Satsa på antikt glas – här är samlarobjekt från Orrefors

Skålar i olika storlekar i blått, rött och grått glas.

Foto: Bukowskis market

Glödande färger, vackra former och skickligt gjorda gravyrer – det äldre glaset från Orrefors är numera dyrbara antikviteter som kommer att fortsätta att stiga i värde.

Glas från Orrefors i Småland står i skåpen i många svenska hem. Och när man dukar för Nobelfesten är det vinglas från Orrefors – formgivna av Gunnar Cyrén – som ställs ut på borden med millimeterprecision.

Se också: Så blir dina glas skinande rena

DIY: Så blir dina glas skinande rena
1:36

Efter reklamen: DIY: Så blir dina glas skinande rena

(1:36)

Slå på ljud

Från början var Orrefors ett järnbruk, men 1898 byggdes en hytta för att tillverka medicin-, servis- och hushållsglas. 15 år senare kom Orrefors i konsul Johan Ekmans ägo. Egentligen för att han behövde virke – glasbruket fick han på köpet. Men han bestämde sig för att låta hyttan vara kvar, anställde en disponent och en ny och mycket begåvad glasblåsare.

Graalglas i orange nyanser med svart mönster av Simon Gate.

Graalglas av Simon Gate, blåst av Knut Bergqvist och Heinrich Wollman, 15000 kr, Bukowskis market.

Foto: Bukowskis market

Tio nobelglas, genomskinlig kupa och brunt skaft.

Tio Nobelglas av Gunnar Cyrén, 4400 kr, Bukowskis market.

Foto: Bukowskis market

Utvecklade ny teknik

Glasblåsaren hette Knut Bergqvist och hade tidigare jobbat på Kosta glasbruk – men även på ett glasbruk i Pennsylvania, USA där han hade snappat upp en del nya idéer. På Orrefors fick han tillåtelse att använda ett par timmar varje dag för att experimentera och det visade sig vara ett lyckokast. Så utvecklades tekniken som gjorde att man kunde börja tillverka det berömda Graalglaset.

Fiskgraal i genomskinlig glas med gröna fiskar och växter av Edward Hald.

Fiskgraal av Edward Hald, 3900 kr, Bukowskis market.

Foto: Bukowskis market

Tidigare hade alla svenska glasbruk kopierat modeller från utländska glasbruk. Nu anställde man två konstnärer på Orrefors för att få en egen formgivning. Först kom Simon Gate 1916 och ett år senare anslöt Edward Hald. De bildade en dynamisk duo och Orrefors kom att bli tongivande bland de svenska glasbruken tack vare sina skickliga hantverkare och kreativa formgivare.

Vas, skålar och flaksor i ljusbrunt glas av Simon Gate.

Det så kallade sodaglaset av Simon Gate från 1900-talets första hälft, 550 kr, Bukowskis market.

Foto: Bukowskis market

Orrefors populärt även utomlands

När det graverade glaset från Orrefors visades på Parisutställningen 1925 väckte det beundran och svenskt glas blev populärt även utomlands.

Iittala – den glödheta 140-åringen

Den första hälften av 1900-talet var en lysande epok i Orrefors historia. Glasbruket klarade sig genom kristider och skralare ekonomi tack vare att de fortsatte att satsa på det konstnärliga glaset.

Tulpanglas av Nils Landberg

Ett Tulpanglas av Nils Landberg, 4200 kr, Bukowskis market.

Foto: Bukowskis market

De gamla formgivarna gjorde plats för de nya yngre som Vicke Lindstrand och Nils Landberg som i sin tur förde traditionen vidare. Orrefors är ett av de få svenska glasbruk som lyckats överleva fram till idag och fortfarande håller elden i hyttan brinnande.

Vas med etsad kvinnofigur av Vicke Lindstrand

Vas med etsad kvinnofigur av Vicke Lindstrand, 2200 kr, Bukowsksi market.

Foto: Bukowskis market

Mycket av glaset från Orrefors har hunnit bli antikt och är både populärt bland samlare och uppskattat av alla som älskar gamla glas. Priserna på glas från svenska glasbruk har redan börjat stiga och kommer antagligen fortsätta uppåt – tack vare kvaliteten på hantverket och den utsökta formgivningen.