Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

8 härliga tips för dig som älskar vackra retrosaker

23 jun, 2021 
Anna Chigot Eriksson
Mönster med svart bakgrund med färgglada väster och människor.
Katja of Sweden, Stig Lindberg och Frida Kahlo-litteratur för de små. Här får du åtta härliga tips på aktuella utställningar, retrosaker och vackra ting.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Bok med Vincent Van Gogh.

Stig Lindberg-utställning på Millesgården på Lidingö

Söta servisen Pynta är det många som vill ha så den brukar kosta en slant. Men har du tur och springer på en billig kopp så slå till, den kan bli din privata fikafavorit eller en fin minikruka till en blomma.

1. Spisa Ribb, Pynta, Prunus… Listan över Stig Lindbergs stilsäkra serviser och fantasifulla dekorer kan göras lång. På Millesgården uppmärksammar man nu denne omtyckte formgivare med en utställning där vi även får möta den private Lindberg i form av bland annat akvareller, stilleben och aldrig tidigare visade skisser.

Annons

Utställningen är kurerad av Stig Lindbergs son Lars Dueholm-Lindberg som är förvaltare av sin pappas arv.

Pågår 29 maj 2021–30 januari 2022.

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

Prydnadssak föreställande fotobollsspelare i blå dräkt.

Fotbollsspelare av keramikern Lisa Larsson på auktion

2. Vi laddar upp med en stark spelare i samband med fotbolls-EM. Kvinnan som skapat stengodsfigurinen är ingen mindre än svenskarnas älsklingskeramiker Lisa Larson. Hennes popularitet avspeglas förstås i priset. Gästriklands Auktionskammare värderar den 19 cm höga liraren till 1 500 kr.

Annons
Bok med Vincent Van Gogh.
Bok med Frida Kahlo.
Annons

Konstböcker för barn om Frida Kahlo och Vincent Van Gogh

3. Stor konst för små! Finns det något härligare än att läsa för, eller med, barnen? I början av juni kommer två spännande konstböcker för barn mellan 3 och 6 år ut på Rabén & Sjögren. Porträtt av en konstnär heter de och personerna du får lära känna genom deras egna tavlor är Frida Kahlo och Vincent van Gogh. Författare är Lucy Brownridge och illustratör Sandra Dieckmann.

Mönstret Ros & Lilja av Gocken Jobs på nya ting

4. Det ljuvliga mönstret heter Ros & Lilja och skapades av Gocken Jobs 1946. Hon och hennes syster Lisbet var keramiker, men under andra världskriget var det svårt att få tag på ingredienser till glasyr så de började rita mönster för textil i stället. År 1944 startade de Jobs Handtryck i Leksand tillsammans med brodern Peer.

Annons
På ett träbord står bricka med tekopp och fat med knäckebröd och två runda små glasvaser med sticklingar av elefantöra.
Den lilla brickan kostar 345 kronor.

Nu har Gockens mönster hittat till Frösö Handtryck som satt det på linnekuddar, skärbrädor, brickor och även tyg som du kan köpa som metervara.

Nylansering av Josef Franks tapet Aurora

Ljus atpet med mönster i pastellfärger, vit soffa med två rosa kuddar och en gul.
Tapeten Aurora från Svenskt tenn.

5. Josef Frank hade nog rätt i att en mönstrad yta verkar lugnande. Hans mönster är lätta att älska och vi verkar aldrig tröttna på dem. Många blir därför säkert glada över nylanseringen av hans tapet Aurora (gryning på latin) formgiven 1947. Pris 1 100 kr/rulle på svenskttenn.se.

Annons

Frimärken med poslinsklassiker till alla brevvänner

5 frimärken med retroklassiker som motiv.

6. Du som gillar retro och att skicka brev med posten blir säkert glad över frimärkena som släpptes nyligen. Motiven är svenska porslinsklassiker av formgivare som Marianne Westman och Wilhelm Kåge.

Cirkusens historia – utställning på Kulturen i Lund

Uppdragbar clown i plåt och gammal förpackning i färgglada färger.
Ingen cirkus utan clown. Den här uppdragbara i plåt är från Japan och klubbades för några år sedan för 450 kronor hos Växjö Auktionskammare.

7. Förra året togs turnerande klassisk cirkus med på listan över immateriella kulturarv i Sverige. Passande alltså att Kulturen i Lund just nu visar en utställning om cirkusen historia från 1800-talet till idag.

Annons

Cirkus har gjorts i samarbete med Cirkus Rhodin och den prisbelönta frilansfotografen Åsa Sjöström vars bilder utgör en del av utställningen som tar dig med både bakom kulisserna och ut i manegen.

Pågår till den 27 februari 2022.

Katja of Sweden – modeformgivarens kläder visas på utställning i Nyköping

Katja of Sweden i vit klänning med två modeller bredvid i grönrödmönstrade kläder. Står på en gata och i bakgrunden syns vita bilar.
Katja of Sweden omgiven av två av sina modeller i Paris 1966.

8. ”Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare.”

Så beskrev den världsberömda modeformgivaren Katja Geiger sin målsättning. Under namnet Katja of Sweden skapade hon en framgångsrik internationell karriär.

Har du vägarna förbi Nyköping? Gör ett stopp på Sörmlands museum där man just nu visar Katja of Swedens kläder med fokus på 1960-talet.

Utställningen pågår till den 26 september.

Annons