Vad är den gamla fotogenlampan värd?

Fotogenlampor i träd
Vår läsare har ärvt en charmig fotogenlampa med oljehus i vackert grönt glas. Antikexpert Petri Heinonen berättar mer om lampan och dess värde.
Annons

Antikfrågan: Hur mycket är fotogenlampan värd?

Jag har en fotogenlampa som jag har ärvt efter min farmor som var bosatt i Köpenhamn, så förmodligen kommer lampan från Danmark.

Den ser lite annorlunda ut jämfört med svenska fotogenlampor jag har sett, och jag undrar vad den kan vara värd och hur gammal den kan vara. Den är en kombinerad bords- och vägglampa, med åtta linjers brännare och glas.

Annons
Fotogenlampa på vitt lakan
Den ärvda fotogenlampan har ett vackert oljehus i grönt glas. Foto: Privat

Oljehuset är i grönt glas, basen är 11 cm i diameter. Formen skiljer sig från de svenska fotogenlamporna, då den är bredast längst ned vilket gör den stadig när den står på ett bord.

Ursula

Antikexperten svarar: Din fotogenlampa har skyhög charmfaktor!

Detta är en fiffig väggfotogenlampa, som man med lätthet hakar ner från kroken på väggen om man har något ärende ut i mörker och vid behov kan ställa ner på skapligt plan yta. Modellen är inte så ovanlig, och jag har inga indikationer på att det skulle röra sig om en specifikt dansk typ. Undertecknad är lycklig ägare till ett exemplar själv, och jag ser dem alltsomoftast i hem och på loppisar.

Det som skiljer din lampa något från typlampan är det grönfärgade glaset i oljehuset, men det torde inte vara unikt. Olika färger och nyanser förekommer.
Lampan bör vara tillverkad vid början av 1900-talet, charmfaktorn skyhög, men det ekonomiska värdet någon blygsam hundralapp eller möjligen två.

Petri Heinonen

Läs också:

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar