Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Rik på växter – Sofia säljer sticklingar online

22 sep, 2020 
Kerstin Holmberg
Till vänster: Sofia Andersson sköter om sin Monstera variegata med vita detaljer i bladen. Till höger: Sofia Andersson sprayar sina palettblad med vatten.
Hemma hos Sofia Andersson i Malmö finns det runt femtio olika krukväxter. En del är stora, andra bara små sticklingar. Det är smått fantastiskt med tanke på att inga av hennes växter tidigare överlevt. Inte ens kaktusar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Sofia Andersson i Malmö var helt ointresserad av krukväxter tills hon upptäckte hur storartade monsteror är.

– Då blev jag helsåld, säger hon.

Sofia köpte en monstera och sedan blev hennes intresse för krukväxter bara större och större. Vackra blad blev snabbt favoriter.

Sofia Andersson i Malmö ler stort med ett av sina palettblad.
Palettblad har snabbt blivit Sofias favoritväxter.

– Ett tag var jag inne på kalateor, säger hon. Men nu är det mest palettblad som gäller. Jag samlar på olika sorter och försöker också korsa fram egna varianter.

För att göra det måste hon låta vissa palettblad blomma. Sofia väljer ut vilka blommor hon vill korsa och pollinerar dem med varandra.

Annons

– Bladen tappar färg och blir inte så snygga när man låter växten gå i blom. Men det är det värt för att få fram fröer till egna sorter, säger hon.

Både byter och säljer sticklingar

Sofia skaffar nya växter både genom att så fröer och skaffa sticklingar.

– Det är en underbar känsla att dra upp en växt från frö. Att ha fått ta hand om växten redan från den är pytteliten, det är liksom grejen, säger hon.

De flesta av Sofias växter står tillsammans i ett rum. Men eftersom växterna är många, får de inte bli för stora och ta för mycket plats. Hon klipper ner dem och tar sticklingar. Sedan får de börja om på nytt. De sticklingar hon inte behöver ger hon bort eller säljer på nätet.

Sofia Andersson i Malmö sköter om sina palettblad och sticklingar.
Sofia Andersson med sina palettblad. På armen syns hennes tatuering av ett monsterablad – växten som fick henne som besatt av krukväxter.

– Min svärmor och mina två svägerskor är också galna i växter, berättar Sofia. Vi ger ofta varandra sticklingar, det är jätteroligt.

Annons

Tjänar pengar på att sälja sticklingar

På nätet säljer hon och skaffar växter genom grupper på sociala medier och på Tradera. Det ger henne nya kontakter. En av dem har blivit en nära vän som hon träffar ofta.

– Att skaffa växter på nätet är också billigt och så är det bra att kunna få in pengar på att sälja lite, säger Sofia. Det gör att jag har råd med min hobby som annars kan bli ganska dyr. Men att det här är en stark trend, det visste jag inte när jag drogs in i detta.

Nuförtiden tycker hon nästan att det är tråkigt med krukväxter som är stora redan från början.

– Det är både spännande och lärorikt att se sticklingarna växa upp. Förut gjorde jag många fel. Nu händer det mindre ofta. Och det kommer alltid finnas något nytt att förstå. Härligt och lite utmanande.

Sofias växter ger henne energi

Hennes allra käraste växt kom ändå till henne som stor. Det är en monstera med grönvita blad – en variegerad monstera.

Sofia Andersson med sin variegerade monstera.
Sofia Andersson sköter om sin variegerade monstera.

– En av de första sticklingar jag köpte var just en variegerad monstera, men den dog och det var så tråkigt.

Annons

Men på sin födelsedag fick hon så en stor grönvit monstera av sin sambo Alexander och sin bästa kompis Jessica.

– Jag har aldrig blivit så glad för en present i hela mitt liv, säger hon.

Varje morgon går Sofia runt och tittar till alla plantorna. Hon kollar om något har hänt och hur växterna mår.

– Det är en lycklig stund, säger hon. Den ger mig massor av energi innan jag går till jobbet. Jag är så glad att jag hittat den här hobbyn.

Sofia Andersson håller en av sina palettbladsticklingar som rotar sig i vatten i en klar vas.
Så här kan det se ut när Sofia rotar sticklingar i vatten.

5 sticklingstips från Sofia

1. Friskt vatten. Se till att dina sticklingar får friskt vatten när du rotar dem i vatten. Det går också att rota dem i jord.

2. Lagom vått. Se till att sticklingarna inte torkar ut helt. Men ge dem inte heller för mycket vatten. Låt jorden torka upp lätt.

3. Trivselregler. Ta reda på vad varje växt har för krav. I vilket vädersträck ska de stå, hur mycket vatten behöver de, när ska de ha näring och planteras om? Växterna mår bra av att få rätt skötsel tidigt i sina liv.

4. Fukta ofta. Använd en blomspruta och fukta växterna ofta. Sofia kallar det för att gå runt och mys-spruta på sina växter.

5. Håll koll. Kontrollera att växterna inte har drabbats av några angrepp eller sjukdomar. Ju tidigare du upptäcker att något är på gång desto lättare är det att åtgärda det.

Köp och sälj växter och sticklingar på nätet

  1. Grupper för olika växter, exempelvis Hoyasällskapet (porslinsblommor), Gesneriasterna (där ingår saintpaulia) eller Växter/sticklingar tips och idéer (stort community för alla typer av växter). Här kan man byta till sig eller köpa växter och sticklingar.
  2. Rena köp-, sälj- och bytgrupper.
  3. Lokala grupper. Ibland anordnar kommuner, bostadsområden och föreningar sticklings- och krukväxtevenemang.
  4. Tradera. Här säljs alla typer av sticklingar och fröer.
Annons