Så gör du rent dina silverbestick – 6 enkla knep

Kvinna rengör silverbestick.

Foto: TT/Shutterstock

Det bästa sättet att sköta silverbesticken är att använda dem. Om de ligger undanstoppade i en låda blir de däremot glanslösa, missfärgade och oxiderade.


Så rengör du ugnsluckan på nolltid
Slå på ljud

Skötselråd silver – så rengör du dina silverbestick

1. Förvara ditt silver rätt

Förvara silvret insvept i linne, bomull eller syrafritt papper i vanliga hushållsplastpåsar. Men vissa plaster kan missfärga silver, så se till att det står 04.PE på återvinningssymbolen på paketet.

2. Ta det lugnt i diskmaskinen

De flesta silverbestick går att diska i maskin. Men var försiktig med knivarna. Om de är gamla kan skaften vara fästade vid bladen med harts och det sväller av det varma vattnet, tränger ut och då lossnar skaften.

3. Blanda inte med rostfritt

Blanda inte silverbestick och rostfria bestick i diskmaskinen – en viss vattenkvalitet kan göra att det blir fläckar på besticken.

4. Se upp för svavel

Ägg, lax och gravlaxsås är silverglanses fiende nummer ett. Mat som innehåller svavel svärtar nämligen silvret. Diska besticken direkt efter användning. Om de lämnas över natten kan det blir fläckar som går på djupet, ungefär som frätskador.

5. Varning för gummisnoddar

Ha inte heller gummisnoddar runt silverbestick. Gummmi utsöndrar också svavel som svärtar silvret.

Så sätt en silverkant på vardagen och duka med silverbesticken varje dag. De blir bara vackrare med användning. Men nysilverbestick är ömtåligare och nöts med tiden.

6. Så putsar du silverbesticken

Silver som används ofta behöver inte putsas men om du inte använt dem på ett tag kan du behöva putsa upp dem. Putsduk och silverputsmedel ger mest långsiktig effekt. Gaffelklor eller liknande görs rent med silverdip.

Om det är mycket silver du ska putsa så gr du det enkelt i diskhon (rostfri) med vanlig vinsyra och diskmedel, alternativt i plastbalja med aluminiumfolie och tvättsoda. Det är inget du bör göra ofta, men kan göras då och då.

Fynda fint till dukningen på loppis

Ett husmorsknep är att lägga aluminiumfolie i botten på en kastrull och lägga i besticken i kastrullen. Fyll på med vatten så det täcker besticken. Koka upp kastrullen och tillsätt ett par skedar bikarbonat. Låt stå till den svarta beläggningen försvinner. Ta upp, spola av och polera med rena handdukar.

Tandkräm och ketchup går också bra som silverputs. Har du silverknivar med kolstålsblad som fått rostfläckar? Putsa bort med grovt salt och en vinkork.