Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vad är den upphittade ringen värd?

17 okt, 2013 
Johanne Ländin
Vår läsare har hittat en gammal ring i sin trädgård! Antikexpert Christian Törnros berättar mer om och värderar fyndet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Vad är den antika bronsringen värd?

Vi har hittat denna ring i vår trädgård och jag har många gånger tänkt kolla upp vad det kan vara för något? Det finns någon form av stämpel/gravyr, men jag kan inte tyda den. Det ser ut som en liten orm med något slags kors i mitten.

Milan

Antikexperten svarar:

Det är alltid spännande med föremål man finner i jorden! Ringen som är av brons har fin dekor av ett kors omgivet av en fornnordisk drakslinga med runor. Liknande kan ses på många av våra svenska runstenar.

Eftersom ringen inte riktigt liknar någon vikingatida ring jag sett bör detta exemplar vara en stilkopia tillverkad av något museum eller till något historiskt jubileum under 1900-talet.

Kanske finns det en verklig runsten som stått modell till dekoren? Ett kors på en runsten tydde på att den som reste stenen övergått till kristendomen och lämnat fädernas asatro vilket skedde på 1 000-talet i Sverige. Värdet för ringen som kopia är ca 200 kr.

Christian Törnros

Läs också:

Hur mycket är sybordet värt?

Vad är mitt uppläggningsfat värt?

Vad är min japanska servis värd?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons