Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Stigande priser på 50–talsdesign

09 jan, 2016 
AvJohanne Ländin
antikt
1950-talet gör comeback! Även om möbler och porslin ännu inte är antika "på riktigt" går de att hitta på auktioner och loppis. Vi tipsar om några populära prylar på framfart.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

De välgjorda möblerna i varmt brun teak och det fint formgivna porslinet och glaset i glada färger från 1950-talet har visserligen inte hunnit bli antika på riktigt, men ändå börjat smyga sig in i antikbutikerna, på auktioner och antikmässor.

Kaffeservisen Mon Amie som Marianne Westman gjorde för Rörstrand.
Kaffeservisen Mon Amie som Marianne Westman gjorde för Rörstrand hör till det mest populära från 1950-talet. 26 delar för 3 800 kr, Bukowskis market.

Det går fortfarande att fynda fint 1950-talsporslin på loppis om man har tur och det inte är någon av de riktigt kända formgivarna som Stig Lindberg och Marianne Westman.

Annons

Guldålder för svensk design

Men de färgglada glasen har ökat i pris på senare tid och fler har börjat samla på de vackra keramikföremålen från Upsala Ekeby. 1950-talet var en guldålder för svensk och annan skandinavisk formgivning då det kom både nyskapande design och nya material som nylon, glasfiber och plast.

Fladdermusfåtölj från 1950-60-talet
Fladdermusfåtölj från 1950-60-talet, 4 000 kr, Bukowskis market.

Nu vill många yngre vill inreda sina hem i retrostil och de nätta 1950-talsmöblerna passar ofta bra i en första liten lägenhet. Och även om priserna har gått upp är det i många fall fortfarande billigare än nytillverkade saker. Dessutom ligger det i tiden att tänka miljövänligt och köpa begagnat.

Annons

Läs också: Historien bakom Lisa Larsons keramik

Av Johanne Ländin 

Foto: Bukowskis market

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons