Så vet du hur gamla dina kopparföremål är

Kaffepannor, kakformar, kastruller... Du kan göra RIKTIGA fynd när du handlar koppar – riktigt gamla saker kan vara värda tusenlappar! Men koppar är svårt att datera.

Så daterar du dina kopparföremål

Kopparföremål saknar nästan alltid årsstämplar och är därför svåra att datera. Man får helt enkelt titta på formen och på vilket sätt de är tillverkade. På så sätt kan man bestämma en tidsperiod. Men det går ändå inte att vara helt säker – för vissa kopparslagare fortsatte med ålderdomliga detaljer trots att andra för längesedan gått över till modernare tillverkningsmetoder. Pannor, formar och kastruller i koppar har alltid prytt våra kök – men intresset för att köpa nytt har varit svalt.

På 1970-talet däremot stod antik koppar högt i kurs. Alla ville ha kannor, mjölkhinkar och formar i koppar på kökshyllan och priserna steg i höjden på auktionerna. Nu är det dock många som tror att intresset är på väg tillbaka.

Det är populärt med gamla saker i trädgård och uterum – kopparkärl är vackra och praktiska till både blommor, ved och vatten. Med koppar skapar man en lantlig stil. Och många samlar på de allra äldsta, handgjorda, rikt utformade formarna. Det har brutits malm i Falu koppargruva sedan 1200-talet. I början användes det mest till mynt och mässing, men på 1780-talet började man forma och foga ihop kopparplåt till bruksföremål.

På 1800-talet var nästan alla köksföremål i koppar. Det kokades inte bara kaffe i kittlarna och pannorna, de användes även till potatis, grönsaker, kött, fisk, gröt och välling. Innan järnspisen kom stod kaffepettrarna i elden på tre ben och hade rund botten. Sedan fick de plan botten och en fals runtom så att nedersta delen kunde sänkas ner i järnspisen. På 1900-talet tog i stället de nya materialen bleckplåt, aluminium, rostfritt och emalj över.

Av Cecilia Sandbring

Foto: Shutterstock

Läs också: