Sälja begagnat på nätet – så gör du

Sälja begagnat på nätet – så gör du
Med vårens ankomst är det dags att rensa ut det gamla och in med det nya. Våren innebär också högtryck i begagnathandeln där utrensade prylar kan hitta nya ägare. Här är storsäljarna på Tradera och dyrgriparna du inte visste fanns.
Annons

Med den ljusa årstiden kommer också den obligatoriska vårrensningen. Vinterkläderna ska hängas undan, utemöblerna ska fram och köerna till återvinningscentralen ringlar långa.

Enligt auktionssajten Tradera har svenskarna i  snitt mängder med onödiga prylar i förråd, garderober och källare. Prylar till ett snittvärde av cirka 30 000 kronor om de såldes istället för att hamna på tippen.

Annons

– Det är ju bättre om det får nytt liv i ett annat hem. Återbruk är hett och rätt, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Enligt Traderas statistik är småbarnsförälder flitiga på begagnatmarknaden. Både barnkläder och leksaker tillhör de kategorier som haft bäst omsättning hittills 2018. Bland barnkläder är det tröjor som säljer bäst och bland leksakerna ligger lego och dockskåp i topp.

Begagnat på nätet

Damkläder går också bra. Speciellt märken som Odd Molly, Gant, Louis Vuitton och Gucci.

En lite oväntad uppstickare är Pokémonkorten som är hett eftertraktade bland samlare. Vissa Pokémonkort säljs för femsiffriga belopp, enligt Tradera.

Pokémonprylar
Pokémonkort är heta bland samlare. Bild: IBL

Pokémonsamlarna är inte ensamma om att vara villiga att betala för sin hobby. Samlare av till exempel frimärken, mynt, vykort och vinylskivor är flitiga besökare på auktionssajter.

Och har man signerade prylar med stjärnor från sporten och musikens värld så kan samlare vara villiga att betala mycket.

För tillfället ligger till exempel en signerad Beatles-LP ute på sajten. Skivan, ”Magical mystery tour”, är signerad av John Lennon och Paul McCartney och kan ropas hem för 25 000 kronor.

Bland de udda samlarobjekten finns även en samekniv gjord av Thore Sunna, en Pacman-statyett och ett Chicago Bulls linne som signerats av legendariske spelaren Michael Jordan.

Linnet är till salu för 17 000 kronor.

Trädgårdsarbete
Trädgårdsarbetet tar fart igen. Har du en spade för mycket i förrådet? Bild: IBL Bildbyrå

Vårrensning hemma – så gör du steg för steg:

1. Kolla vad andra säljer prylarna för

Även om prylen inte har något värde för dig kan den ha ett värde för någon annan. Se vad prylarna gått för tidigare

2. Sälj efter säsong

Nu är det dags att sälja saker som kan användas ute i trädgården till exempel. Tänk trädgård, uteliv och cykel.

3. Gallra hårt

Rensa ut sådant du inte använt senaste året.

Vad säljer bäst på nätet just nu?

1. Barnkläder

2. Damkläder

3. Leksaker

4. Vinyl

5. Keramik och porslin, svenskt

6. Frimärken, svenska

7. Herrkläder

8. Trädgård

9. Samlarbilder

10. DVD-filmer

Källa: Tradera från data mellan vecka 1 och 10, 2018.

Text: Henrik Högström

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar