Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Pyssel med höstkänsla – fina bordsdekorationer till dukningen

08 okt, 2021 
Julia Jarvi
Bild på en krans med olika blad, torkade blommor och bär på en stenbakgrund. Till höger finns röda löv och till vänster finns äpplen i en rad.
Naturen bjuder på färgsprakande material till kransar och dekorationer.
Så här års kliar det i fingrarna hos många att få säsongsdekorera hemma. Höstens varma, jordnära färger har en särskild charm.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med torkade löv, äpplen och kottar blir hemmet sprakande höstfint. Duka och dekorera matbordet med våra bästa gör-det-själv pynt på hösttemat.

Se också: Så gör du en rosett av en servett

Så gör du en rosett av en servett – till dukningen!Brand logo
Så gör du en rosett av en servett – till dukningen!

Pyssla en ljuskrona

Det här pysslet kan man göra helt från scratch eller använda en ljuskrona som redan finns i hemmet. Själva kronan utgörs av en stor metallring, ljushållare, kraftiga snören, rem eller kedja för att hänga upp den i taket med. Klistra färgglada löv på en fiskelina eller tunn tråd så många som man vill. Knyt fast snörena med löv i metallringen så ser det ut som att löven dinglar i luften. Tjusigt att hänga över bordet när man ska ha middagsbjudning!

Annons

Ljuslykta med torkade ormbunkar

Ormbunksblad blir jättefina när de torkas och binds till en krans. Om man har en stor ljuslykta är det snyggt med en torkad krans som ramar in. Läs hela beskrivningen i länken nedan!

Bild på en ljuslykta i glas med tre tända stearinljus inuti. En krans av ormbunke ligger runt om ljuslyktan som står på ett brunt träbord.
Torkade ormbunksblad blir fint som dekoration runt ljuslyktan.

Bordsdekoration med lite av varje

För den här dekorationen behövs en långsmal låda eller korg. Ställ två höga blockljus i lådan och fyll på med mossa runt om ljusen upp till kanten på lådan. Placera ut till exempel små pumpor, kottar och löv i mossan. Dekorera med vad som helst du tycker passar. Höstlådan passar perfekt som huvuddekoration mitt på matbordet.

Servettdekoration

Ofta är det de små detaljerna som gör det. Det där lilla extra som kan verka onödigt. Men vilken skillnad det gör, som i den här dukningen. En linneservett med ett enkelt snöre och en grön kvist förhöjer känslan.

Annons

Kottar med ljusslinga i vas

En stämningsfull dekoration som är jätteenkel att göra. Skapa den med endast en vas, kottar och en ljusslinga. Har man inte lyxen att kunna plocka kottar direkt från naturen går det att köpa i bland annat hobbyaffärer.

Pumpalykta med vackert mönster

Pumpor är klassiska höstdekorationer både utomhus och inomhus. Det är inte en klassiker utan anledning. Pumpor är lätta att gröpa ur och karva mönster i för att skapa en fin lykta. Eftersom de finns i så många storlekar kan det vara snyggt att blanda stora och små. Läs hela beskrivningen i länken nedan!

Bild på några pumpor på ett träbord. Pumporna har karvade mönster på sidan och ljus inuti.
Klassiska pumpor är fina som lyktor.

Dekorativt fat med stearinljus och äpplen

Vi kan inte få nog av stearinljus! Och det blir så fint till dukningen. Placera ett stort blockljus i en vid skål med låga kanter eller på ett fat. Dekorera runt om med löv (gärna lönn), rönnbär och äpplen.

Annons

Höstens bästa kransar – två varianter att göra själv

Less is more brukar man säga. Här är två tips på kransar som kanske är de enklaste någonsin att göra. Sätt ihop en vacker krans av enbart lönnlöv och ståltråd. Kolla också in vår egen favorit som är gjord av torkad ormbunke. Kransar är jättefina på ett bord med ljus i mitten, eller så kan man hänga den på ytterdörren.

Se också: Goda höstdrinkar

Goda höstdrinkar: Gin och tonic med en touch av björnbärBrand logo
Goda höstdrinkar: Gin och tonic med en touch av björnbär

Inspirerande höstfärger till middagsbjudningen

Hösten går i de mustiga färgernas tecken. Jordnära färger som brunt, grönt, orange, gult och grått är den perfekta paletten när det ska dukas för finmiddag.

Äpplen som ljuslykta

Hur kan man inte älska det här? Ett helt vanligt äpple kan bli en lykta. Gör ett hål mitt på äpplet så stort och djupt att ett värmeljus får plats. Gör flera stycken och placera ut.

Annons