Trendigt smide – här är 11 fina saker du kan fynda på loppis

Spis, takkrona och kittel i smide.
Smide är ett spännande hantverk – och det är inte svårt att hitta vackra föremål på landets loppisar. Men vänta inte för länge med att köpa det du gillar, för fler och fler börjar upptäcka charmen i dessa tidlösa ting.

Vad är smide?

Smide är tekniken att forma järn och stål genom att hamra på det. Man skiljer mellan varm- och kallsmide och precis som det låter handlar det om att forma ämnet vid mycket hög respektive normal temperatur.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppis
0:58

Efter reklamen: 5 saker att tänka på när du går på loppis

(0:58)

Slå på ljud

Fler ord som hör hantverket till är ässja, bläster och städ. En ässja är härden smeden använder för att hetta upp järnet. Blästern blåser in luft i härden underifrån. Städet är som de flesta säkert vet underlaget som föremålet smeden arbetar på vilar.

Rengöra smide – så gör du

Smutsigt smide? Låt det ta ett bad i hett vatten och citronsyra och låt ligga tills smutsen går att borsta av. När du är färdig, fukta en trasa med neutral olja och smörj in ditt föremål.

Vem var glaskonstnären Erik Höglund?

Svensk skulptör, målare och konsthantverkare, mest känd som glaskonstnär. Erik Höglund (1932–98) var knuten till Boda glasbruk 1953–73. Hans ljuskronor gjordes i flera olika storlekar med en stomme av svart smidesjärn i kombination med hängen av glas.

Konstnären Erik Höglund håller ett konstverk i glas ovanför sitt huvud.

Erik Höglund är främst känd som glaskonstnär – men han arbetade också i smide.

Hans färgglada pjäser för Boda finns det gott om, och de går fortfarande att fynda. De stora, vackra ljuskronorna brukar vara dyra, så hittar du en till bra pris är det läge att slå till.

Hantverk i metall trendigare än någonsin

Slå till ska du kanske också göra om du hittar Hoglunds möbler för Boda Trä billigt – om du gillar dem vill säga. De har inte varit så populära men kanske kan det ändras nu när furu börjar bli trendigt igen.

Fina föremål i smide att leta efter på loppis

Vacker takkrona av Bertil Vallien

Ett smidesarbete av Bertil Vallien, med ljushållare i glas. En typ av ljuskrona som inte synts i finrummen på ett tag men verkar få en del inbjudningar till de närmsta årens julkalas. Ett pris på runt 600 kr tycker man är rimligt att betala för den på Nyköpings Auktionsverk.

Trendig bordslampa i jugendstil

Den här 41 cm höga bordslampan i cool jugendstil är tillverkad runt förra sekelskiftet. Hos Auktionisten i Södertälje har man värderat den till 700 kr för ett par år sedan, men du kan hitta liknande för ett par hundringar.

Pampiga ljusstakar

Ger massor av ljus! Och så fina, lite romantiska de är dessutom. Smide kan ges ett lättare uttryck också. Dessa 1900-talsljusstakar för sju respektive fem ljus, runt 40–50 cm höga värderades för ett par år sedan till 1 000 kr hos Stockholms Auktionsverk.

Livets träd av Bertil Vallien

Levande ljus kan man inte få för mycket av. Några kan sitta i Bertil Valliens ljusstake Livets träd i smide och glas tillverkad vid Boda Smide. Den är 49 cm hög och fick en värdering på 2 000kr hos Stockholms Auktionsverk för ett par år sedan.

Adventsljusstaken Fantasi

Fantasi heter adventsljusstaken Erik Höglund designade för Osram på 1960-talet. Eftertraktad just nu så hittar du en för under tusenlappen är det inte illa. Södermanlands Auktionsverk har värderat den här till 1500 kr men det vinnande budet var mer än dubbelt så högt.

Erik Höglund för Boda

Erik Höglunds ljusstake av smide och glas tillverkad vid Boda under 1900-talets andra hälft sätter färg på tillvaron. Den här har Växjö Auktioskammare ansett vara värd omkring 400 kr.

Praktisk brasskärm

En brasskärm är fin framför öppna spisen, men kan också vara perfekt att dölja ett trist element med vid juletid. Den här klubbades tillsammans med en vedkorg för bara 100 kr hos Metropol Auktioner för ett par år sedan.

Klassisk eldkorg

Mysigaste sättet att välkomna gäster måste väl vara med en eld utanför huset. Leta efter en eldkorg som den här, som Gomér & Andersson gett ett värde på cirka 800 kr.

Gunnar Anders ljusstake för Ystad metall

Kombinationen svart smide och mässing är väldigt effektfull och typisk för Gunnar Anders (1908–76) formgivning för Ystad Metall. Ljusstaken, 27 cm hög med sex ljushållare är från mitten av 1900-talet och Gomér & Andersson anser den vara värd runt 1500 kr.

Klassiska ljusstakar i par

Klassiker på bordet. Ett par enkla smidesljusstakar från 1800- eller 1900-talet är fina i många sammanhang. De här har Auktionshuset Gomér & Andersson värderat till 800 kr men det är inte svårt att hitta liknande billigare på loppis.

Erik Höglunds ljuskrona

Det bräckliga glaset och kompakta smidet är en läcker kombination som fler än Erik Höglund tycker om. Hans ljuskrona för Boda har Garpenhus Auktioner värderat till 2000 kr.

Foto: Carolina Romare, respektive auktionshus