Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så här övervintrar och beskär man pelargoner

15 feb, 2018 
Redaktionen
övervintrade pelargoner
Har du sparat din favoritpelargon från förra sommaren? Då är det nu pelargonerna ska väckas till liv. Trädgårdsmästare Linda Schilén ger sina bästa tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tips för pelargoner:

Fram i ljuset! I februari/mars är det dags att plocka fram pelargonerna från vinterförvaringen. Nu ska det tas sticklingar, planteras om och beskäras.

Frisera rötterna. Plantan bildar nya livskraftiga rötter som är ännu effektivare på att ta upp näring och vatten till plantans stjälk, blad och blommor. Gör som på bilden, klipp av de längsta rottrådarna.

Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sättBrand logo
Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sätt

Beskär plantan. Pelargonen ska beskäras för att växa sig stark och tät. Här syns var du ska klippa, precis efter ett bladfäste, så har pelargonen lättare att bryta ett nytt skott.

Annons

Behåll två blad och nyp bort de andra.

Pelargoner ute eller inne?

Pelargonen är tålig och klarar allt från torka och mycket sol till ett skuggigt läge. Den trivs utomhus på sommaren, men är lika fin inne på fönsterbrädan. Dessutom finns den i otaliga varianter, från extremt sällsynta till otroligt populära ”Mårbacka”. Doftande, rosa, vita, fläckiga – helt enkelt en favorit för alla!

– Att pelargoner ständigt är populära beror förmodligen också på att de är så enkla att ta sticklingar ifrån, säger Linda Schilén. På så vis kan de gå i arv över generationer, de blir livs levande släktklenoder.

Men många behandlar sina pelargoner minst sagt kortsiktigt. Efter att de gjort sitt under sommaren, när de gula bladen tar över och formen blir allt rangligare, då är det många pelargoner som hamnar i komposten. Men spara dem i stället! Det är lätt att övervintra en pelargon så att den kommer igen till nästa sommar.

Annons

– Mitt allra bästa råd är att plantera pelargonerna i små oglaserade lerkrukor. Dels blommar pelargonerna rikligare om rötterna får stå trångt, dels hålls plantorna friskare om jorden tillåts torka upp mellan vattningarna.

Fixa pelargonerna – steg för steg:

1. Ta fram pelargonen från vinterförvaringen.
2. Ta upp plantan och skaka bort gammal jord.
3. Fyll krukan med ny, fin pelargonjord eller vanlig krukväxtjord.
4. Passa på att rot- beskära, dvs korta in långa rötter.
5. Plantera om växten i krukan.
6. Klipp bort vissna blad och rangliga grenar.
7. Vattna med näringsvatten.

Läs också:

Experten: Så väljer du rätt pelargon till rätt plats!

pelargoner altan
Vinterpyssel som lönar sig
Vilken drömbild – särskilt så här års! Ta sticklingar av din favoritpelargon nu och bli rikt belönad när sommaren kommer.

Av Elisabet Broomé
Foto: Andrea Turander, IBL, Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europé

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons