Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Karl Fredrik på Österlen sänder nyårsspecial från Eklaholm

18 nov, 2020 
Maud Holmberg Klyft
Karl Fredrik Gustafsson häller upp champagne i glas ställda i pyramid.
Karl Fredrik får sitt eget nyårsprogram.
Att Ernst och Mandelmanns ger oss tips och ser till att vi kommer i julstämning i TV har blivit tradition. I år ska vi också komma i nyårsstämning med hjälp av Karl Fredrik på Österlen som fått ett eget program i TV4.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är full fart framåt som gäller för Karl Fredrik Gustafsson. Han lever omgärdad av drivor av julblommor, grönt och ljus hemma på gården Eklaholm utanför Löderup på Österlen.

Direkt efter julen blir det dekorationsombyte för att kunna mixa en maxad nyårsfest med blommor, god mat och fin stämning på gården.

Se trailern här:

Karl Fredriks nyårBrand logo
Karl Fredriks nyår

Nyårsspecial: Karl Fredrik på Österlen

Nyår brukar ju innebära festernas fest, men inte detta pandemiår 2020. Men en mnyårsmiddag kan vara minst lika vacker och stämningsfull även om bara firar med familjen eller gästerna är få. Det kommer Karl Fredrik och hans Petter att visa i sitt nyårsprogram Karl Fredrik på Österlen – Nyårsspecial om sänds på TV4 den 30 december. Naturligtvis kommer även djuren vara med då det dekoreras och förbereds!

Karl Fredrik på Eklaholm-profilerna Karl Fredrik och Petter på juldekorerad trappa med hund och katt.
Det finns inte en odekorerad plätt när Karl Fredrik och Petter ska fira jul och nyår. Här tillsammans med hunden Hamlet och röde katten Leopold.

2020 blev något av ditt år när du blev rikskänd genom Karl Fredrik på Österlen.

– Ja, det har verkligen varit ett omtumlande år med många tvära kast, på gott och ont. Omtumlande för världen genom Corona. Pandemin är ett stort mörker.

Annons

– På det personliga planet är jag innerligt tacksam och jätteglad för all respons jag fått genom tv-programmen, alla kommentarer i social media och alla möten med människor och härliga besökare. Jag blir alldeles varm i hjärtat när någon säger att jag inspirerat dem.

Se också: Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Tv-tittarna får följa med Karl Fredrik på Österlen

Hur blir nyårsfirandet på tv?

– Petter och jag kommer göra om julen till ett lyxigt nyårsfirande – fast naturligtvis coronasäkrat. Mycket av blommorna och dekorationerna tar vi tillvara, men barr byts mot blad och rött mot vitt och champagnefärgat.

– Tv-tittarna får följa med när vi ställer i ordning både ute och inne, i salongen, matsalen, orangeriet och terrassen.

Efter fördrink i orangeriet och champageskål blir det flera festliga rätter och vi avslutar med flamberade fikon från egen odling. Vi är åtta coronatestade vänner, däribland Antikrundans Joakim Bengtsson.

Vilka blommor och dekorationer väljer du?

Annons

– Anemoner, ranunklar, fresior, krispiga tulpaner … det blir en flirt med våren! De röda julstjärnorna åker ut men de ljusa tas tillvara, liksom vita julrosor och hyacinter som är en utmärkt snittblomma.

– Färgskalan går i aprikos, vitt, grönt och lavendel. Mitt på festbordet har jag också placerat en antik spegel som jag köpt på loppis – det ger en dubbelt gnistrande effekt, säger Karl Fredrik som också tipsar om att plantera ut hyacintlökar och julrosor i trädgården när eventuell tjäle gått ur jorden.

Karl Fredrik Gustafsson om sina nyårsaftnar

Karl Fredrik på Eklaholm-profilen Karl Fredrik Gustafsson med ljusa nejlikor.
Efter julen byts rött mot champagne-färgat, grönt och aprikos.

Hur minns du dina barndoms nyårsaftnar?

– Familjen firade hemma på landet utanför Örebro, ibland med grannar och goda vänner. Som jag minns det var det nästan alltid snö, krispigt och kallt och vi barn var så förväntansfulla inför fyrverkerierna.

Annons

– Mitt kanske starkaste minne är att vi alltid hade ett dignande fruktfat på nyår. Jag hade svarvat ett fyravåningsfat i slöjden och detta kläddes med folie och fylldes med exotiska frukter som sharon, ananas, stjärnfrukt, papaya …

Detta är Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 34 år.
Bor: Eklaholm, Hagestad utanför Löderup på Österlen.
Familj: Sambon Petter Kjellén, 38, Hamlet, en gammeldansk hönsehund, och katterna Leopold och JC.
Gör: Florist, trädgårdsmästare, inredare, TV-personlighet.
Aktuell: Karl Fredrik på Österlen – Nyårsspecial, TV 4 30/12 kl 20 och TV4 play 31/12.

Karl Fredrik vill köpa en gård till på Österlen

Får djuren vara med och fira nyår?

– Självklart! Vi har inga fyrverkerier och de kommer att servers extra god nyårsmat!

– Vi har redan köpt tre sina julstrumpor som JC, Leopold och Hamlet ska få till jul med saker och godbitar i.

Ger du nyårslöften?

– Jag gillar nyårslöften men är själv urusel på att hålla dem. Men det är bra att reflektera, önska och formulera visioner.

Din önskan och vision för 2021?

– Främst ett snabbt och bra vaccin så att vi kan få umgås, kramas och leva normalt igen. Petter och jag håller på att köpa en gård till på Österlen, men allt är inte klart.

Karl Fredrik Gustafsson och Petter i badtunnan under träd dekorerat med julklappar och glödlampskedja.
I utomhusbadet kan Karl Fredrik och Petter koppla av året om.

– Tanken är att vi 2022 kan ha vår verksamhet på ena gården och den andra lite mer privat. Trots att vi byggt ut p-platserna och tvingats ha bokade besök under pandemin har det blivit för trångt och svårt med den privata gränsdragningen.
– Häromdagen när jag skulle gå in i köket hittade jag besökare där. De var i och för sig vänliga och trevliga, men hade bara gått rakt in eftersom de inte sett någon ”Privat-skylt”…

– Vi har öppet årets alla dagar, utom julafton och juldagen, och jag är så innerligt tacksam för det stora intresset och alla härliga människor som kommer, men Petter och jag måste få lite mer tid för varandra.

– Vi tar tillvara kvällar med promenader i vid stranden, ett skönt bad i tunnan eller bara stannar upp och njuter av den härliga naturen vi lever mitt i. Men vi har inte haft en enda ledig dag 2020. Några semesterdagar ihop 2021 måste det bli!

Annons