Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Titta in hos Karl Fredrik på Österlen – bilder från hemmet Eklaholm

12 jun, 2020 
Lillemor Olsson
Marcus Alm
Karl Fredrik, Petter och Hamlet på Österlen
I sommar har Karl Fredrik Gustafsson blivit rikskändis genom programmet Karl Fredrik på Österlen. Se bilderna inifrån hemmet Eklaholm här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På TV4 syns Karl Fredrik Gustafsson glida runt i sin blåvita morgonrock mest hela tiden – och tv-tittarna har fallit stenhårt för floristen och trädgårdsarkitekten.

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Förutom Karl Fredrik bor även sambon Petter i den ombyggda bondgården Eklaholm i Hagestad på skånska Österlen. Dessutom har tv-tittarna fått stifta bekantskap med hunden Hamlet och katterna Jan Conny och Leopold.

Vacker inredning hemma hos Karl Fredrik på Österlen
"Vi tänkte lekfull elegans, när vi inredde förmaket", säger Karl Fredrik. Inredningens clou är den uppstoppade påfågeln och det stiliga bordet med pelarben, inhandlat på auktion. Det lilla vita bordet i gustaviansk stil kommer från blomsterkungen Tage Andersen och ljuskronan från tidigt 1900-tal är köpt i en antikhandel i Stockholm.

Huset Eklaholm i Karl Fredrik på Österlen

Huset som syns i programmmet köpte paret först när de letade efter någonstans att tillbringa somrarna – men det blev snabbt ett permanent boende. Karl Fredrik har tidigare berättat för allas.se att Petter besökte gården men inte trodde att Karl Fredrik skulle vara intresserad av ett så stort renoveringsprojekt.

Annons
Katten Leopold hos Karl Fredrik på Österlen
Sällskapsrummet är sparsamt möblerat med bekväm Chesterfieldgrupp runt samtida soffbord; allt från 1900-talets andra del. Bordet är katten Leopolds favoritplats. Här har han fin utsikt över de andra rummen. I fonden står ett av Karl Fredriks senaste fynd, en keramikpiedestal från Rörstrand.

– Jo, vi letade efter sommarställe, Petter och jag. Petter åkte hit först och tittade, men trodde inte att jag var intresserad. Här var alldeles för mycket att göra. Huset var avstyckat och hade stått i tomt i många år. Ägaren bodde på annat håll. Och visst; det handlade om kostsamma renoveringar över hela skalan, berättade Karl Fredrik för allas.se.

Flera rum hemma hos Karl Fredrik på Österlen
Här syns rumssviten från matsalen till biblioteken i fonden. De rottingklädda stolarna i barockstil är tillverkade under tidigt 1900-tal och kommer från en gård i närheten. "Jag vurmar för stilmöblerna från förra och förrförra seklet", säger Karl Fredrik. "De är som regel av hög kvalitet i hantverksmässigt utförande och till låga priser". Mot väggen i sällskapsrummet lutar en inramad gobeläng, ett av Karl Fredriks samlarområden. Ljuskronan är från 1030-40-tal.

Men Petter hade inte kunnat ha mer fel.

Annons
Mässingsljusstakar hos Karl Fredrik på Österlen
Det stora matsalsbordet är belamrat med nyuppackade mässingsljusstakar som Karl Fredrik köpt av en samlare. "Antika, inredarvänliga och användbara", är hans kommentar. "Jag ska sortera dem närmare när jag får tid".

– Jag är intresserad av trädgårdsdesign och har arbetat en del med trädgårdsprojekteringar, så jag såg potentialen. Här kunde vi få två väl tilltagna innergårdar, ett stort boningshus och massor av utrymmen för odling och affärsverksamhet, sa Karl Fredrik.

En vacker ljuskrona hos Karl Fredrik på Österlen
Den majestätiska ljuskronan.

Att gården, som har anor från 1600-talet, hette just Eklaholm kände paret inte till förrän de skrev under köpdokumenten.

Annons
Uteplats hos Karl Fredrik på Österlen
Här låg gödselstacken en gång i tiden. Nu har platsen förvandlats till en ljuvlig innergård med clematis slingrande runt voljären, som vi inte ser så mycket av på bild. Det lilla badkaret med gräslöksblommor har en gång tillhört ett franskt sjukhus och är jämngammal med den klassiska trädgårdssoffan. Båda är från 1900-talets första del.

Efter ett antal år av renoveringar, som paret utfört på egen hand, stod det nuvarande hemmet redo dels för dem och dels för TV4 och programmet Karl Fredrik på Österlen.

Grinden hos Karl Fredrik på Österlen
"Jag tycker om allt vi har åstadkommit här på Eklaholm", säger Karl Fredrik. "Men mest nöjd är jag med murar och grindar. De skapar härlig rumskänsla och ger en vision av Medelhavet!" Den vackra järngrinden, som leder ut till stora vägen, har ursprungligen tillhört en läkarvilla i Indien.

Och visst kan man se att hemmet är inrett med kärlek?

Källa: allas.se

Annons