Så mycket är våra klassiska köksprylar värda

Känner du igen syltburken, den rostfria kaffekannan och andra klassiker från början av förra seklet? Vi har valt ut några populära bruksföremål och tittat lite närmare på vad de är värda.

Hur mycket är prylarna egentligen värda?

Vi har tagit en titt på några gamla, klassiska föremål och deras värde.

Se också: Så tar du bort klistret efter etiketten

Slå på ljud

1. Gjutjärnsgrytan

Det är populärt med långkok och vad kan vara lämpligare att använda än denna finska designklassiker? Med sin rena form, läckra färg och sitt praktiska trähandtag är den så fin att den får stå mittpå bordet. Finns även i svart. Gjutjärnsgrytan designades 1959 av Timo Sarpaneva (1926–2006). Möbeldepån.

Värde gjutjärnsgryta: Ca 950 kr

2. Vattenkittel

Många känner nog igen denna rostfria vattenkittel. Den designades 1954 av Sigvard Bernadotte (1907–2002), en av Sveriges mest kända formgivare. Rågers Antik & Design.

Värde vattenkittel: Ca 400 kr

3. Litermått i plåt

Detta dekorativa litermått i plåt från 1900-talets början är fint som vas! Rågers Antik & Design.

Värde litermått: Ca 250 kr

4. Köksvåg

Vågen från början av förra seklet är fullt funktionsduglig. Den ovanliga blå färgen är original. Privat.

Värde köksvåg: Ca 900 kr

5. Hushållsporslin från Marianne Westman

5. Marianne Westman (1928–2017) är en av Sveriges mest kända formgivare och keramiker. Hennes olika serier hushållsporslin är efterfrågade än i dag. Teddys Antik.

Värde syltburk: Ca 280 kr

6. Brödställ

Trevlig till helgfrukosten. Ett praktiskt ställ i teak för det rostade frukostbrödet med fack vid sidorna för smör och marmelad, 50–60-tal. De gröna skålarna är inte original. Teddys Antik.

Värde brödställ: Ca 100 kr

7. Kopparmått

Dekorativa kopparmått med engelska mått. Odd & Fancy.

Värde kopparmått: Ca 100 kr totalt

8. Servisen Blå Eld

Blå Eld är en flintgodsservis från Rörstrands Porslinsfabrik, skapad av keramikern Hertha Bengtson. Tillverkningen startade 1949 och servisen slog igenom 1950. Blå Eld tillverkades fram till 1971. Servisen består av vita och blå delar. Servisen gjordes också i grått, grönt och rött, dock i mindre upplagor. Blå Eld är fortfarande mycket efterfrågad på auktioner och i antikaffärer. Privat.

Värde Blå Eld: Ca 1 900 kr

9. Kryddsnurra

Kryddsnurran i teak och glas för 8 kryddburkar är tillverkad i Danmark i mitten av 60-talet och avsedd att hängas på väggen. MG Antik & Kuriosum.

Värde kryddsnurra: Ca 750 kr

10. Form för fiskaladåb

På köksbilder från både slott och koja ser man ofta kopparföremål hängande på väggen. Den här formen för fiskaladåb är nog mer dekorativ än praktisk. Rågers Antik & Design.

Värde aladådform: Ca 150 kr

Av Britt Mari Granath

Foto: Pernilla Wästberg