i keramikern Kennet Williamssons bok Om mig, om leran (Pakzi & Kvarnenart), en vacker exposé över hans liv med keramik från 1960-talet till idag, skildrad med bilder och egna poetiska funderingar över vardagarna, arbetet, den keramiska historiens förebilder och mästare. En ovanligt vacker bok om ett liv vid drejskivan, på konstskolorna, i tankarna och i Närkes landskap.

Vilken bok vill du ge bort i jul?

– Mer lera i paketen! En ny, heltäckande bok om den folkkära keramikern Hertha Hillfon (1921-2013) vars 100-årsjubileum firas i år. Boken skildrar Hillfons skoltid och yrkesbana och vänners och släktingars minnen av henne. Det är den första bok som presenterar Hillfon på engelska, kanske spännande för utländska samlare. Texter av ”yours truly” samt Love Jönsson, chef för Rian Designmuseum, som är utgivare av boken.

Annons
keramikern Hertha Hillfon

Och vad önskar du dig själv?

– Något helt annat än keramik: Biggles and the deep blue sea av Captain WE Johns, utgiven 1968, året innan Johns plötsliga död mitt i skrivandet av ett nytt äventyr. Detta är en av 13 Biggles-böcker som aldrig översattes till svenska.

Biggles and the deep blue sea av Captain WE Johns, utgiven 1968,

Samlarmarknaden i England är intressant. Johns senare, mer sällsynta verk når höga priser. Originalupplagan till denna kioskdeckare kostar från 7000–8000kronor och uppåt. Aj, det blir inget hårt paket till mig i år.

Annons

Jenny von Platen, specialist modern design

Jenny von Platen, specialist modern design
Jenny von Platen, specialist modern design

Vad ligger på ditt nattduksbord?

Ett exemplar av boken om Bruno Mathsson klubbades för 450kr (600) hos Laholms Auktionskammare i våras.
Ett exemplar av boken om Bruno Mathsson klubbades för 450kr (600) hos Laholms Auktionskammare i våras.

– Bruno Mathsson: Möbelkonstnären Glashusarkitekten Människan av Ingrid Böhn-Jullander (Bokförlaget Signum, 1992). Jag har ett nyvaknat intresse för Bruno Mathsson och återkommer ofta till den här boken för att läsa ett kapitel eller kolla upp fakta. Den finns att köpa antikvariskt.

Annons
Dag Hammarskjölds Backåkra: Platsens magi och föremålens historia av Karin Erlandsson och Kristina Erlandsson, (Bokförlaget Arena).

Någon julklappsbok du vill ge bort?

– Dag Hammarskjölds Backåkra: Platsens magi och föremålens historia av Karin Erlandsson och Kristina Erlandsson, (Bokförlaget Arena). Mitt hjärta klappar lite extra för Dag Hammarskjöld eftersom han gärna besökte min mormor Agda Mårtenssons antikhandel i Ystad och handlade föremål både till Backåkra och till sin lägenhet i New York. Min morfar, målarmästare Wilhelm Mårtensson, arbetade med renoveringen av Backåkra.

Vad skulle du vilja låg under granen med ditt namn på?

Annons
Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin av Sara Kristoffersson, Petter Eklund, Anders Houltz, Kerstin Wickman (Bokförlaget Arena).

– Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin av Sara Kristoffersson, Petter Eklund, Anders Houltz, Kerstin Wickman (Bokförlaget Arena). En alldeles nyutkommen bok som ger en bild av livet i den svenska möbelindustrin från mitten av 1800-talet och fram till idag. Bland författarna finns Kerstin Wickman och Petter Eklund som båda hör till mina absoluta favoriter, både när det gäller kunnande och skrivande.

Annons