Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Vad är urverket från Carlscrona värt?

03 sep, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Gammalt urverk från Carlscrona med C
Några vackra närbilder sätter ljuset på en urmakargärning under 1700-talet. Josua Lanner hette urmakaren bakom det finmekaniska underverket från Carlscrona – med C. Antikexpert Petri Heinonen vet hur mycket det är värt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikfrågan: Hur mycket är urverket från Carlscrona med C värt?

För många år sedan fick jag ärva det här fickuret av min svärfar. Det har sedan dess legat orört i ett vitrinskåp. Av en tillfällighet tittade jag närmare på klockan, och när jag såg den gamla stavningen av Karlskrona blev jag nyfiken. Jag har hittat lite information, men frågan är om det stämmer och om det finns något värde i klockan?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Detaljbild på urverk från Carlscrona med C

Urmakare verksam i Karlskrona

Det här är vad jag själv har kunnat hitta: Urmakare Josua Lanner, verksam i Karlskrona, Norra Smedjegatan 7, mellan 1761 och 1795. Han var gesäll hos Petter Ernst i Stockholm 1758. Det har sålts en pendyl hos Bukowskis för 7 500 kronor, men jag känner inte till för hur länge sedan. Det finns även exempel på golvur med hans signatur.

Klockan är 68 mm i diameter och väger 220 g. Det finns en nyckel för att dra upp den. Den har troligen varit förgylld, men inget av detta finns kvar.

/LN

Så här ser urverket från Carlscrona med C ut om man öppnar det

Antikexperten svarar: Inbringar tusenlappar trots dalande intresse

Det är inte alltid en självklarhet att det finns vansinnigt mycket belagd information när det kommer till personer som levde och verkade för bra länge sedan. Men om Josua Lanner, eller Johannes Lannerus som han också kallades ibland, finns följande att nämna: Född i Nöbbele (vilket Nöbbele är mig inte bekant) i Småland 1735, fadern var präst, och avliden ”af förövat mord” 30 juni 1815.

Annons

Gesäll hos Petter Ernst

Lanner var mycket riktigt gesäll hos Ernst – som också var smålänning – 1758, vann så kallat burskap i Karlskrona 1761, staden som då ännu var ung, blott 81 år. Han var gift med en urmakardotter, Brita Maria född Adamsson, och de fick åtminstone två söner, vilka bägge arbetade med fadern på Norra Smedjegatan 7. Den yngre av dem, Daniel, flyttade så småningom till Kalmar för att bedriva rörelse där, medan Johan Gottfried tog över faderns verkstad.

Att uret blivit reparerat är en naturlig följd av lång och trogen tjänst, spårskruv är i sig inget anmärkningsvärt för tiden, och mejselritsen är en typisk skada som troligen uppstått då någon försökt öppna boetten men bara lyckats sisådär.

Baksidan av urverk från Carlscrona med C

Även om intresset för äldre fickur har dalat, tror jag att en rimlig förväntan på detta exemplar bör ligga runt 4 000 kronor vid en auktionsförsäljning. Avslutningsvis: stort tack för fint bildmaterial!

Petri Heinonen

Annons