Så mycket är gamla tomtar värda

antika tomtar
Strax innan förra sekelskiftet började man tillverka serviser, ljusstakar och annat fint pynt för att skapa julstämning hemma. Nu har de sakerna blivit riktiga dyrgripar som går för höga priser!

Gamla tomtar – så mycket är de värda

Att ha några tomtar på loftet kan visa sig vara väldigt värdefullt. Antikt julpynt är något som många samlar på och inte ens på sommaren kan man räkna med att kunna göra billiga fynd.

De äldsta tomtarna är ofta från Tyskland och var ursprungligen så kallade trädgårdstomtar. Därför håller de ofta i något helt annat än en säck med julklappar, som musikinstrument. Deras luvor har också en annan färg än rött ibland.

Tomte Jenny Nyström

Figurin efter förebild av Jenny Nyström, finns bara i begränsad upplaga. 700 kr, Dalarnas auktionsbyrå.

Jenny Nyström startade trend

I Sverige var det som bekant konstnären Jenny Nyström som skapade tomtens nuvarande utseende och bland de sötaste julsakerna som nu säljs på auktion eller i antikaffärer är figuriner gjorda efter Jenny Nyströms förlagor. Äppelkindade, godmodiga tomtar som gullar med barn och djur!

Ljusstake från 1900-talets början, troligen formgiven av Alf Wallander

Ljusstake från 1900-talets början, troligen formgiven av Alf Wallander för Rörstrand. Höjd ca 27,5 cm. Klubbades för 8 400 kr, Stockholms auktionsverk.

Det finns en del serviser med juldekor och den vanligaste har tillverkats av både Gustavsbergs och Rörstrands porslinsfabriker. De klubbas för höga priser – precis som det mesta antika julpyntet. En julkandelaber i fint skick blir det ofta budgivning om, vilket gör att de blir dyra.

Tyska tomtar dyra

De äldsta föremålen som tillverkades som juldekorationer är från tiden kring förra sekelskiftet. Ibland kan det vara svårt att se skillnad på nyare och äldre julpynt, och om man inte är säker ska man vara försiktig när man köper. Om man inte verkligen vill ha saken – och det sedan visar sig att den inte var lika mycket värd som man gav för den.

Se också: Så gör du klassiska garntomtar

1:24

Efter reklamen: Gör det själv– Klassiska garntomtar

(1:24)

Slå på ljud

Christian Törnros, Året Runts antikexpert:

– Priserna för tomtar verkar ständigt stiga något år för år. De dyraste är tyska exemplar från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Om de är i lite större storlek kan de kosta tusentals kronor.

– Jenny Nyströms tomteakvareller avbildar de dyraste tomtarna på marknaden, då dessa kan kosta 100 000 kr eller mer!

Titta in på vårt bildspel och allt fint porslin

Kul kanna i form av en tomte från Nittsjö, 250 kr.

En Luciadocka med belysning från 1960- 70-talet. 300 kr, Skånes auktionsverk.

Ett dubbelsaltkar, formgivet av Alf Wallander för Rörstrand omkring år 1900. 3 500 kr, Dalarnas auktionsbyrå.

Fyra söta figuriner efter förebilder av Jenny Nyström, en mindre och en större Lucia och en mindre och en större stjärngosse. 500 kr, Dalarnas auktionsbyrå.

Kandelabern "Gran" i flintgods med dekor av granris och texten God Jul, från Gefle porslinsfabrik, 1900-talets början. 6 200 kr, Bukowskis market.

Fin figurin efter förebild av Jenny Nyström, 700 kr, Dalarnas auktionsbyrå.

Julkrubba i porslin med 15 delar efter förebilder av Jenny Nyström. 800 kr, Dalarnas auktionsbyrå.

Sex små tomtar i bemålad terrakotta från tidigt 1900-tal. Varje tomte håller en bokstav som bildar ordet GOD JUL. En tomte har avslagen luva. 8 400 kr, Bukowskis market.

Porslinskanna i form av en tomte med säck från 1900-talets första hälft, Royal Bayreuth. 1 600 kr, Bukowskis market.

Kandelabrar från Gustavsbergs porslinsfabrik som matchar den klassiska julservisen. 1 400 kr, Dalarnas auktionsbyrå.

Av Johanne Ländin

Foto Bukowskis market, Dalarnas auktionsbyrå, Stockholms auktionsverk

Läs också: Fynda fint till dukningen på loppis