Vackra gröna krukväxter – här är våra favoriter

Ett hem med sköna gröna växter – som ger en mysig stämning.

Foto: Malin Lindner

Den gröna växttrenden visar inga tecken på att vissna. Att inreda med gröna växter är fortfarande ett av de enklaste och härligaste sätten att skapa en ombonad och mysig känsla hemma. Vi lyfter fram tolv favoriter!

Att växter kan förvandla dina rum är ingen överdrift. Krukväxter på fönsterbrädan, i bokhyllan eller hängande från taket ökar trivselfaktorn på nolltid. Så det är verkligen inte konstigt att trenden att inreda med gröna växter håller i sig. Många av de gröna krukväxterna är dessutom både lättskötta och kravlösa.

Även om det är härligt med snittblommor är det många gånger snällare mot miljön med långlivade krukväxter som kan hänga med betydligt längre. Sköter du dem väl kan de i stort sett leva hur länge som helst.

Det finns ytterligare skäl att maxa med grönt. En del gröna växter har nämligen luftrenande egenskaper som gör luften friskare genom att tillföra syre och minska halten av koldioxid. Levande växter får oss att må bra helt enkelt!

Se också:

9 frosttåliga växter till höstens krukor
Slå på ljud

En kul grej med många gröna växter är att det är enkelt och kul att ta sticklingar som kan bli mängder av nya fina plantor utan att det kostar något.

Det är också roligt att byta sticklingar med andra – och visst är en fin liten stickling perfekt som gåbortspresent!

Så lyckas du med skötseln av trendiga gröna krukväxter

Vatta efter behov. Tumregeln säger att tjockbladiga växter klarar sig på mindre vatten, medan växter med tunna blad gärna står i fuktig jord. Var noga med att alltid känna efter om jorden är torr eller fuktig innan du vattnar. Det är också så att växter med mörkgröna blad ofta föredrar skuggiga platser.

Lär känna dina växter. Om du vet varifrån de härstammar är det lättare att veta hur de ska skötas. Växter de naturligt i fuktiga skogar är det troligt att krukväxten kommer trivas bäst på en skuggig plats i rummet och med regelbunden vattning.

Ge lite kärlek. Ge extra näring då och då och plocka bort vissna blad. Gröna växter mår även bra av att regelbundet få en dusch. Byt jord ibland, med tiden blir jorden i krukan utarmad på näringsämnen.

Lättskött elefant – elefantöra

Elefantöra

Foto: Malin Lindner

Elefantöra sköter sig i princip på egen hand och är en perfekt växt att ta sticklingar av, alltid en uppskattad gå bortpresent! Moderplantan skjuter ut sticklingar från roten. När de är ungefär åtta centimeter långa kan du knipsa av dem. Försök få med så mycket av rötterna som möjligt och sätt sticklingen i ny jord.

Blommar med bollar – elefanttunga

Bladen på den vackra elefanttungan.

Foto: Malin Lindner

Tjockbladiga elefanttungan vill ha sparsamt med vatten och helst torka ut emellanåt. Låt växten stå i ett soligt fönster, gärna utomhus på sommaren. Trivs växten kan den blomma med maskrosliknande bollar.

Fint med fikon

Stora blad på ett fikonträd.

Foto: Malin Lindner

Se till att vattna ditt fikonträd ordentligt, då mår det allra bäst. Växten trivs med regelbunden näring och vattning, men jorden får gärna torka upp lite mellan vattningarna.

Grönt tak – paraplyaralia

Paraplyaralia är en lättskött grön växt.

Foto: Malin Lindner

Växten kallas även paraplyträd och är väldigt lättskött. Den kräver inte så mycket omsorg. Låt den stå ljust, men inte i direkt solljus, och vattna regelbundet. Bladen sitter tätt i en ring och har ett grönt tak över de tunna stjälkarna.

Snyggt strimmig – strimblad

Exotiska strimblad

Foto: Malin Lindner

Strimblad kommer från Amazonfloden och finns i en rad olika former. På natten slår växten ihop sina blad, för att sedan öppna dem så snart solen går upp på morgonen.

Doktorns doftpelargon – Dr Westerlunds pelargon

Doftpelargon kan blomma.

Foto: Malin Lindner

Doftpelargonen Dr Westerlund kallas även rosengeranium. Förr användes den främst för att doften ansågs vara välgörande för hälsan. Idag ses den mer som en grön krukväxt. Men visst får det att få den i blom. Toppa plantan på hösten, i september/oktober. Se till att den får mycket ljus, ställ den gärna ute under sommaren.

Maffiga monstera

Vacker monstera med hål i de stora bladen.

Foto: Malin Lindner

Monstera är oerhört lättskött och snabbväxande. Ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en växt som i princip sköter sig själv. Flikarna i bladen tros ha utvecklats för att växten inte ska ta skada när det blåser mycket.

Synligt växtskelett – amazonsköld

Amazonsköld är en exotisk och lite svårare att sköta växt.

Se upp! Var försiktig med amazonsköljd om du har barn eller husdjur. Växten är nämligen giftig och kan ge irritation i huden och i ögonen.

Foto: Malin Lindner

De dramatiska bladen hos amazonsköld drar verkligen blickarna till sig – de är särdeles snygga! Men den här växten hör inte till de mest lättskötta. Undvik sol och placera gärna i halvskugga och lite svalare lägen, men ej under 18 grader.

Tips! Skapa gröna hörn i hemmet

Hur fint är det inte att inreda med maffiga växter som får ta plats? Gör ditt hem till en lummig oas genom att lyxa till med mycket grönt. Använd gärna piedestaler och sidobord i olika höjder för att skapa volym med växter. Den storbladiga växten på bordet i bakgrunden är en fiolfikus.

Hur fint är det inte att inreda med maffiga växter som får ta plats? Gör ditt hem till en lummig oas genom att lyxa till med mycket grönt. Använd gärna piedestaler och sidobord i olika höjder för att skapa volym med växter. Den storbladiga växten på bordet i bakgrunden är en fiolfikus. Foto: Malin Lindner

Gröna blad mot vit bakgrund skapar en skön stämning i rummet.

Foto: Malin Lindner

Det är läckert att låta gröna växter hänga ner från taket, här en linpeperomia.

Det är läckert att låta gröna växter hänga ner från taket, här en linpeperomia. Foto: Malin Lindner

Ett trevligt tips är att gruppera några gröna krukväxter på bordet. Pelargonen Dr Westerlund, elefantöra och ett fikonträd bildar en fin trio.

Ett trevligt tips är att gruppera några gröna krukväxter på bordet. Pelargonen Dr Westerlund, elefantöra och ett fikonträd bildar en fin trio. Foto: Malin Lindner

Skapa många gröna hörn i hemmet med hjälp av gröna växter. Garderobsblomma, strandkastanj, strimblad, amazonsköld och monstera bjuder alla på dekorativa blad. Garderobsblomma och även strimblad trivs bra även i rummet mörkaste delar.

Skapa många gröna hörn i hemmet med hjälp av gröna växter. Garderobsblomma, strandkastanj, strimblad, amazonsköld och monstera bjuder alla på dekorativa blad. Garderobsblomma och även strimblad trivs bra även i rummet mörkaste delar. Foto: Malin Lindner

I bildspelet ovan kan du se exempel på hur du skapar skön, grön, stämning hemma.

12 fina växter som renar luften