Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vad är min japanska servis värd?

09 apr, 2014 
Johanne Ländin
Vad är egentligen en vacker moccaservis från Japan värd? Vår antikexpert Christian Törnros har svaret!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Vad är min moccaservis från Japan värd?

Jag har en liten japansk moccaservis och jag skulle vilja veta vad den kan vara värd. Den är väldigt välgjord. Jag tyckte att det var konstigt att alla koppar var knöliga i botten. En dag höll jag upp en kopp mot ljuset och såg till min förvåning att det är en avbild av en geisha i botten.

Servisen består av 12 koppar med fat, kaffekanna, gräddkanna och sockerskål. Guldet som är på ser verkligen äkta ut. Kan det vara guld?

Vivica

Antikexperten svarar:

Denna typ av kaffeserviser är verkligen en prydnad med sin färgrika dekor. Eftersom allt japanskt var högsta mode i västerlandet under sent 1800-tal och in på 1920-talet exporterades stora mängder av föremål för att möta den stora efterfrågan som fanns.

En japansk storsäljare var kaffe- och teserviser av porslin. De fanns av skiftande kvalitet och pris. I dag då även europeiska kaffeserviser är lågt värderade ligger värdet för en japansk 1920-talsservis som din på högst 800 kr.

Christian Törnros

Läs också:

Hur mycket är min tomte värd?

Hur mycket är sybordet värt?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons