Karl Fredrik på Eklaholm: Det är inte alltid roligt att bo i ett nöjesfält

07 maj, 2021 
HILLEVI WAHL
Karl Fredrik på Eklaholm
Karl Fredrik på Eklaholm planerar ett storslaget bröllop.
Karl Fredrik och sambon Petter njuter av sitt liv på Eklaholm. Men nu drömmer de om ett slott i Italien – där de kan stänga dörren om sig. Att bo i en turistattraktion kan vara påfrestande.
– Folk förstår inte att det är ett hem. De kliver rakt in i vårt sovrum, säger Karl Fredrik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Karl Fredrik går som vanligt omkring i sin morgonrock de första timmarna medan kunderna väller in i inredningsbutiken på gården Eklaholm, när vi talas vid.

– För mig är det naturligt och härligt att gå omkring i morgonstassen. Vi bor och lever här. Jag äger butiken och tänker att ”butiksinnehavaren” får väl ha på sig vad han vill, säger Karl Fredrik.

Den enkla blårutiga morgonrocken står lite i kontrast till det färgstarka, eleganta hemmet med kristallkronor, vackert snidade antika möbler, glänsande mässingsbadkar, smaragdkakel i badrummet och ett väldoftande överdåd av vackra blommor. Vurmen för lyx och flärd tycks vara något medfött hos Karl-Fredrik. Han säger själv att han har en gammal lyxbohemisk själ och lite blått blod i sina ådror.

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

– Min morfars far var en oäkta son till baron Hierta och slottsträdgårdsmästarinnan. Baronessan kunde inte få egna barn, och ville till och med adoptera min morfars far. Men det gick i stöpet. Det ansågs inte passande, säger Karl Fredrik.

Annons

Han fick hänga mycket med sin morfar som liten.

– Morfar stod för flärden i min barndom. Han var månskensbonde, jobbade vid järnvägen och älskade att resa, njöt av att träffa mycket folk och hade ett härligt liv. Det var tack vare honom jag lärde mig uppskatta kvalitet på mat och dryck.

Morfadern hade en stor och brokig bekantskapskrets som gärna bjöd in till festligheter.

– Vi åkte runt och bjöds på middag i slott och herrgårdar. Av honom lärde jag mig att det är roligt att människor är olika och att man inte ska fastna i ett trångt fack, utan vidga sina vyer. Morfar var övertygad om att man kan välja vad man vill göra i livet och att det var viktigt att tro på sig själv. Morfar visade också att det inte var fel att synas och höras, säger Karl Fredrik.

Karl Fredrik om att komma ut som homosexuell

I övrigt var uppväxten ganska vanlig. Familjen bodde i ett radhus i Örebro, med rosa heltäckningsmattor och blå vävtapeter. Mamman arbetade som telefonist, pappan var fastighetsskötare och Karl Fredrik hade en tre år yngre bror.

Annons

Din lillebror blev också kär i en man. Kunde ni stötta varandra och prata om det när ni växte upp?

Efter det hörde Karl Fredrik inte av sin morfar på drygt ett år.

– Sedan sökte han upp mig och försökte be om ursäkt. Även om jag fortfarande var jätteledsen förstod jag på något sätt att han kom från en annan generation. Därför valde jag att acceptera hans ursäkt. Vi kom nära varandra igen under hans sista levnadsår.

Man väljer sina vänner – inte sin familj

Det är Karl Fredrik tacksam för i dag.

– I samma veva insåg jag också att man inte kan välja sin familj, men man kan välja sina vänner, och hur man själv reagerar när andra människor vågar öppnar sig om sådant som kan vara svårt. Så när min bror flyttade till London och träffade en man som han gifte sig med, då pratade vi ofta. Jag försökte verkligen finnas där som ett stöd, säger Karl Fredrik.

Han tycks ha haft ett starkt inre driv att göra sin egen grej redan som ung kille. Han var femton år när han började tjäna egna pengar. När han flyttade hemifrån som artonåring och arbetade som florist köpte han en kristallplafond, två kristallkronor och en äkta matta för sin första heltidslön.

Annons

Drivet tog honom vidare ut i världen. Under sin floristutbildning fick han möjlighet att praktisera i en fashionabel blomsterbutik i Oslo.

Karl Fredrik har flyttat runt mycket genom sitt yrke och hela tiden velat lära sig mer om inredning och trädgård. Som 28-åring flyttade han till Malmö för att studera till landskapsarkitekt.

Karl Fredrik och hans fästman Petter Kjellen.
Karl Fredrik och Petter förlovade sig i våras.

– Det var då jag träffade min sambo, Petter. Vi stämde träff genom en dejtingapp och skulle egentligen bara ta en fika. I vanlig ordning kom jag tio minuter för sent på min cykel. Men han satt kvar, som tur är, och vi kände direkt att vi trivdes jättebra tillsammans.

Vad var det du föll för?

– Att han är så snäll, fin och omtänksam, tror jag. Och att vi är ganska olika. Han är mer jordnära och trygg, inte så utsvävande som jag kan vara. Där kompletterar vi varandra bra, både privat och i arbetet, säger Karl Fredrik.

Annons

Drömde om ett liv på landet

Till en början bodde det nykära paret i varsin liten lägenhet i Malmö. Men de drömde om att flytta ut på den skånska landsbygden när Petter var klar med sina studier. En dag åkte Petters syster förbi gården Eklaholm som var till salu, och tipsade dem. Karl Fredrik och Petter såg direkt vilka möjligheter som fanns och blev eld och lågor. För det första ligger Eklaholm perfekt beläget på Österlen.

– Det är så vackert här, de magnifika vyerna gör det lätt att andas, säger Karl Fredrik.

Gården har dessutom en stallbyggnad och två väl tilltagna innergårdar från 1600-talet och solstänkta putsade väggar. Själva boningshuset på 300 kvadrat består av elva rum och kök.

Han hade något år tidigare fått ärva en gård av sin morfar, som han sålde.

– Tack vare de pengarna kunde vi köpa Eklaholm. Först var det en sorg att sälja morfars gård, men nu tror jag han sitter däruppe på ett moln och småler. Det här är helt i hans smak.

Men det var ett enormt slit med att få Eklaholm i ens beboeligt skick. Varken värmen eller vattnet fungerade. Karl Fredrik och Petter har dragit in nytt vatten, byggt två nya badrum, lagt om taken och satt in vackra kakelugnar. Mycket har de gjort själv.

Annons

– Jag gick med hetvattentvätt för att få bort grisskiten! Petter rev ner fuktskadade tapeter från 1940-talet och hittade originalmålningar på väggarna med rosenkorgar och fruktgirlander på putsen. Det var en skatt vi inte visste fanns.

Butiken blev en succé

Karl Fredrik och Petter åker på inköpsresor över hela världen för att hitta de speciella lyxbohemiska inredningsdetaljerna och växterna som gör att kunderna vallfärdar till gården.

Paret har också lyckats anställa väldigt bra medarbetare, som de håller högt. Att butiken blev en succé direkt förvånar inte Karl Fredrik.

– Jag har aldrig gjort något som inte fungerar. Att det har gått så bra tror jag beror på att jag går så mycket på min magkänsla. En gång köpte jag äkta mattor för en halv miljon på en gång! Då blev Petter lite orolig, för man ska ju sälja dem sedan också, säger Karl Fredrik och tillägger att det gick bra att kränga mattorna.

2020 blev Karl Fredrik och Petters framgångssaga även en tittarsuccé i TV4. I programmet får tittarna ta del av alla Karl Fredriks och Petters påhitt och vardagen med hunden Hamlet och de två katterna Leopold och JC.

Men det hårda slitet med alla stora projekt börjar ta ut sin rätt.

Karl Fredrik trivs i morgonrock.
Ett av Karl Fredriks favoritplagg är morgonrock.

– Det är inte alltid roligt att bo mitt i ett nöjesfält. Det kan bli lite för mycket av det goda. Folk fattar inte riktigt att det här är mitt och Petters hem, och kliver rakt in i vårt sovrum. En dam i 60-årsåldern gick in och vandrade runt, sedan sa hon: ”Ni hade inte bäddat, men det var okej.” Då kände vi att det började bli obehagligt. Efter det skaffade vi både larm och vakthunden Hamlet.

Annons

Saknar att vara ifred

När det händer så mycket hela tiden är det svårt att stanna upp och se allt härligt i naturen runt omkring.

– Jag kan sakna att få vara själv. Jag har i grunden ett stort behov av att få vara ifred. Att bara kunna ta en kaffe i lugn och ro, och sitta och filosofera. Därför har jag och Petter insett att vi behöver bromsa lite. Vi har börjat leta efter en tillflyktsort, där vi kan få distans till allt.

Karl Fredrik är inte alltid så glad över att bo på ett nöjesfält.
Eklaholm har blivit en turistattraktion i Skåne.

Drömmen är att hitta ett mindre slott i norra Italien, där paret kan få vara för sig själva ett par månader på vintern och ladda batterierna. Helst ska slottet vara såpass stort att även deras duktiga anställda kan få bo där, under varsin vecka i Italien, som en lönebonus. Karl Fredrik låter ana att det finns några riktigt bra ställen som de tittar närmare på. Kanske blir det rentav ett italienskt bröllop inom en snar framtid. Paret förlovade sig i april.

Annons

– Jag hamnade bredvid Michael Bindefeld på en middag för ett tag sen. Vi gillade varandra direkt och han sa spontant att han gärna ville planera vårt bröllop. Men sådant kräver viss framförhållning, säger Karl Fredrik lite hemlighetsfullt.

Finns det längtan efter barn också?

– Petter hyser nog en större kärlek till barn än jag. Han har sex syskonbarn som bor i närheten och de äldsta är med och hjälper till i butiken. Men vi har nog inte riktigt tid med egna barn. Just nu fokuserar vi på att komma i form. Jag och Petter har varsin PT som vi kör ett par gånger i veckan med. För att Eklaholm och tv-serien ska fungera bra så måste vi och våra kroppar fungera bra. Jag ska faktiskt iväg till min PT om exakt sju minuter, säger Karl Fredrik och hastar vänligt men bestämt iväg för att svida om från morgonrock till träningskläder.

Det här är Karl Fredrik

Namn: Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 34

Bor: På gården Eklaholm på Österlen

Familj: Sambon Petter Kjellén, 38, katterna Leopold och JC (Jan Conny) och Hamlet, en gammeldansk hönsehund.

Gör: Trädgårds- och tv-profil, florist och trädgårdsmästare.

Aktuell: Med egna bubblet Karl Fredrik Prosecco doc organic. Håller på att spela in säsong 3 av Karl Fredrik på Österlen som sänds våren 2022 på TV4.

Annons

Ur mitt sommaralbum:

Solnedgångarna i Costa Rica var helt magiska. Det var som att vara i ett paradis. Extra skönt var att kunna njuta av varsin sval sommardrink på balkongen efter en lång dags äventyr i solen.

Trots en misslyckad start på resan blev vistelsen i Costa Rica kanon, mycket tack vare solnedgångarna från terassen.

Min bästa sommar:

Som artonåring köpte jag en egen sommarstuga vid sjön Lången. Den var väldigt spartansk, med utedass. Jag hade ingen el och fick hämta vatten i en brunn. Men de där första somrarna som ung vuxen är kanske bland de bästa jag haft. Det var en sådan frihet! Så enkelt och vackert. Jag målade huset och fixade i trädgården och plockade smultron. Ibland hade jag med mig en kille eller några vänner jag träffade och tyckte om.

Mitt smultronställe i Sverige:

Annons

Östra Mölle i Skåne. Det ligger så fantastiskt fint med små pittoreska ställen och restauranger. Där hänger vi gärna.

TV-serie en regnig dag:

Jag är så dålig på att titta på tv. Jag hinner inte. Men det är klart att vi tittat lite på Mandelmanns och blivit inspirerade, eftersom de är gamla vänner till mig.

Roligaste semestertabben:

Det var nog när vi skulle åka till Costa Rica och allt gick fel. Flygresan var fruktansvärd, det var ett litet plan och mycket turbulens och det serverades ingen alkohol heller som man kunde lugna sig med. Jag och Petter fick inte ens sitta bredvid varandra. Jag hade två vilt främmande personer som sov på mig och tänkte ”vad är det här för något!” På hotellet fanns inte ens kaffe så jag kunde komma igång på morgonen. Men vi tog in på ett lyxigt spahotell uppe bland de vackra bergen med varma källor i trädgården, så det blev bra ändå.

Bästa sommardrinken:

Där måste jag vara lite jävig och välja en drink av vår egen prosecco och Petters fläderblomssaft eller syrensaft. Ett annat enkelt lyxigt tips är att toppa sin favoritdrink med vackra ätbara blommor som viol, rosenblad eller syrén. Eller frysa in jordgubbar eller kumquats och ha i drinken i stället för isbitar.

I hängmattan:

Karl Fredriks drinktips är att toppa drycken med ätbara blommor.

En riktigt bra bok är en ny biografi av Dolly Parton, ”Songteller”. Dolly är en stor idol för mig. Hon blandar högt och lågt, det finns massor att identifiera sig med. Gud, vilket djup det finns hos henne!

Annons

Mitt smultronställe i Sverige:

Östra Mölle i Skåne. Det ligger så fantastiskt fint med små pittoreska ställen och restauranger. Där hänger vi gärna.

Bästa sommardrinken:

Där måste jag vara lite jävig och välja en drink av vår egen prosecco och Petters fläderblomssaft eller syrensaft. Ett annat enkelt lyxigt tips är att toppa sin favoritdrink med vackra ätbara blommor som viol, rosenblad eller syrén. Eller frysa in jordgubbar eller kumquats och ha i drinken i stället för isbitar.

Boktips för hängmattan:

En riktigt bra bok är en ny biografi av Dolly Parton, ”Songteller”. Dolly är en gammal och stor idol för mig. I boken berättar om sin enkla bakgrund och längtan. Hon blandar högt och lågt, det finns massor att identifiera sig med. Gud, vilket djup det finns hos henne!

Min bästa sommar:

Som artonåring köpte jag en egen sommarstuga vid sjön Lången. Den var väldigt spartansk, med utedass. Jag hade ingen el och fick hämta vatten i en brunn. Men de där första somrarna som ung vuxen är kanske bland de bästa jag haft. Det var en sådan frihet! Så enkelt och vackert. Jag målade huset och fixade i trädgården och kunde cykla ut dit helt själv och bara lägga mig på en filt i gräset och plocka smultron. Ibland hade jag med mig en kille eller några vänner jag träffade och tyckte om. Ur mitt sommaralbum Solnedgångarna i Costa Rica var helt magiska. Det var som att vara i ett paradis. Extra skönt var att kunna njuta av varsin sval sommardrink på balkongen efter en lång dags äventyr i solen.

Annons

Tidslinje:

1986. Föddes i Örebro.

2001. Började jobba extra och samla på växter.

2005. Flyttade hemifrån. Första heltidslönen. Köpte kristallkronor och äkta mattor.

2006. Flyttade till Västerås och började yrkesutbildning till florist.

2008. Gjorde praktik i fashionabel blomsterbutik i Oslo. Några av kunderna var norska kungahuset och Petter Stordalen.

2014. Flyttade till Skåne, började utbildning som landskapsarkitekt och mötte kärleken Petter.

2015. Vann guldmedalj och utmärkelsen Best in show på Malmö Garden show med utställningen: Balkongliv för livsnjutaren. Köpte gården Eklaholm.

2016. Öppnade inrednings- och trädgårdsbutiken på Eklaholm.

2020. Första säsongen av Karl Fredrik på Österlen i TV4 sänds.

2021. Lanserade egna bubblet Karl Fredrik Prosecco doc organic

Annons